ss-d
Stały użytkownik

|
 |
« : Czerwiec 22, 2010, 09:52:14 » |
|
Najpierw parametry, mierzone 22.06.2010 PH - 7,7 GH - 12 KH - 6 NO2 - 0 NO3 - 6 Obsada: - 5 x skalar - ok. 43 neony innesa - 6 mieczyków - 3 małe gurami dwuplame złote temperatura 26-28 C podmiana wody : co tydzien 25-30% oświetlenie: włączone mam 2x54w t8 i 1x36w t5. mam jeszcze 2x54 t8 ale nie właczam bo wtedy jest wysyp glonów żwir bazaltowy czarny rośliny : anubias na korzeniu, moczarka, mikrozrorium i cos jeszcze nie wiem co to za roslina (ta jasna po prawej) Mam problem z glonami, cały czas pojawiaja sie nitki, oraz taki pyłek na szybach. usuwam ręcznie ale po tygodniu znowu to samo. Mam nawozy : K2SO4, KNO3 i symfonie złota. Nie wiem jak ich uzywac, kiedys dawałem ml dziennie, wzrosło mi mocno NO3. Narazie nie mam kasy na CO2. Zdjęcie mojego akwarium po ponad tygodniu nie usuwania glonów : 
|
|
|
|
|
|
gg: 7086645
|
|
|
ss-d
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #1 : Czerwiec 22, 2010, 09:55:46 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
michji
Cicha woda, brzegi rwie....
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #2 : Czerwiec 22, 2010, 10:14:05 » |
|
Masz za mało roślin i za dużo ryb więc nawożenie nie jest potrzebne.
Ale o tym pewnie już wiesz
Podaj litraż, filtr...
Zamierzasz kupić lub dodać jakieś rośliny?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
andrzej72
|
 |
« Odpowiedz #3 : Czerwiec 22, 2010, 10:15:15 » |
|
Wydaje mi się, że przegiąłeś z micro. NO3 wg mnie za nisko, nie wiesz ile nasz PO4 ph wysokie - przydałoby się zbić do 6,6 - 6,8. Dosadź spore ilości szybko rosnącego zielska i zrób kilka większych podmian. Zapomnij o nawożeniu. Rada na przyszłość - jak nie wiesz jak nawozić solami i symfonią, nie używaj tego tylko kupuj gotowe nawozy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ss-d
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #4 : Czerwiec 22, 2010, 10:36:59 » |
|
filtr e1500 JBL, litrow 375. Narazie nie kupuje roslin. to co zrobic zeby rosliny ładnie rosły i nie było glonow?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Agnus
|
 |
« Odpowiedz #5 : Czerwiec 22, 2010, 10:51:54 » |
|
Dodatkowo radzę ograniczyć długość świecenia, rób częste podmiany wody i tak jak radził andrzej - dosadź dużo zielska, jakiegoś taniego, szybkorosnącego. Wysyp glonów to efekt tego że rośliny nie były w stanie skonsumować tego co im podajesz - jedzą to glony i rosną.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!
|
 |
« Odpowiedz #6 : Czerwiec 22, 2010, 10:54:24 » |
|
filtr e1500 JBL, litrow 375. Narazie nie kupuje roslin. to co zrobic zeby rosliny ładnie rosły i nie było glonow?
Nie rozumiem tego. Rośliny mają rosnąć, ale ich nie kupujesz?  Masz trochę tych ryb, które użyźniają akwarium, jeśli rośliny tego nie zjedzą, to się pojawią inni chętni w postaci glonów. Powinieneś się tylko martwić o te pierwiastki, których ryby nie uzupełnią.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ss-d
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #7 : Czerwiec 27, 2010, 06:38:08 » |
|
narazie nie mam kasy, a załozenie było ze moczarka sie rozrosnie i bede przycinał i sadził, ale cos słabo rosnie. niektore sztuki prawie wogole nie urosły przez pare miesiecy
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rybiastyogon
Gość
|
 |
« Odpowiedz #8 : Czerwiec 27, 2010, 07:07:32 » |
|
narazie nie mam kasy, a załozenie było ze moczarka sie rozrosnie i bede przycinał i sadził, ale cos słabo rosnie. niektore sztuki prawie wogole nie urosły przez pare miesiecy
Moczarka nie rośnie, bo jest rośliną którą się choduje w temperaturze 10 - 21 *C pH też wysokie ,zmniejsz do poziomu tak jak radził andrzej72 - 6,6 - 6,8 Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
b0rn2bewild
|
 |
« Odpowiedz #9 : Czerwiec 27, 2010, 07:21:11 » |
|
Nawożenie bez odpowiedniego poziomu CO 2 to prosta droga do kłopotów. Pył na szybach Opis: Wygląda jakby szyby były pokryte drobnym zielonym pyłem, w skrajnych przypadkach powodując zupełny brak widoczności w głąb akwarium. Przyczyny powstawania: Niski poziom CO2 lub składników odżywczych. Dość często pojawia się po wprowadzeniu zmian w nawożeniu. Usuwanie: Łatwy do usunięcia czyścikiem magnetycznym ale prawdopodobnie szybko powróci. Można pozwolić mu przejść pełny cykl rozwoju przez pozostawienie na szybie przez 3 tygodnie. Następnie należy zdrapać glony i wykonać dużą podmianę wody 50-70%. Czasami konieczne powtórzenie terapii z pozostawieniem glonów na 4 tygodnie. W czasie walki z tym glonem obniżamy dawkowanie nawozów 30-50%.
Rhizoclonium Opis: Pasemka cienkiej nici zielone lub brązowe, które są miękkie i rozpadają się w rękach. Przyczyny powstawania: Niski poziom CO2 i słaby przepływ wody. Niski poziom składników odżywczych. Zaniedbanie zbiornika , za dużo DOC. Usuwanie: Wzrost stężenia CO2 i poprawa nawożenia . Generalne porządki w zbiorniku z odmulaniem. Przedawkowanie „węgla w płynie” może pomóc. Krewetki Amano go zjadają.
Nitki , włoski itp. zielenice Opis: Ogólnikowa nazwa dla bardzo szerokiej gamy glonów nitkowatych . Generalnie zielone glony o różnej długości. Przyczyny powstawania: Wiele jest przyczyn, w tym niski poziom CO2 niski poziom składników odżywczych i skoki amoniaku. Usuwanie: Czasami mogą być bardzo trudne do usunięcia. Dobre efekty przynosi trzymanie wysoko azotu (20ppm) i CO2 a nisko fosforu (0,1-0,2ppm) i mikroelementów przez ok tydzień i dopiero potem powoli podnosimy te pierwiastki. Duża masa roślinna z dobrą cyrkulacją, CO2 oraz prawidłowe nawożenie w połączeniu z mechanicznym usuwaniem glonów powoduje ich zwalczenie . Pomocna w walce może być czerwona herbata , wywar z 1 łyżki stołowej (zalany wrzątkiem) na 100-150L. Przedawkowanie „węgla w płynie” może pomóc. Krewetki Amano często go jedzą.
I tutaj szukałbym przyczyny 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!
|
 |
« Odpowiedz #10 : Czerwiec 27, 2010, 07:24:32 » |
|
Moczarka nie rośnie, bo jest rośliną którą się choduje w temperaturze 10 - 21 *C
A skąd te wiadomości?  Moczarka rośnie dobrze do 28 stopni, wytrzymuje nawet do 32 i rośnie prawie w każdych warunkach, chociaż woli żyzne wody.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
serwisek35
Stały użytkownik

I`m the last one
|
 |
« Odpowiedz #11 : Czerwiec 27, 2010, 09:19:51 » |
|
Moczarka nie rośnie, bo jest rośliną którą się choduje w temperaturze 10 - 21 *C A skąd te wiadomości? Cheesy Moczarka rośnie dobrze do 28 stopni, wytrzymuje nawet do 32 i rośnie prawie w każdych warunkach, chociaż woli żyzne wody. Moczarka faktyczne preferuje wodę chłodną, natomiast przy zastosowaniu wyższej temperatury wymagane jest silne oświetlenie i rośnie znakomicie. 
|
|
|
|
|
|
Akwarystyka to hobby, Rodzina to obowiązki GG 10680128
|
|
|
|
Agnus
|
 |
« Odpowiedz #12 : Czerwiec 27, 2010, 14:53:15 » |
|
Poza tym pamietajmy że mamy Moczarkę Kanadyjską i Argentyńską. Mają trochę inne upodobania cieplne. To taka dygresja.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rybiastyogon
Gość
|
 |
« Odpowiedz #13 : Czerwiec 27, 2010, 16:24:03 » |
|
Moczarka Kanadyjska rośnie najlepiej w wodach zimnych, natomiast serwisek35 dobrze to napisał pry temp. wyższej niż 25 *C wymaga bardzo silnego i dłuższego świecenia Pamiętajmy że w Kanadzie nie ma Sahary:) Pozdrawiam, rybiastyogon.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
b0rn2bewild
|
 |
« Odpowiedz #14 : Czerwiec 27, 2010, 16:34:12 » |
|
Moczarka Kanadyjska rośnie najlepiej w wodach zimnych, natomiast serwisek35 dobrze to napisał pry temp. wyższej niż 25 *C wymaga bardzo silnego i dłuższego świecenia Pamiętajmy że w Kanadzie nie ma Sahary:) Pozdrawiam, rybiastyogon. Skąd takie informacje że wymaga bardzo silnego oświetlenia i dłuższego oświetlenia ? :O Bardzo silne oświetlenie to ~1W/L ? Chcesz świecic więcej niż 10-12 godzin ? - HF Zasięg naturalny gatunku obejmuje rozległe obszary kontynentu północnoamerykańskiego, od Kanady na północy po stany Kalifornia, Nowy Meksyk i Floryda na południu - wiki
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|