Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: jak nawozić w moim akwarium?  (Przeczytany 9338 razy)
ss-d
Stały użytkownik

« : Czerwiec 22, 2010, 09:52:14 »

Najpierw parametry, mierzone 22.06.2010

PH - 7,7
GH - 12
KH - 6
NO2 - 0
NO3 - 6

Obsada:
- 5 x skalar
- ok. 43 neony innesa
- 6 mieczyków
- 3 małe gurami dwuplame złote

temperatura 26-28 C

podmiana wody : co tydzien 25-30%

oświetlenie: włączone mam 2x54w t8 i 1x36w t5. mam jeszcze 2x54 t8 ale nie właczam bo wtedy jest wysyp glonów

żwir bazaltowy czarny

rośliny : anubias na korzeniu, moczarka, mikrozrorium i cos jeszcze nie wiem co to za roslina   (ta jasna po prawej)

Mam problem z glonami, cały czas pojawiaja sie nitki, oraz taki pyłek na szybach. usuwam ręcznie ale po tygodniu znowu to samo.
Mam nawozy : K2SO4, KNO3 i symfonie złota. Nie wiem jak ich uzywac, kiedys dawałem ml dziennie, wzrosło mi mocno NO3. Narazie nie mam kasy na CO2. Zdjęcie mojego akwarium po ponad tygodniu nie usuwania glonów :

gg: 7086645
ss-d
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 22, 2010, 09:55:46 »

http://img145.imageshack.us/img145/1850/17062010.jpg

michji
Cicha woda, brzegi rwie....
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 22, 2010, 10:14:05 »

Masz za mało roślin i za dużo ryb więc nawożenie nie jest potrzebne.

Ale o tym pewnie już wiesz

Podaj litraż, filtr...

Zamierzasz kupić lub dodać jakieś rośliny?
andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 22, 2010, 10:15:15 »

Wydaje mi się, że przegiąłeś z micro.
NO3 wg mnie za nisko, nie wiesz ile nasz PO4
ph wysokie - przydałoby się zbić do 6,6 - 6,8.
Dosadź spore ilości szybko rosnącego zielska i zrób kilka większych podmian.
Zapomnij o nawożeniu.
Rada na przyszłość - jak nie wiesz jak nawozić solami i symfonią, nie używaj tego tylko kupuj gotowe nawozy.

ss-d
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 22, 2010, 10:36:59 »

filtr e1500 JBL, litrow 375.  Narazie nie kupuje roslin. to co zrobic zeby rosliny ładnie rosły i nie było glonow?

Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 22, 2010, 10:51:54 »

Dodatkowo radzę ograniczyć długość świecenia, rób częste podmiany wody i tak jak radził andrzej - dosadź dużo zielska, jakiegoś taniego, szybkorosnącego.
Wysyp glonów to efekt tego że rośliny nie były w stanie skonsumować tego co im podajesz - jedzą to glony i rosną.

Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 22, 2010, 10:54:24 »

filtr e1500 JBL, litrow 375.  Narazie nie kupuje roslin. to co zrobic zeby rosliny ładnie rosły i nie było glonow?
Nie rozumiem tego. Rośliny mają rosnąć, ale ich nie kupujesz?  Shocked
Masz trochę tych ryb, które użyźniają akwarium, jeśli rośliny tego nie zjedzą, to się pojawią inni chętni w postaci glonów.  Powinieneś się tylko martwić o te pierwiastki, których ryby nie uzupełnią.
ss-d
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Czerwiec 27, 2010, 06:38:08 »

narazie nie mam kasy, a załozenie było ze moczarka sie rozrosnie i bede przycinał i sadził, ale cos słabo rosnie. niektore sztuki prawie wogole nie urosły przez pare miesiecy

rybiastyogon
Gość
« Odpowiedz #8 : Czerwiec 27, 2010, 07:07:32 »

narazie nie mam kasy, a załozenie było ze moczarka sie rozrosnie i bede przycinał i sadził, ale cos słabo rosnie. niektore sztuki prawie wogole nie urosły przez pare miesiecy

Moczarka nie rośnie, bo jest rośliną którą się choduje w temperaturze 10 - 21 *C

pH też wysokie ,zmniejsz do poziomu tak jak radził andrzej72 - 6,6 - 6,8

Pozdrawiam
b0rn2bewild
Bywalec

« Odpowiedz #9 : Czerwiec 27, 2010, 07:21:11 »

Nawożenie bez odpowiedniego poziomu CO2 to prosta droga do kłopotów.

Cytat: holenderskie.pl
Pył na szybach
Opis:
Wygląda jakby szyby były pokryte drobnym zielonym pyłem, w skrajnych przypadkach powodując zupełny brak widoczności w głąb akwarium.
Przyczyny powstawania:
Niski poziom CO2 lub składników odżywczych. Dość często pojawia się po wprowadzeniu zmian w nawożeniu.
Usuwanie:
Łatwy do usunięcia czyścikiem magnetycznym ale prawdopodobnie szybko powróci.
Można pozwolić mu przejść pełny cykl rozwoju przez pozostawienie na szybie przez 3 tygodnie. Następnie należy zdrapać glony i wykonać dużą podmianę wody 50-70%.
Czasami konieczne powtórzenie terapii z pozostawieniem glonów na 4 tygodnie.
W czasie walki z tym glonem obniżamy dawkowanie nawozów 30-50%.

Rhizoclonium
Opis:
Pasemka cienkiej nici zielone lub brązowe, które są miękkie i rozpadają się w rękach.
Przyczyny powstawania:
Niski poziom CO2 i słaby przepływ wody. Niski poziom składników odżywczych. Zaniedbanie zbiornika , za dużo DOC.
Usuwanie:
Wzrost stężenia CO2 i poprawa nawożenia . Generalne porządki w zbiorniku z odmulaniem. Przedawkowanie „węgla w płynie” może pomóc. Krewetki Amano go zjadają.

Nitki , włoski itp. zielenice
Opis:
Ogólnikowa nazwa dla bardzo szerokiej gamy glonów nitkowatych . Generalnie zielone glony o różnej długości.
Przyczyny powstawania:
Wiele jest przyczyn, w tym niski poziom CO2 niski poziom składników odżywczych i skoki amoniaku.
Usuwanie:
Czasami mogą być bardzo trudne do usunięcia.
Dobre efekty przynosi trzymanie wysoko azotu (20ppm) i CO2 a nisko fosforu (0,1-0,2ppm) i mikroelementów przez ok tydzień i dopiero potem powoli podnosimy te pierwiastki.
Duża masa roślinna z dobrą cyrkulacją, CO2 oraz prawidłowe nawożenie w połączeniu z mechanicznym usuwaniem glonów powoduje ich zwalczenie .
Pomocna w walce może być czerwona herbata , wywar z 1 łyżki stołowej (zalany wrzątkiem) na 100-150L.
Przedawkowanie „węgla w płynie” może pomóc. Krewetki Amano często go jedzą.

I tutaj szukałbym przyczyny Wink

Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #10 : Czerwiec 27, 2010, 07:24:32 »

Moczarka nie rośnie, bo jest rośliną którą się choduje w temperaturze 10 - 21 *C
A skąd te wiadomości?  Cheesy
Moczarka rośnie dobrze do 28 stopni, wytrzymuje nawet do 32 i rośnie prawie w każdych warunkach, chociaż woli żyzne wody.
serwisek35
Stały użytkownik

I`m the last one

« Odpowiedz #11 : Czerwiec 27, 2010, 09:19:51 »

A skąd te wiadomości?  Cheesy
Moczarka rośnie dobrze do 28 stopni, wytrzymuje nawet do 32 i rośnie prawie w każdych warunkach, chociaż woli żyzne wody.

Moczarka faktyczne preferuje wodę chłodną, natomiast przy zastosowaniu wyższej temperatury wymagane jest silne oświetlenie i rośnie znakomicie.  papa

Akwarystyka to hobby, Rodzina to obowiązki
GG 10680128
Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #12 : Czerwiec 27, 2010, 14:53:15 »

Poza tym pamietajmy że mamy Moczarkę Kanadyjską i Argentyńską. Mają trochę inne upodobania cieplne. To taka dygresja.

rybiastyogon
Gość
« Odpowiedz #13 : Czerwiec 27, 2010, 16:24:03 »

Moczarka Kanadyjska rośnie najlepiej w wodach zimnych, natomiast serwisek35 dobrze to napisał pry temp. wyższej niż 25 *C wymaga bardzo silnego i dłuższego świecenia Wink

Pamiętajmy że w Kanadzie nie ma Sahary:)

Pozdrawiam, rybiastyogon.
b0rn2bewild
Bywalec

« Odpowiedz #14 : Czerwiec 27, 2010, 16:34:12 »

Moczarka Kanadyjska rośnie najlepiej w wodach zimnych, natomiast serwisek35 dobrze to napisał pry temp. wyższej niż 25 *C wymaga bardzo silnego i dłuższego świecenia Wink

Pamiętajmy że w Kanadzie nie ma Sahary:)

Pozdrawiam, rybiastyogon.

Skąd takie informacje że wymaga bardzo silnego oświetlenia i dłuższego oświetlenia ? :O
Bardzo silne oświetlenie to ~1W/L ?
Chcesz świecic więcej niż 10-12 godzin ? - HF
Zasięg naturalny gatunku obejmuje rozległe obszary kontynentu północnoamerykańskiego, od Kanady na północy po stany Kalifornia, Nowy Meksyk i Floryda na południu

- wiki

Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: