Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Sprzęt, technika akwarystyczna « Kubełki Tetra ex 700 vs Fluval 305 vs JBL e900
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  
Autor Wątek: Kubełki Tetra ex 700 vs Fluval 305 vs JBL e900  (Przeczytany 10901 razy)
wolfik
Pan z zoologicznego
Nowy
*

« Odpowiedz #15 : Czerwiec 16, 2010, 19:33:02 »

TheDevil  - kup części zamienne do tych wielkich kubłów za 300pln ...
Miesięcznie mamy kilka telefonów z błagalnymi pytaniami o wirniki do Atmanów

Spora część produktów akwarystycznych jest już robiona w chinach i okolicach, znane marki również. Tylko że to jeszcze o niczym nie świadczy.
Przykład - we Włoszech produkuje się i fiaty i ferrari i bugati

Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #16 : Czerwiec 16, 2010, 19:42:07 »

(...)
Wracając do filtrów. Do akwarium 500 l kubełek markowy kosztuje 800 w górę a "noname" kosztuje max 300 zł. (...)Ba! nawet bardzo często kubełki innych firm opuszczają te same fabryki tyle tylko, że nie mają nadrukowanego firmowego loga Wink

1) Po pierwsze marka daje większą pewność niezawodności. Czy to wam się - wyznawcom tanich urządzeń - podoba czy nie. Znaczek znaczkiem, ale właściciel marki bardziej stara się wyprodukować coś dobrej jakości. Ponieważ pieniądze włożone w promocję marki są czasem kolosalne. Tak jak napisałem wyżej - fabryka w Chinach ta sama. Taśma montażowa ta sama. Kształt ten sam. Ale wystarczy popukać w obudowę i już wiemy - co jest markowe a co markowe inaczej. Większość ludzi nie ma pojęcia jak Chinczycy potrafią kombinować z jakością materiałów.

2) Po drugie jeśli kogoś stać na akwarium 500L.. stać go i na porządne kubełko. Ja rozumiem ludzi na 60L, którzy liczą każdą złotówkę. Ale żeby oszczędzać na tak wielkim akwarium dla 50 czy 100zł to już jest dla mnie szczyt oszczędności żeby nie powiedzieć braku rozumu. C'mon.. aż tak ciężko zapłacić więcej za większą pewność że w czasie wakacji nie padnie filtracja i po powrocie nie zastaniemy obsady do góry brzuchem?

3) Opinie o sprzęcie. Trzeba sobie zdać sprawę że łatwiej narzeka się w internecie i tworzy "legendy" na temat wpadki jakiegoś znanego producenta niż całej masy bezfirmowego badziwia, której znaczek (Kaczuszka) dzisiaj jest a jutro już nie ma bo leci z Chin pod logiem zupełnie innym (Reniferek?). Podczas gdy JBL loga nie zmieni i na jego uznanie pracuje cały czas a każdy jeden niezadowolony klient powoduje od razu efekt domina/motyla jak to tam zwał..
Podczas gdy obok niego jest pół świata zadowolonych użytkowników. Ale oni milczą. Bo tak już jest że narzekających słychać bardziej. Prawda?

Zresztą, co mi tam - kupujta ludzie co chceta Smiley Tylko potem nie płaczta że padł ten zarąbiście wydajny kubeł 1500 2900 marki Reniferek i nie da się już go naprawić. Jest tani. Przecież zawsze można kupić drugi taki sam...
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 16, 2010, 19:48:28 wysłane przez Agnus » Zapisane

Thedevil
Marzy mi się dzień...
Bywalec

« Odpowiedz #17 : Czerwiec 16, 2010, 20:01:28 »

Możliwe, że oboje macie racje. I jestem skłonny zmienić zdanie... ale... Przyczepię się tutaj tego, że jak kogoś stać na 500l to tym bardziej na kubełek do niego. Cena takiego kubełka przewyższa lub zrównuje się z ceną akwarium o poj. 500l plus szafka pod takie akwarium. Więc wcale nie jest to prawda taki wydatek w skali zakupionego akwarium 500l to nie jest drobnostka.
Osobiście uważam, że Chinom i innym państwom także zależy na dobrej opinii (ulega to zmianie ku dobremu w ostatnich latach),a faktem jest to, że jakość produktów pochodzących z Chin jest co raz to lepsza według światowych ekspertów.
jeśli chodzi o narzekanie na jakość i awaryjność to działa tutaj taki sam mechanizm jak w przypadku laptopów. np
ACER jedna z tańszych firm gdzie laptop o danej specyfikacji kosztuje 2500PLN
Druga firma nie będzie HP albo inna znana i uznana firma taki sam laptop kosztuje już 4000PLN
Kto sprzeda więcej produktów? oczywiście, że ACER niech sprzeda 1000 sztuk a HP sprzeda 300 awaryjność obu jest porównywalna bo podzespoły są tego samego pochodzenia i wynosi 5 %
w przypadku ACER'a masz 50 sztuk, a w przypadku HP masz ich 15. Dla leszcza, która firma jest lepsza? pewnie ta gdzie popsuło się mniej laptopów. Jednak patrząc na sprzedaż i stosunek awaryjności ACER w niczym nie ustępuje "najlepszym" firmom produkującym notebooki.  

... w którym samochód pozostawi nie większy ślad jak łódź płynąca po oceanie...

Moja Nowa Kosta IWAGUMI http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/moje-nowe-pierwsze-akwa-30l/
badrass
Bywalec

Mówi sie trudno i płynie sie dalej...

« Odpowiedz #18 : Czerwiec 16, 2010, 20:09:31 »

Panowie!
W okolicach lub pow. 500l to juz raczej sump się bedzie lepiej nadawał, a tak poza tym jeśli chodzi o JBL e900 to szwankowały w nich głowice i to tylko w pierwszej partii seryjnej.
Błąd produkcyjny polegałł na tym, że gniazdo wirnika było eliptyczne a nie okrągłe i wirnik trzepał o stojan jak wściekły.
Sam 2 lata temu sie na taki egzemplarz nadziałem ( zresztą opisywałem tez ten problem na tym forum), ale dystrybuton wymienił na nowy.
Nie sprzedawca, a dystrybutor!!!
Wnioskuję z tego, że mimo  wady technicznej producent świadomie wypuścił na rynek kilka tys. felernych egzemplarzy kierując sie zasadą, że jak ktoś jest upierdliwy to bedzie reklamował, a jeśli ktoś pomysli, że tak ma byc ( z tym terkotaniem wirnika) to firma ma zyski.

Było.... wiele baniaków ale najbardziej tęsknię do tego pierwszego, gdzie nie miałem żadnych doswiadczeń, a każdy nowy listek zielska cieszył, aż serducho kołatało.
badrass
Bywalec

Mówi sie trudno i płynie sie dalej...

« Odpowiedz #19 : Czerwiec 16, 2010, 20:13:23 »

Możliwe, że oboje macie racje. I jestem skłonny zmienić zdanie... ale... Przyczepię się tutaj tego, że jak kogoś stać na 500l to tym bardziej na kubełek do niego. Cena takiego kubełka przewyższa lub zrównuje się z ceną akwarium o poj. 500l plus szafka pod takie akwarium. Więc wcale nie jest to prawda taki wydatek w skali zakupionego akwarium 500l to nie jest drobnostka.
Osobiście uważam, że Chinom i innym państwom także zależy na dobrej opinii (ulega to zmianie ku dobremu w ostatnich latach),a faktem jest to, że jakość produktów pochodzących z Chin jest co raz to lepsza według światowych ekspertów.
jeśli chodzi o narzekanie na jakość i awaryjność to działa tutaj taki sam mechanizm jak w przypadku laptopów. np
ACER jedna z tańszych firm gdzie laptop o danej specyfikacji kosztuje 2500PLN
Druga firma nie będzie HP albo inna znana i uznana firma taki sam laptop kosztuje już 4000PLN
Kto sprzeda więcej produktów? oczywiście, że ACER niech sprzeda 1000 sztuk a HP sprzeda 300 awaryjność obu jest porównywalna bo podzespoły są tego samego pochodzenia i wynosi 5 %
w przypadku ACER'a masz 50 sztuk, a w przypadku HP masz ich 15. Dla leszcza, która firma jest lepsza? pewnie ta gdzie popsuło się mniej laptopów. Jednak patrząc na sprzedaż i stosunek awaryjności ACER w niczym nie ustępuje "najlepszym" firmom produkującym notebooki.  

Akurat tutaj kolega nie ma zupełnej racji Acery siadaja zaraz po zakończeniu gwarancji, wiem, bo siedzę w tym interesie już jakiś czas...ale chyba odbiegamy od tematu

Było.... wiele baniaków ale najbardziej tęsknię do tego pierwszego, gdzie nie miałem żadnych doswiadczeń, a każdy nowy listek zielska cieszył, aż serducho kołatało.
Thedevil
Marzy mi się dzień...
Bywalec

« Odpowiedz #20 : Czerwiec 16, 2010, 20:25:59 »

Panowie!
W okolicach lub pow. 500l to juz raczej sump się bedzie lepiej nadawał, a tak poza tym jeśli chodzi o JBL e900 to szwankowały w nich głowice i to tylko w pierwszej partii seryjnej.
Błąd produkcyjny polegałł na tym, że gniazdo wirnika było eliptyczne a nie okrągłe i wirnik trzepał o stojan jak wściekły.
Sam 2 lata temu sie na taki egzemplarz nadziałem ( zresztą opisywałem tez ten problem na tym forum), ale dystrybuton wymienił na nowy.
Nie sprzedawca, a dystrybutor!!!
Wnioskuję z tego, że mimo  wady technicznej producent świadomie wypuścił na rynek kilka tys. felernych egzemplarzy kierując sie zasadą, że jak ktoś jest upierdliwy to bedzie reklamował, a jeśli ktoś pomysli, że tak ma byc ( z tym terkotaniem wirnika) to firma ma zyski.

Faktycznie chyba się zagalopowaliśmy troszkę w tej argumentacji Wink najlepszym i najtańszym wyjściem jest przecież sump lub filtr przelewowy:D

Moja Nowa Kosta IWAGUMI http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/moje-nowe-pierwsze-akwa-30l/
Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #21 : Czerwiec 16, 2010, 20:31:06 »

Thedevil
Pamiętaj że zbiornik 500L to nie tylko wydatek na szkło (akurat to pikuś). Z dużym zbiornikiem idą duże wydatki. Więcej wody, więcej prądu, większe wydatki na sprzęt oświetleniowy, więcej żarcia, więcej podłoża i całej reszty.. już o ilości zwierząt nie wspomnę. Dlatego podałem 500L za przykład niezasadności oszczędzania 100zł na markowym kuble.

Acer kilka lat temu to była padaka stylistyczna i jakościowa. Dzisiaj jest lepiej ale wcale nie dobrze. Wyglądają lepiej ale proponuję pomacać średniopółkowego Acera i takiego samego HP czy Della. Dodam że Acer prawdopodobnie za te same pieniądze będzie miał lepsze "wnętrze". Tylko że padnie szybciej. Znacznie szybciej. Kolega badrass trochę mnie ubiegł w tym temacie.. Ale to taka dygresja, rozmawiamy tutaj o filtrach.

Odnośnie JBLi potwierdzam informację przedmówcy. Wada konstrukcyjna. Szybko sprawę naprawili i teraz są to filtry "złoto". A popatrzcie na ich ceny na Allegro! Świetny sprzęt za psie pieniadze. Jest sens oszczędzać te parę miedziaków na jednym z najważniejszych komponentów naszego hobby?

wolfik
Pan z zoologicznego
Nowy
*

« Odpowiedz #22 : Czerwiec 16, 2010, 20:32:24 »

Hough !!!
Sump to najbardziej profesjonalne i najlepsze rozwiązanie.

Tylko nie napędzajcie go tanimi pompami  hahahahaha

Edyta:
Wada konstrukcyjna JBL dotyczyła serii bodajże z 2008 roku, już dawno nie ma ich na rynku.
Dodatkowo jest dobry serwis i bez większych kłopotów można wymienić całą głowicę
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 16, 2010, 20:35:07 wysłane przez wolfik » Zapisane

Thedevil
Marzy mi się dzień...
Bywalec

« Odpowiedz #23 : Czerwiec 16, 2010, 20:36:28 »

Thedevil
Odnośnie JBLi potwierdzam informację przedmówcy. Wada konstrukcyjna. Szybko sprawę naprawili i teraz są to filtry "złoto". A popatrzcie na ich ceny na Allegro! Świetny sprzęt za psie pieniadze. Jest sens oszczędzać te parę miedziaków na jednym z najważniejszych komponentów naszego hobby?
Normalnie aż sprawdzę teraz ceny... chyba muszę sobie update informacji zrobić Wink

Można jechać na giełdę i zaoszczędzić nawet parę setek. We wrześniu teraz będą targi akwarystyczne we Wrocławiu. Ciekawe jak tam będą wyglądać ceny Wink

EDIT:
Sprawdziłem faktycznie 360 zł za 1500l/h  Shocked szok  Shocked to faktycznie prawie nie ma się nad czym zastanawiać Wink tylko szkoda bo 1500l to na styk nadaje się do 500l na prawie, prawie wcale Wink szukam dalej Wink może miło się zaskoczę Wink

EDIT II: Wink
EHEIM już 1600 do takiej pojemności ;/ to już lekka przesada. chyba, że seks oralny gratis w usłudze, ale i tak bym się zastanawiał  Wink

EDIT III:
Auael 600 PLN to już można się poważnie zastanowić Wink

EDIT IV: (już ostania zmiana bo trzeba sobie posty trzaskać, a nie Wink )
Jeśli chodzi o Fluvale to jest dziwna przepaść... do pojemności 400l za 500 PLN a potem długo długo nic i mamy pojemność1500l Tongue za hohoho i jeszcze trochę Wink
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 16, 2010, 20:46:46 wysłane przez Thedevil » Zapisane

krzemo
Nowy
*

« Odpowiedz #24 : Czerwiec 16, 2010, 20:50:09 »

Dobrze wiedzieć , że JBL naprawił wadę i ma sprawny serwis, ale słyszałem też jeszcze jedno, a mianowicie że w JBL coś nie gra z samą filtracją, że miesza się w filtrze woda przefiltrowana z akwaryjną, że na elementach filtra można znaleźć części roślin i grubsze odpady tam gdzie ich być nie powinno. Generalnie konstrukcja jest nie do końca dobrze zaprojektowana. Ktoś ma jakieś doświadczenia w tym zakresie ?

Wracając do Fluvali 305, to czytałem że dość głośno pracują , jest w tym jakaś prawda ?
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 16, 2010, 21:54:06 wysłane przez krzemo » Zapisane
Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #25 : Czerwiec 16, 2010, 21:32:16 »

krzemo
Podejrzewałem JBL o to samo. Generalnie bardzo sceptycznie podszedłem do tego dość nowatorskiego prowadzenia wody. Sam uszczelniałem głowicę bo wydawało mi się że coś jest nie tak. Ale bynajmniej. Po prostu z filtra wstepnego, po podniesieniu głowicy uwalnia się trochę syfu i wygląda to tak jakby część brudnej wody nie podlegała filtracji. A tak nie jest. Wystarczy bardzo ostrożnie zdjąć tę ostatnią by stwierdzić że filtracja jest szczelna i po prostu działa a całe zamieszanie jest bezpodstawne.

mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #26 : Czerwiec 17, 2010, 19:09:43 »

mrs
Po pierwsze Agnus, no ale to detal, nie bądźmy małostkowi.

http://sjp.pwn.pl/haslo.php?id=2480971
Skoro już jednak wykazałeś się małostkowością to nie proś o to by jednak takowym nie być.
Dwie sprzeczności w zdaniu i kompromitacja gotowa.
Albo prosisz o to by nazywać Cię "poprawnie" albo nie. Bo już nie wiem o co Ci chodzi.
mrs jesteś jedną z najbardziej upierdliwych osób na forum jakie miałem okazję tutaj czytać.

Ale nadrabiam urokiem osobistym.

A teraz meritum.

Po drugie moje opinie popieram doświadczeniem z innymi filtrami. Na JBLa również kręciłem z początku nosem ale "doszedłem z nim do porozumienia" i dziś uważam że to najlepsze co można kupić za sensowne pieniądze. Jego zalety wymieniłem wyżej.

Znów będe upierdliwy.
Co masz na mysli pisząc "doświadczenie z innymi filtrami"?
Jeśli masz na myśli to, że miałeś jakieś inne filtry w swoim baniaku to napisz proszę co to były za filtry i na czym polegały ich wady oraz ich "tandetność". Pytam poważnie, bez sarkazmu. Może dowiem się czegoś ciekawego o innych filtrach których nie znam i będe wiedział czego unikać.

Co Ci kolego do tego jakie wyrażam zdanie na temat tego czy owego? Jeśli piszę że trzymałem coś w łapie i mi się nie podoba to mam prawo o tym pisać.

No jak to co?
Twoje opinie przypominają nagonke którą wszyscy "specjaliści" przypuścili swego czasu na Rasiaka.
W Anglii doceniany, w Polsce wyśmiewany.
Wszyscy zapomnieli jednak, że to Anglia niepodzielnie rządzi w światowym "futbolu" i że w zasadzie każda drużyna z II ligi Angielskiej z pewnością bez problemu pokonałaby naszego mistrza.
Raz jeszcze napisze, zeby wyrażać się na temat czegokolwiek negatywnie lub pozytywnie, trzeba mieć w tym jakieś doświadczenie.
Gdybym czytal Twoje posty z boku doszedłbym do wniosku, że JBL i długo, długo nic.
Nie rozumiem tego, jak można nazwać coś "badziewiem" nie mając z tym styczności.
Argument "miałem w ręce i badziew" to bzdura.
Książke też oceniasz po okładce?
Piwo oceniasz na podstawie wyglądu butelki?
Samochód oceniasz nie wsiadając do niego?
Mnie chodzi tylko o to byś nie nazywał czegoś złomem jeśli tego nie znasz.

Jestem powiedzmy - zawodowo - blisko procesów produkcyjnych różnych rzeczy z Chin i wiem do czego są zdolni i za jakie pieniądze. Na tej podstawie pozwalam sobie twierdzić że uznane marki inwestują pieniądze w jakość, która ujawnia się w wielu aspektach produktu.

Bzdura, dużo słów żadnej "treści".
Co znaczy "jestem blisko procesów produkcyjnych różnych rzeczy z Chin"?
Dlaczego nie używasz konkretów?
Dlaczego nie przedstawiasz argumentów?
Lejesz wode jak studenci na egzaminach.
No i zapomniałem, że wszystko co złe to Azjaci.
Powszechnie wiadomo, że Europejczyk to wzór uczciwości.
Każdy może być ch..., każdy może posłać do obiegu bubel.
Masz przykład z życia. Co chwile jakieś koncerny samochodowe są karane za puszczenie w świat bubli i zatajenie wad fabrycznych. Chyba nawet GM ostatnio dostał po łapkach. Amerykanski GM.
Nie twierdzę że liczy się tylko JBL, Eheim czy Fluval.. ale w momencie gdy różnica w cenie jest symboliczna to chyba logiczne że wybiorę markę zamiast znaku zapytania. Jeśli jesteś innego zdania to... (nie, nie obrażę Cię).

Obraź, mnie to lata. To tylko forum.
Co do pierwszej części akapitu to masz w 100% racje. Gdy cena jest zbliżona warto wybrać "markę" choćby ze względu na gwarancje i dostępność części zamiennych.
Kolego, pisałem już nie raz ale się powtórzę.
Moja "chinka" jest wykonana z lepszych plastików niż tetra 1200 która się popsuła, jest też wiele cichsza. Różnica w cenie? Jakieś 300%.
Mam filtr kilka miesięcy, w tej chwili super. Nie wiadomo ile będzie działał bo to "no name". Wiem jednak jedno, jeśli mnie nie zawiedzie to następnym filtrem będzie SUN SUN Smiley
W zasadzie boje się tylko jednego. Awarii uszczelki. Ale to może stać się w każdym filtrze.
Tetra po prostu przestała działać a, że było po gwarancji, kupiłem nowy filtr.
Jeśli przestanie działać wirnik, pompa czy co tam jeszcze w filtrze jest to ch.... Pójdę do sklepu i kupie nowy.
Jeśli będe na wakacjach (co jako argument podajesz trzeci raz) to w baniaku mam jeszcze filtr wewnętrzny o przepłwie 700l/h na którym ryby "dojadą" do mojego powrotu.
Filtr to tylko filtr. Napisze jeszcze raz, jeśli cena jest zbliżona to warto kupić "marke". Jeśli cena to 300% różnicy to ja bym kasy niepotrzebnie nie wydawał. Pisze tylko i wyłącznie w swoim imieniu. Może będe żałował wyboru, może nie. Czas pokaże. Jeśli filtr "siądzie" na 100% o tym napisze żeby nikt inny nie popełnił błędu. W tej chwili filtr polecam. Na forach Angielskich jest bardzo chwalony.

kolega pyta jakie kubełko wybrać, ok?

ok.
Wypowiedzą się tu zwolennicy i przeciwnicy. I każdy ma prawo mówić co mu się podoba, a to czy będzie jego zdanie wzięte pod uwagę decyduje siła jego argumentów.

Co mi po Twoim zdaniu jeśli nie miałeś doczynienia z danym urządzeniem.
Zastanów się co piszesz.

Jeśli mi zarzucasz gołosłowie to za przeproszeniem całuj sie w nos

Skandal!!!
Co z Ciebie za Polak!?
Mówi się ch....Ci w d...

Gadasz czasami do rzeczy ale nie wiem czy ja mam tylko takie wrażenie czy inni też - ale widzę Cię z pianą na ustach. Chłopie, wyluzuj, ok?

Nie mam piany na ustach bo niby dlaczego mam mieć?
Kolego, świetnie wydaje się czyjeś pieniądze.
Łatwo powiedzieć kup to, kup tamto.
Istnieją tańsze alternatywy i warto o nich mówić.

Pozdrawiam.

Thedevil
Marzy mi się dzień...
Bywalec

« Odpowiedz #27 : Czerwiec 17, 2010, 21:21:10 »

Moja "chinka" jest wykonana z lepszych plastików niż tetra 1200 która się popsuła, jest też wiele cichsza. Różnica w cenie? Jakieś 300%.
Mam filtr kilka miesięcy, w tej chwili super. Nie wiadomo ile będzie działał bo to "no name". Wiem jednak jedno, jeśli mnie nie zawiedzie to następnym filtrem będzie SUN SUN Smiley
W zasadzie boje się tylko jednego. Awarii uszczelki. Ale to może stać się w każdym filtrze.
Tetra po prostu przestała działać a, że było po gwarancji, kupiłem nowy filtr.
Jeśli przestanie działać wirnik, pompa czy co tam jeszcze w filtrze jest to ch.... Pójdę do sklepu i kupie nowy.
Jeśli będe na wakacjach (co jako argument podajesz trzeci raz) to w baniaku mam jeszcze filtr wewnętrzny o przepłwie 700l/h na którym ryby "dojadą" do mojego powrotu.
Filtr to tylko filtr. Napisze jeszcze raz, jeśli cena jest zbliżona to warto kupić "marke". Jeśli cena to 300% różnicy to ja bym kasy niepotrzebnie nie wydawał. Pisze tylko i wyłącznie w swoim imieniu. Może będe żałował wyboru, może nie. Czas pokaże. Jeśli filtr "siądzie" na 100% o tym napisze żeby nikt inny nie popełnił błędu. W tej chwili filtr polecam. Na forach Angielskich jest bardzo chwalony.

Możesz mrs napisać jaki masz filtr? bo jednak sump mnie nie zadowala pod względem bezpieczeństwa;) a kupując filtr do baniak 500l wole kupić ten tańszy i mieć "gratis" podłoże, roślinki czy nawet oświetlenie Wink Bo tyle będę mógłbym kupić za te zaoszzcędzone 300%.
Uważam, że JBL, Fluval, Tetra i tym podobne po(d)mioty Wink zaczynały tak samo jak chińskie noname. czyli bez wyrobionej marki i każdy mówił zanim się ludzie nie przekonali żeby nie kupować bo to nowe, nieznane--> na pewno badziewie Wink Po prostu sam czas pokaże i zweryfikuje do odważnych świat należy Wink

Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #28 : Czerwiec 17, 2010, 23:30:27 »

Skandal!!!
Co z Ciebie za Polak!?
Mówi się ch....Ci w d...
Jak jesteś taki chojrak to pisz wprost a nie zakrywaj usta jak napalona dziewica Smiley
A jak nie potrafisz to może daruj sobie niedorobione wulgaryzmy?

mrs
Dużo bleblasz, nic z tego nie wynika. Jesteś wyznawcą no name - bądź sobie. Zarzucasz mi że mówię o czymś o czym nie mam pojęcia - sam przytaczasz "legendy" nt. JBL.. Nie chce mi się dalej wmawiać Ci czegoś co nie dociera. Już w drugim wątku.
Kurcze. Nie chce mi się już z Tobą gadać! Smiley Zmień nick, załóż inny profil i zagadaj. Może wtedy.
Ja już się w tym temacie wypowiedziałem, każdy może poczytać i wyciągać wnioski. Z twojego orgazmu na temat taniej chinszczyzny - również. Peace, nie spamujmy koledze tematu. Jak chcesz to dawaj na PW.

« Ostatnia zmiana: Czerwiec 17, 2010, 23:36:57 wysłane przez Agnus » Zapisane

mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #29 : Czerwiec 18, 2010, 16:44:17 »

Możesz mrs napisać jaki masz filtr? bo jednak sump mnie nie zadowala pod względem bezpieczeństwa;) a kupując filtr do baniak 500l wole kupić ten tańszy i mieć "gratis" podłoże, roślinki czy nawet oświetlenie Wink

Do 500l: http://allegro.pl/item1080348575_filtr_kubelkowy_uv_c_9w_1400l_h_wklady_sklep_w_wa.html
Ten jest akurat z lampą UV, bez lampy jest tańszy, ok 200zł.
Ja mam słabszą wersje 1000l/h i jak narazie jestem zadowolony.

Skandal!!!
Co z Ciebie za Polak!?
Mówi się ch....Ci w d...

Jak jesteś taki chojrak to pisz wprost a nie zakrywaj usta jak napalona dziewica Smiley
A jak nie potrafisz to może daruj sobie niedorobione wulgaryzmy?

Zapoznaj się z pojęciem sarkazmu.

mrs
 Jesteś wyznawcą no name - bądź sobie.

Nie jestem. Po prostu nie zgadzam się na "jedyną, słuszną droge" jaką są markowy filtry.

Kurcze. Nie chce mi się już z Tobą gadać! Smiley Zmień nick, załóż inny profil i zagadaj. Może wtedy.

Jak chcesz to dawaj na PW.

To chcesz gadać czy nie chcesz?

Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  

Skocz do: