Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Glony-problemik  (Przeczytany 4334 razy)
Nemoo
Nowy
*

« : Czerwiec 30, 2010, 22:50:08 »

witam
Moje akwarium (112l) ma miesiąc i 2 tygodnie. Od 2 tygodni pływają sobie w nim rybki(33 sztuki. Od 2 tygodni działa bimbrownia. dno to żwirek. nawożenie: kulki gliniano-torfowe.filtr tetratech ex700 i HJ-311B. Około 4 tygodnie temu zaczęły się problemy z glonami najpierw okrzemki, zielenice ale z nimi sobie poradziłem do tej pory nie mogę sobie poradzić z nitkami i krasnorostami, wiem że tyle tematów już było ale uważam że każdy przypadek należy rozpatrywać indywidualnie. Do tej pory po poradach:
- skróciłem czas oświetlenia z 10 do 8 godzin (3x18W)
- wymieniam co 5 dni 30l wody
- wyjąłem 70% roślin i wykąpałem je w roztworze kwaskek cytrynowy-woda
- wyciąłem to co zauważyłem że jest porośnięte glonami
- dodałem watę filtracyjną do filtra na wierzch
- wymieniłem dziś zacier w bimbrowni

Po tych zabiegach roślinki szczególnie blyxa japonica zbladła strasznie a glony na końcówkach liści z ciemnozielonych zrobiły się brązowe tak jak i nitki na nurzańcu, kupiłem testy jbl kropelkowe i mam teraz takie parametry wody: pH-7,3 N02<0,01 mg/l , NO3-2 mg/l

Pytanie co jeszcze można zrobić i czy dać coś tym roślinkom żeby odbiły...

majam
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Lipiec 08, 2010, 00:01:57 »

Ja bym spróbował zakwasić jeszcze wodę - glony tego nie lubią. Sprawdzony (nie tylko przeze mnie) i najtańszy sposób a zarazem skuteczny w walce z glonami, to dolanie do akwarium herbaty tak, żeby woda miała lekko słomkowy kolor (najzwyklejsza czarna herbata, żadna zielona ani aromatyzowana).

Zapraszam wszystkich lubuskich (i nie tylko) akwarystów na
Forum akwarystyczne Gorzowa i okolic
http://akwarystyczne.info
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Lipiec 08, 2010, 20:38:24 »

33 szt ryb... ale jakich? Ile karmisz? Jak często, czym i w jakich ilościach? Odmulasz dno? Jak rosną rośliny pomimo glonów? szybko czy stoją w miejscu?

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Lipiec 09, 2010, 12:19:02 »

Jak poradziłem sobie z krasnorostami w moim zbiorniku:
1. Nie skracałem czasu świecenia bo i po co skoro krasnorostom wsio jedno czy świecisz 10 czy 5 godzin.
2. Obniżyłem kh do 4 przy pomocy wody demineralizowanej kupowanej w ciepłowni we Wrocławiu
3. Obniżyłem ph do około 6,6
4. Nawoziłem dalej (ponieważ rośliny rosły dobrze), jednak zmniejszyłem dawki o połowę. Nie dotyczy CO2 - tu podawałem ilości bez zmian.

pkt 2 i 3 oczywiście realizowane stopniowo.

Po mniej więcej 5-6 tygodniach po krasnorostach nie było śladu. Obyło się bez restartów, odstawiania cudów-wianków ze światłem, ekipami glonożernymi itp pomysłami.
A 33 sztuki ryb w akwarium 112 litrów to lekkie przegięcie (z naciskiem na przegięcie).

Ponadto masz za mało NO3, podwyższone ph. Przydałaby się jeszcze twardość kh i gh.

« Ostatnia zmiana: Lipiec 09, 2010, 12:20:57 wysłane przez andrzej72 » Zapisane

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: