Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  
Autor Wątek: Wzrost PH wody  (Przeczytany 9604 razy)
dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #15 : Czerwiec 12, 2010, 22:56:57 »

dobre, ja obecnie stosuję kationit filtraxa aby delikatnie zmiękczyć wodę, na oko mam około szklanki kationitu (15zł mnie to kosztowało a kupowałem w drogim sklepie) no i już się to zwróciło w porównaniu do np. kupowania destylki w marketach, jest to imho tania alternatywa, na dzień dzisiejszy zmiękczyłem bodajże 45 l, jeszcze nie wiem ile tą ilością kationitu wody zmiękczę ale zapisuję i będę wiedział, można go też regenerować ale ja nie będę się bawił ew. kupię nowy, opłacalność będzie też zależeć ile tej wody chcesz przygotować, imho warto spróbować, jak coś to pytaj.

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #16 : Czerwiec 13, 2010, 01:17:30 »

dobre, ja obecnie stosuję kationit filtraxa aby delikatnie zmiękczyć wodę, na oko mam około szklanki kationitu (15zł mnie to kosztowało a kupowałem w drogim sklepie) no i już się to zwróciło w porównaniu do np. kupowania destylki w marketach, jest to imho tania alternatywa, na dzień dzisiejszy zmiękczyłem bodajże 45 l, jeszcze nie wiem ile tą ilością kationitu wody zmiękczę ale zapisuję i będę wiedział, można go też regenerować ale ja nie będę się bawił ew. kupię nowy, opłacalność będzie też zależeć ile tej wody chcesz przygotować, imho warto spróbować, jak coś to pytaj.

Na allegro kupisz kationit sodowy za 15pln/LITR a wodorowy za 18pln/LITR - używam jest ok. Filtraxy drogawe są.
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #17 : Czerwiec 13, 2010, 11:10:20 »

Przygotowujesz wode poprzez wlanie kranówki do jakieoś pojemnika i dodanie kationitu czy w jakis inny sposób?
Ja już też kończe z destylka, jak widać nie ma to sensu.

dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #18 : Czerwiec 13, 2010, 11:41:04 »

nie destylka na dłuższą metę nie ma sensu,
co do przygotowywania wody to są różne sposoby ale ja kationit mam w pończosze założony na stary filtr wewnętrzny wlewam wodę do wiadra odpalam filtr na pół godziny i po sprawie, za każdym srazem prawdzam twardości. Jakbyś się do tego zabierał to ważna uwaga - kationit ma być cały czas w wodzie bo może stracić swoje właściwości - czyli jakiś mały pojemniczek trza mieć i tak go przechowywać, wprawdzie tego nie sprawdzałem ale na wszelki tak przechowuje.

Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #19 : Czerwiec 13, 2010, 11:54:28 »

co do przygotowywania wody to są różne sposoby ale ja kationit mam w pończosze założony na stary filtr wewnętrzny wlewam wodę do wiadra odpalam filtr na pół godziny i po sprawie, za każdym srazem prawdzam twardości. Jakbyś się do tego zabierał to ważna uwaga - kationit ma być cały czas w wodzie bo może stracić swoje właściwości - czyli jakiś mały pojemniczek trza mieć i tak go przechowywać, wprawdzie tego nie sprawdzałem ale na wszelki tak przechowuje.

Racja, ja 2 razy załatwiłem tak kationit trzymając na sucho. Za pierwszym razem nie wierzyłem, że to od tego więc drugi kationit też tak przechowywalem.

Pozdrawiam, R.

mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #20 : Czerwiec 13, 2010, 11:56:57 »

Mm jeszcze kilka pytań:
Ile wody podmieniasz i jak często?
Piszesz, że wlewasz wode do wiadra, zakładam więc, że wiadro 10l. Jaką masz wyjściową twardość wody (po wlaniu wody z kranu) i do jakiej wartości udaje Ci się zejsć? Ile kationitu przeznaczasz na zmiękczenie wody w wiadrze? Czy w/w kationit zmienia wartość TWW, TWO?
Czy po zmiękczeniu wody zbijasz też w jakiś sposób PH?
Co do trzymania kationitu w wodzie to masz na myśli cały kationit czy ten którego juz użyłem?

dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #21 : Czerwiec 13, 2010, 12:24:56 »

podmieniam 20 l tygodniowo tj. 15 kranówy + 5 "kationitowej", moje pomiary odnoszą się do kranówy i do wody w akwa, z "zapisków" wynika iż w akwa mam kh niższe o 4 a gh o 3 niż w kranie - jednak dane te nie są najświerzsze,  czyli obniża obie twardości a przynajmniej tak pokazują testy, jeśli znajdę chwilę to zrobię testy i wyniki Ci wrzucę jednak nie obiecuję. Ph nie ruszam bo uważam, że nie mam takiej potrzeby jednak w Twoim przypadku uważam, że trza będzie lać więcej wody "kationitowej" co by łatwiej było ruszyć ph, co do przechowywania to może tak: jeśli kationit nie był zamoczony można go trzymać "na sucho", raz zamoczony musi być przechowywany w wodzie.

Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #22 : Czerwiec 13, 2010, 12:34:50 »

Dziękuje Ci za info. Pomyśle nad tym kationitem i dam znać jak to będzie wyglądało u mnie.

Pozdrawiam.

dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #23 : Czerwiec 13, 2010, 20:57:20 »

a widzisz jak to jest Twoje pytania o parametry i przeprowadzone badanie twardości wody wskazało u mnie trochę wyższę tww, znaczy się sprawa wygląda tak to co pisałem o parametrach w poprzednim poście miało miejsce czyli obniżanie kh o 4 i gh o 3, dziś po testach okazało się że kh w akwa jest niższe tylko o 1 (dwa pomiary) a gh o 4 niż kranówy, jednocześnie zmieniły się twardości kranovitu kh spadło a gh wzrosło w stosunku do tego co badałem parę razy w przeciągu ok. roku, być może testy coś fiksują lub woda z kranu lekko się zmienia (z ciekawości wezmę testy od funfla), jednakże wartość badanej wody po "kationicie" jest stała czyli kolor praktycznie po kropli się zmienia.

Pomyśle nad tym kationitem i dam znać jak to będzie wyglądało u mnie.

spróbuj zwłaszcza, że w porównaniu do destylki wychodzi taniej.

Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #24 : Czerwiec 14, 2010, 20:38:30 »

spróbuj zwłaszcza, że w porównaniu do destylki wychodzi taniej.
Pytałem dzisiaj w sklepach akwarystycznych w moim mieście i nie mieli kationitu.
Zostaje chyba allegro.

Pozdrawiam.

mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #25 : Czerwiec 19, 2010, 13:32:41 »

Ciągle zapominam podać pararametry wody z mojego baniaka.
A może nie zapominam tylko się wstydze.
Kurde, moja głupota. Mogłem kupić wcześniej testy, może uniknąłbym lania takiej kranówy która w ostatnim czasie bardzo się pogorszyła. Patrzcie, oceniajcie i opieprzajcie mnie:

Kranówa:
GH - 21
KH - poza skalą (wg testu jeśli KH przekracza GH należy przyjąć KH = GH), więc = 21
PH = 7,5

Akwarium:
GH = 16
KH poza skalą :/
PH = 7,5
k.....a, na prawde spieprzyłem sprawe, ze nie kupiłem testów zaraz po tym jak się skończyły.

Woda demineralizowana kupiona dzisiaj
GH - 5
KH - 7 (nie wiem czemu wieksze)
PH = 6

Dobraf, polecanego przez Ciebie kationitu nie moge znaleźć. Skończy się chyba na RO bo szkoda ryb.

Przynajmniej wiem dlaczego po oddaniu żałobniczek w dalczym ciągu nie mogę odchować młodych nannacar.

Co myślicie?

dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #26 : Czerwiec 19, 2010, 20:13:51 »

no niestety stary, błędy się zdarzają i tyle,

ale fakt z kranu leci sam kamień, co tu do myślenia wody z kranu ******* i już, co do RO to wiadomo na dłuższą mętę to chyba najlepsze rozwiązanie, pamiętaj tylko co by nie lać samej RO,

btw, a jak sytuacja w baniaku chodzi mi o glony - zauważyłeś by cóś przybyło?, jak znajdę chwilę by pstryknąć to wrzucę fotę ogólną (ogólnie bz)

aha, za co Cię wymoderowali?
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 19, 2010, 22:15:04 wysłane przez Emi » Zapisane

Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #27 : Czerwiec 19, 2010, 20:58:21 »

ale fakt z kranu leci sam kamień, co tu do myślenia wody z kranu ciulowa i już, co do RO to wiadomo na dłuższą mętę to chyba najlepsze rozwiązanie, pamiętaj tylko co by nie lać samej RO,
btw, a jak sytuacja w baniaku chodzi mi o glony - zauważyłeś by cóś przybyło?, jak znajdę chwilę by pstryknąć to wrzucę fotę ogólną (ogólnie bz)
aha, za co Cię wymoderowali?
na pewno najtańsza na dłuższą metę jest woda ro.

Parravon
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #28 : Lipiec 07, 2010, 11:54:22 »

Jeżeli można to też podłącze się do tematu.
Miałem wodę w akwarium o takich parametrach:
ph~7,4
gh~15
kh~14
Więc zakupiłem kationit wodorowy i przygotowałem wodę do podmian o takich parametrach ph~6,6 gh~8, kh~7
Zrobiłem już trzecią podmiankę taką wodą, a obecnie woda w akwarium ma takie parametry:
ph~7,8
gh~12
kh~10
Normalnie nie mogę dojść co powoduje wzrost ph wody macie może jakieś pomysły?
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #29 : Lipiec 07, 2010, 12:36:30 »

Może po prostu masz dobre światło, roślinki pięknie rosną, bo nie brakuje minerałów i zmniejsza się ilość CO2 w wodzie?
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  

Skocz do: