|
Agnus
|
 |
« Odpowiedz #15 : Czerwiec 16, 2010, 13:54:58 » |
|
Lateryt: Podobno można go dostać w wielu ogrodniczych  Nie sprawdzałem - w mojej miejscowości nie ma  jeden ogrodniczy na krzyż..
|
|
|
|
|
|
|
|
|
szakallo
Bywalec

Bo rybka lubi pływać.
|
 |
« Odpowiedz #16 : Czerwiec 16, 2010, 14:01:48 » |
|
Trochę chyba jednak jest prawdy w tym co mówisz Mamy pod Siedlcami staw na działce ponad 1000m^3 i od kiedy został pogłębiony jakieś 8 lat temu z każdym rokiem wydaje mi się że coraz mniej jednak glonu pojawia się na kamieniach i w wodzie - staw wykopany w szarej glinie Od dawna szukam ryb które chciałyby jeśc te glony i jakoś nie widzę efektów Na początku amury małe może je jadły -teraz widze ze tylko rośliny im w głowie co raz coś pływa wyciętego od roku pływa kilkaset świnek może one coś z tym zrobią pod warunkiem ze coś ich nie pozjadało.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Thedevil
Marzy mi się dzień...
Bywalec

|
 |
« Odpowiedz #17 : Czerwiec 16, 2010, 14:10:33 » |
|
Lateryt: Podobno można go dostać w wielu ogrodniczych  Nie sprawdzałem - w mojej miejscowości nie ma  jeden ogrodniczy na krzyż.. No właśnie to nie jest chyba taka prosta sprawa  szukam od rana i nie mogę znaleźć, a nie sposób kupić 200g za 50 zł bo niby lateryt specjalnie do akwarium firmy Duplo bodajże
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Agnus
|
 |
« Odpowiedz #18 : Czerwiec 16, 2010, 14:18:22 » |
|
Pamiętam że znalazłem info na jakimś forum o laterycie w sklepach ogrodniczych po 4-5zł/1kg. Pewnie więc gdzieś można dostać, ale nie w każdym. Ja nawet już nie próbuję, w dużych miastach może i owszem..
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rodia
|
 |
« Odpowiedz #19 : Czerwiec 16, 2010, 15:32:26 » |
|
Czyli nie licząc makro, teoroetycznie mając glinę w akwarium i nawożąc mikro nie powinno być nadmiarów i niedoborów?
Nie zgadza się.Trzeba pamiętać o prowadzeniu go jako LT  czyli źródłami MAKRO głównie będzie jedzenie i metabolity ryb, odpowiednia obsada ryb i ogólne "zaniedbywanie" higieny w baniaku  Mikro pochodzą z podłoza, które jest bogate w metale. [/quote] Czemu makro musi pochodzić z "naturalnych" Źródeł ? Bez CO2 , bez mocnego światła?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Thedevil
Marzy mi się dzień...
Bywalec

|
 |
« Odpowiedz #20 : Czerwiec 16, 2010, 16:25:16 » |
|
Czyli nie licząc makro, teoroetycznie mając glinę w akwarium i nawożąc mikro nie powinno być nadmiarów i niedoborów?
Nie zgadza się.Trzeba pamiętać o prowadzeniu go jako LT  czyli źródłami MAKRO głównie będzie jedzenie i metabolity ryb, odpowiednia obsada ryb i ogólne "zaniedbywanie" higieny w baniaku  Mikro pochodzą z podłoza, które jest bogate w metale. Czemu makro musi pochodzić z "naturalnych" Źródeł ? Bez CO2 , bez mocnego światła? [/quote] Nie bardzo rozumiem  Czy chodzi o to, że w ogóle trzeba dostarczać makro? No trzeba bo przecież NPK same z siebie w zbiorniku się nie stworzą  a tego źródłami w LT są właśnie odchody rybie i ich metabolity oraz rozkład materii organicznej w postaci np. niezjedzonego pokarmu. Co ostatecznie sprowadza się do tego, że makro nie musi być podawane np. w postaci soli.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rodia
|
 |
« Odpowiedz #21 : Czerwiec 16, 2010, 16:34:43 » |
|
Rozumiem, że musi być makro. Ale nie wiem czemu mówisz, żeby prowadzić zbiornik LT. Dlatego zapytalem o co2 i światło. Zrozumialem, że chodzi Ci o to, że makro musi być z jedzonka rybek.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Thedevil
Marzy mi się dzień...
Bywalec

|
 |
« Odpowiedz #22 : Czerwiec 16, 2010, 16:40:31 » |
|
aaa w tym sensie  Przepraszam, ale z góry założyłem, że będziesz prowadzić zbiornik jako low-tech  W sumie myśl z takim podłożem sama się nasuwa Chcesz zastosować takie podłoże w zbiornik z wysokim oświetleniem oraz CO2 dobrze rozumiem?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rodia
|
 |
« Odpowiedz #23 : Czerwiec 16, 2010, 17:33:58 » |
|
aaa w tym sensie  Przepraszam, ale z góry założyłem, że będziesz prowadzić zbiornik jako low-tech  W sumie myśl z takim podłożem sama się nasuwa Chcesz zastosować takie podłoże w zbiornik z wysokim oświetleniem oraz CO2 dobrze rozumiem? Dokładnie tak.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Thedevil
Marzy mi się dzień...
Bywalec

|
 |
« Odpowiedz #24 : Czerwiec 16, 2010, 18:15:32 » |
|
aaa w tym sensie  Przepraszam, ale z góry założyłem, że będziesz prowadzić zbiornik jako low-tech  W sumie myśl z takim podłożem sama się nasuwa Chcesz zastosować takie podłoże w zbiornik z wysokim oświetleniem oraz CO2 dobrze rozumiem? Dokładnie tak. Uważam, że jeśli chcesz zastosować CO 2 i światło około 1W/l to bez nawożenia kolumny wody się nie obejdzie. Ani makro ani mikro. Wszystkie te zalety glinki i torfu mają zastosowanie bez "dopalaczy" czyli CO2 czy tak silnego światła  więc pewnie można takie podłoże stosować, ale nie ominiemy konieczności nawożenia. Co najwyżej możemy zyskać bufor zabezpieczający nasz przed wyjazdem czy przedawkowaniem składników odżywczych 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...
|
 |
« Odpowiedz #25 : Czerwiec 16, 2010, 18:40:07 » |
|
Czeka mnie restart i kusi mnie żeby zrobić akwarium na samej glinie i żwierze, bez ziemi.
Przepraszam, że tak nie w temacie ale ciekawi mnie dlaczego czeka Ciebie restart? Co się stało?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rodia
|
 |
« Odpowiedz #26 : Czerwiec 16, 2010, 20:12:06 » |
|
Czeka mnie restart i kusi mnie żeby zrobić akwarium na samej glinie i żwierze, bez ziemi.
Przepraszam, że tak nie w temacie ale ciekawi mnie dlaczego czeka Ciebie restart? Co się stało? Ponieważ chcę wymienić bazalt (5mm) na coś drobnego i przede wszystkim gładkiego. Prawdopodobnie będzie to żwir 1-2mm. Chodzi o zasianie hemiantusa lub/i ponikła. Hemiantus na bazalcie tej granulacji nie wyrośnie, a ponikło rośnie tyle, że często nie może wbić się z korzeniami między tak gruby bazalt i wtedy widać kilka cm pnączy z korzeniami ponad żwirem - nie wygląda to zbyt estetycznie. Poza tym muszę akwarium przestawić w inne miejsce. Gdyby nie wymiana podłoża to w sumie mógłby to być półrestart. Thedevil, nie chcę uniknąć nawożenia. Nie jest nowością przecież, że część roślin ciągnie głównie z kolumny wody, a część z korzeni wartości odżywcze. M.in. stąd pomysł, żeby wzbogacić podłoże. A kwestia uzyskania "bufora bezpieczeństwa" to drugi argument. U mnie jest 0,7W/L (T5 z odbłyśnikami). CO2 też jest i nei zamierzam z tego rezygnować. Pozdrawiam, R.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
badrass
Bywalec

Mówi sie trudno i płynie sie dalej...
|
 |
« Odpowiedz #27 : Czerwiec 16, 2010, 20:18:44 » |
|
Ponieważ chcę wymienić bazalt (5mm) na coś drobnego i przede wszystkim gładkiego.
no ja z chęcią zaopiekowałbym się tym bazaltem, jeśli maszgo wywalic to ja go chetnie przyjmę.
|
|
|
|
|
|
Było.... wiele baniaków ale najbardziej tęsknię do tego pierwszego, gdzie nie miałem żadnych doswiadczeń, a każdy nowy listek zielska cieszył, aż serducho kołatało.
|
|
|
|
rodia
|
 |
« Odpowiedz #28 : Czerwiec 16, 2010, 20:35:52 » |
|
Ponieważ chcę wymienić bazalt (5mm) na coś drobnego i przede wszystkim gładkiego.
no ja z chęcią zaopiekowałbym się tym bazaltem, jeśli maszgo wywalic to ja go chetnie przyjmę. Hmm, trzymać nie zamierzam, mogę oddać. dno 120x40 warstwa 5-7cm - wiec mozna przyjać okolo 30 litrów. Generalnie jest to jedno z najtańszych podłoży. Można go kupić po 0,4PLN/kg. Masz jak to odebrać z Koszalina? btw, wystawiałeś już wątek z nowym baniakiem?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
badrass
Bywalec

Mówi sie trudno i płynie sie dalej...
|
 |
« Odpowiedz #29 : Czerwiec 17, 2010, 15:29:22 » |
|
No w sumie przesyłka bedzie drozsza niz sam żwir...ok to nie wypali...a do Koszalina z Malborka daleko...
A co sie tyczy nowego baniaka, to problemy są od samego początku. Najpierw klopoty z cieknącym filtrem - zlikwidowane.
Postanowiłem zrobić BW ale korzenie, które kupiłem na Allegro po włożeniu do baniaka strasznie śmierdziały zgnilizną oraz woda strasznie twardniała od piachu, w którym była masa pyłu muszlowego.
Nastepny pomysł - roślinne: ziemia, żwir, CO2 z bimbrowni, światło 0,6W/litr, zrobione tak na szybkiego. W żwirze, (mój błąd nie zwróciłem uwagi) mnóstwo wapienia - wynik woda , a raczej płynna skała. Rośliny stoją praktycznie w miejscu, mnóstwo oślizgłych glonów, dziwnych wykwitów na żwirze. Próbuję różne "cuda wianki na kiju" żeby to miało jakiś wygląd i nie wychodzi. Jak na domiar złego podłączyli nową stację uzdatniania wody, która ma sie dotrzeć w przeciągu pół roku, ale woda z niej jest śmierdząca i zawiera mnóstwo syfu - wynikiem tego było zapchanie osmozy, która jest do wyrzucenia. No mówię Ci Rodia nie idzie od samego początku!!!
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 17, 2010, 15:33:43 wysłane przez badrass »
|
|
Było.... wiele baniaków ale najbardziej tęsknię do tego pierwszego, gdzie nie miałem żadnych doswiadczeń, a każdy nowy listek zielska cieszył, aż serducho kołatało.
|
|
|
|