mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...
|
 |
« : Czerwiec 06, 2010, 13:17:38 » |
|
Witam, dziś przed podmianą wody, jak co tydzień, postanowiłem zmierzyć PH wody w zbiorniku. Moje zdziwienie było ogromne gdy test pokazał PH=7,5. Pomiar powtarzałem 3 razy i za każdym razem wynik był taki sam. Jest to o tyle dziwne, że poprzedni pomiar przed zeszłotygodniową podmianą wody wskazywał PH=6. Poprzednie pomiary też były zbliżone do 6. W zbiorniku nic nie zmieniałem, nic nie dokładałem. Jedyne co zauwazyłem to zuzycie liści w zbiorniku. Zostały z nich tylko szkielety, dziś dodałem świeze liście ketapangu i dębu, ale to z pewnością przyczyną nie jest. Ktoś ma jakiś pomysł?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Hubikopter
|
 |
« Odpowiedz #1 : Czerwiec 06, 2010, 13:47:04 » |
|
Może po tej zeszłotygodniowej podmianie parametry wzrosły?? Wejdź na stronę wodociągów miejskich i zobacz jak stoi pH.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 13, 2010, 11:30:58 wysłane przez Hubikopter »
|
|
|
|
|
mrs
Super aktywny

bla bla bla...
|
 |
« Odpowiedz #2 : Czerwiec 06, 2010, 19:29:52 » |
|
Może po tej zeszłotygodniowej podmianie parametry wzrosły?? Wejdź na stronę wodociągów miejskich i zobacz ak stoi pH.
Mierzyłem PH wody z kranu, wg testu wynosi 7,5 czyli tyle ile obecnie w baniaku. No i wode kranową mieszam z wodą destylowaną, dodaje woreczki zmiękczające, szyszki olchy, liście i kore dębu więc przed podaniem do zbiornika jest odpowiednio przygotowana. No chyba, że rzeczywiście coś w ubiegłym tygodniu stało się z wodą i PH wzrosło na tyle, że pomimo odpowiedniego przygotowania wody, PH nie zbiło się do odpowiedniej ilości. Z drugiej jednak strony, podmieniam 30 - 40 litrów wody. Taka ilość wody dodana do baniaka raczej nie podniesie PH wody aż tak wysoko. Nawet gdybym wlał dzisiaj połowe wody dp baniaka prosto z kranu (PH=7,5) to woda po jakimś czasie i tak powinna mieć mniejsze PH ze względu na ilość korzeni, szyszek olchy i filtrowania przez torf. Jakieś pomysły?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Hubikopter
|
 |
« Odpowiedz #3 : Czerwiec 06, 2010, 19:40:33 » |
|
A może wzrost CO2?? Bo już tracę pomysły..
|
|
|
|
|
|
|
|
|
badrass
Bywalec

Mówi sie trudno i płynie sie dalej...
|
 |
« Odpowiedz #4 : Czerwiec 06, 2010, 19:41:40 » |
|
A może wzrost CO2??
Lekko Cie poniosło to chyba raczej w drugą strone działa Sam chciałem mieć BW zreszta mrs sam widział zaczątek mojego baniaka ale woda zaczęła twardnieć. Wymiana piachu i keramzytu w filtrze nie dały rezultatu. Dodawanie CO2 z bimmbrowni przyniosło chwilowy skutek PH wody cały czas podnosiło sie do 7,6-8, mimo mieszania kranówki z osmozą. Zacząłem więc przekształcać baniak w towarzyski. Między czasie poczytałem na temat parametrów wody wodociągowej w moim mieście. I o dziwo nałożyło się na siebie w tym czasie uruchomienie nowejstacji uzdatniania wody, która na rozruchu przemywała rury doprowadzające wodę do kranów dużymi ilościami związków, które nie były szkodliwe dla zdrowia, a jednocześnie strasznie zatwardzały wodę. W tej chwili na stronie moich wodociągów stoi w rubryce PH-7,1 ale testy kropelkowe pokazują ponad 8. To jeszcze dałoby się przeżyć, gdyby nie żel który jest na powierzchni wody. Tak więc sprawdź czy woda w twojej okolicy nie zmieniła parametrów. Może to ma związek z powodziami...no nie wiem skąd pochodzisz.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 06, 2010, 19:54:09 wysłane przez badrass »
|
|
Było.... wiele baniaków ale najbardziej tęsknię do tego pierwszego, gdzie nie miałem żadnych doswiadczeń, a każdy nowy listek zielska cieszył, aż serducho kołatało.
|
|
|
|
Hubikopter
|
 |
« Odpowiedz #5 : Czerwiec 06, 2010, 19:42:59 » |
|
Jak zwykle pomyliłem, coś gdzieś wpuszczę, drugim uchem wypuszczę i na odwrót powiem.. A tak się zastanwiałem przy napisaniu tego postu, w którą stronę to działa, no i pomyliłem.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 06, 2010, 19:44:55 wysłane przez Hubikopter »
|
|
|
|
|
mrs
Super aktywny

bla bla bla...
|
 |
« Odpowiedz #6 : Czerwiec 06, 2010, 20:16:46 » |
|
Tak więc sprawdź czy woda w twojej okolicy nie zmieniła parametrów. Może to ma związek z powodziami...no nie wiem skąd pochodzisz.
Jaworzno, jakbyś się zastanawiał, miasto między Krakowem a Katowicami. Tu raczej powodzi nie było, w niższym partiach miasta były lokalne podtopienia ale z wód gruntowych. PH=7,5 to jeszcze nie tragedia ale BW to niestety już nie jest. Ryb w takim PH nie rozmnoże no i może być coraz większy problem z kolorem wody. W wyższym PH bardzo trudno jest zabarwić wode. Pozostaje jeszcze kupienie filtra RO ale nie wiem czy efekt nie będzie taki sam jak z mieszaniem kranówki z wodą destylowaną. Samej wody ro nie wleje do zbiornika z wiadomych powodów. Jeśli nie obniże parametrów wody to też będe musiał chyba zrezygnować z BW bo szkoda mi ryb. W wyższym PH po prostu się męczą. O ile powiedzmy do PH=8 jeszcze jakoś dadzą radę to w twardszej wodzie będzie problem. Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
b0rn2bewild
|
 |
« Odpowiedz #7 : Czerwiec 06, 2010, 20:40:56 » |
|
mierzyłeś może kH ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!
|
 |
« Odpowiedz #8 : Czerwiec 06, 2010, 21:24:46 » |
|
Zmiana wody nie będzie związana z powodzią, bo woda z reguły jest brana z głębokości 50-70 m, czasami głębiej, a na tę głębokość woda schodzi przez całe lata, a nawet dziesiątki lat, zależnie od rodzaju warstw. Woda może się zmienić, gdy użyje się innego odwiertu, a zazwyczaj jest ich kilka dla bezpieczeństwa, może też się w warstwach coś namieszać, jakaś warstwa zacznie przepuszczać i woda z dobrej może się stać nawet niezdatna do picia, ale takie czary są najczęściej w wodach powierzchniowych typu cudowne źródełka. Podsumowując: trzeba wziąć wodę z kranu i sprawdzić 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dobraf
|
 |
« Odpowiedz #9 : Czerwiec 06, 2010, 21:36:44 » |
|
mierzyłeś może kH ?
ja też bym zaczął od tego, wiadomo to jest bufor, który ma decydujące znaczenie dla wartości ph
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
b0rn2bewild
|
 |
« Odpowiedz #10 : Czerwiec 06, 2010, 22:24:08 » |
|
Podsumowując: trzeba wziąć wodę z kranu i sprawdzić  Mierzyłem PH wody z kranu, wg testu wynosi 7,5 czyli tyle ile obecnie w baniaku. No i wode kranową mieszam z wodą destylowaną, dodaje woreczki zmiękczające, szyszki olchy, liście i kore dębu więc przed podaniem do zbiornika jest odpowiednio przygotowana. No chyba, że rzeczywiście coś w ubiegłym tygodniu stało się z wodą i PH wzrosło na tyle, że pomimo odpowiedniego przygotowania wody, PH nie zbiło się do odpowiedniej ilości. Z drugiej jednak strony, podmieniam 30 - 40 litrów wody. Taka ilość wody dodana do baniaka raczej nie podniesie PH wody aż tak wysoko. Nawet gdybym wlał dzisiaj połowe wody dp baniaka prosto z kranu (PH=7,5) to woda po jakimś czasie i tak powinna mieć mniejsze PH ze względu na ilość korzeni, szyszek olchy i filtrowania przez torf. Jakieś pomysły?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #11 : Czerwiec 07, 2010, 12:38:55 » |
|
Pozostaje jeszcze kupienie filtra RO ale nie wiem czy efekt nie będzie taki sam jak z mieszaniem kranówki z wodą destylowaną. Samej wody ro nie wleje do zbiornika z wiadomych powodów. Czysta destylka/RO plus mineralizator np Planta Activ Aquamineral.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
mrs
Super aktywny

bla bla bla...
|
 |
« Odpowiedz #12 : Czerwiec 07, 2010, 15:22:47 » |
|
Czysta destylka/RO plus mineralizator np Planta Activ Aquamineral.
Emi, to już chyba zbytnie zaglębianie się w chemie w zbiorniku. Jakoś temu "specyfikowi" nie ufam. mierzyłeś może kH ?
ja też bym zaczął od tego, wiadomo to jest bufor, który ma decydujące znaczenie dla wartości ph panowie, KH, GH nie było mierzone od ok. miesiąca. Po prostu skończyły mi się w tamtym czasie testy i nie kupowałem nowych bo parametry były w normie. Chyba od tego zaczne i kupie jutro test. Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dobraf
|
 |
« Odpowiedz #13 : Czerwiec 12, 2010, 22:19:28 » |
|
mrs i jak sprawdzałeś twardości?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mrs
Super aktywny

bla bla bla...
|
 |
« Odpowiedz #14 : Czerwiec 12, 2010, 22:25:58 » |
|
mrs i jak sprawdzałeś twardości?
Dopiero wczoraj kupiłem testy, jutro zmierze twrdość i dam znać co wyszło. Wcześniej jakoś nie było czasu. Jako ciekawostke napisze, że kupiłem dziś 10 l wody destylownej w 5 litrowych baniakach. Pomiar pierwszego baniaka PH = 6, pomiar 2 baniaka PH =7. Chyba się przełamie i kupie RO. Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|