Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Nierybiaste « Krewetki przerzutka z innego akwa
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Krewetki przerzutka z innego akwa  (Przeczytany 1913 razy)
Huee
Stały użytkownik

« : Czerwiec 12, 2010, 15:52:12 »

Mam pytanie mam krewetki Red Cherry[wszystkie praktycznie dorosle duze czerwoniaste] i w tym zbiorniku mam 2 korzenie pare roslinek maja sie gdzie schowac . Chce je przelozyc do innego akwa lecz tam nie ma korzeni nie ma miejsca za którym mogły by sie schowac nie będą sie stresowac? W tym akwa drugim tez jest Bojownik[tam gdzie sa redki teraz tez jest]

Ten drugi bojownik nie ruszał White Pearl tak mi mowil znajomy  w tym drugim akwa sa oczywiscie rosliny plus kawaleczek mechu jawajskiego na kamyrku .

Chodzi mi o to czy krewetki beda sie bardzo stresowac czy jesli bojek nie bedzie zwracal uwagi będą sie czuły dobrze?

EDIT

I pytanko jeszcze jak wyławiam krewetki metodą jakiegoś tam naczynia np plastikowy kubek z tabletkami czy czymś dla kreweć  w srodku żeby je tam zwabić to przy zapalonym świetle czy zgaszonym robic?

Czy nie ma różnicy ?
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 12, 2010, 19:26:42 wysłane przez Huee » Zapisane
paweloo18
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 12, 2010, 22:02:55 »

Mam pytanie mam krewetki Red Cherry[wszystkie praktycznie dorosle duze czerwoniaste] i w tym zbiorniku mam 2 korzenie pare roslinek maja sie gdzie schowac . Chce je przelozyc do innego akwa lecz tam nie ma korzeni nie ma miejsca za którym mogły by sie schowac nie będą sie stresowac? W tym akwa drugim tez jest Bojownik[tam gdzie sa redki teraz tez jest]

Ten drugi bojownik nie ruszał White Pearl tak mi mowil znajomy  w tym drugim akwa sa oczywiscie rosliny plus kawaleczek mechu jawajskiego na kamyrku .

Chodzi mi o to czy krewetki beda sie bardzo stresowac czy jesli bojek nie bedzie zwracal uwagi będą sie czuły dobrze?

Myśle, że krewetki powinny mieć w zbiorniku jakieś kryjówki. Z własnego doświadczenia wiem, że nic im z tego powodu nie będzie. Trzymałem je rezem z bojownikami w pustym akwarium i dobrze im bylo:)

I pytanko jeszcze jak wyławiam krewetki metodą jakiegoś tam naczynia np plastikowy kubek z tabletkami czy czymś dla kreweć  w srodku żeby je tam zwabić to przy zapalonym świetle czy zgaszonym robic?

Czy nie ma różnicy ?

Ja czekałem aż się pojawią (wyjdą z kryjówek) i łapałem je do siatki bez żadnego wabienia.

Pasja. Wiedza. Doświadczenie.
Huee
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 13, 2010, 11:11:05 »

Hmmm dałem tablety dla kirysow z czyms od aquela dla rakow nic pozniej same tablety dla kirysow cala noc i nic ;[
paweloo18
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 13, 2010, 11:42:35 »

Poczekaj aż będa wychodzić z kryjówek i wtedy je łap. Bo raczej niczym ich nie zwabisz:P Chyba, że przez jakis czas rzucaj karme w to samo miejsce:) wkooncu sie pojawia.

Huee
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 14, 2010, 20:56:46 »

Kiedys na sama tabletke dla kirsow od razu sie rzucały teraz nie chca nic jesc moze glonik im wystarcza jest dosyć spory na jednej szybie bo juz mi sie nie chce scierac:D

Lecz zostawiam juz te krewecie w tym baniaku do nowego pojda najprawdopodobniej Blue Pearl jesli bedize gdzie kupic w dobrej cenie
paweloo18
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 15, 2010, 14:16:41 »

Całkiem przyzwoite ceny Blue Pearl : http://allegro.pl/listing.php/search?sg=0&string=blue+pearl&change_view=1&category=1528

emperor
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 15, 2010, 17:44:17 »

Kubeczek plastikowy na podłoże, do kubeczka plaster banana. Musisz tylko przebić go wykałaczką w ten sposób połączysz banan z kubeczkiem. Po paru min będzie się roiło od kreweci. Ostrożnie wyjmujesz kubeczek z zawartością.  U mnie ten sposób sprawdzał się w 100%.

Pośpiech w akwarystyce jest wskazany tylko w
czasie zbierania wody z podłogi

Mój baniaczek
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/240l-korzenie-i-galezie/
Thedevil
Marzy mi się dzień...
Bywalec

« Odpowiedz #7 : Czerwiec 15, 2010, 17:51:01 »

Zależy jakie krewetki. Moje RC nawet na banana nie spojrzą Wink dla mnie to najlepszy sposób to odmulaczem ściągasz je z kryjówek, dna czy roślin do wiadra, a potem z wiadra o już przecież dużo łatwiej Wink

... w którym samochód pozostawi nie większy ślad jak łódź płynąca po oceanie...

Moja Nowa Kosta IWAGUMI http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/moje-nowe-pierwsze-akwa-30l/
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: