Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « Dwa pytania o PO4 i filtracje
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Dwa pytania o PO4 i filtracje  (Przeczytany 5710 razy)
fr0t
Bywalec

« : Czerwiec 04, 2010, 20:48:08 »

Witam!

Nie jestem pewien czy podobny albo i nawet taki sam temat był poruszany, ale pozwolę sobie zapytac.

W moim ogólnym akwarium mam PO4 = 2.5
W małym (drobnica) PO4 = prawie 5

Problem polega na tym, że o ile mi wiadomo, fosforany przyczyniają się do nadmiernego wzrostu glonów.
Sprawa wygląda tak... roślinki mi rosną jak na drożdżach, glony również, tyleże... po każdej podmianie wody było ich więcej, teraz przez ponad 2 tyg. wody nie podmieniałem i glonów jest znacznie mniej - w sensie, że zmniejszył się ich przyrost prawie do zera,chyba tylko "egzystują te stare".

Karmię rybki raz na dwa dni do tego momentu, aż bez "szaleństwa" sięgają po pokarm - tak juz od 3 tygodni.

I tak się zastanawiam, skąd mam w dalszym ciągu tak wysokie PO4?! Przypomnę, że roślinki są ładne i na prawde rosną bardzo bujnie, zauważyłem, że tylko stare uszkodzone liście są zainfekowane przez glony i WSZYSTKIE roślinki z ciemnymi liśćmi, wszystkie z jasnozielonymi liśćmi są pierwszorzędnej jakości - dość często musze szybę czyścić z glonów, z koleji w małym akwarium widze, że glony zadomawiają się w dość szybkim tempie - rosną wszędzie - klatka na narybek, zamiast białej jest w pełni zielona, normalnie tak jakby ją na zielono pomalować, a gupików w ogóle nie muszę karmić, bo ta zawartość glonów w zupełności im wystarczy, jest tak około 15 rybek - małych - 1.5cm.

Podam parametry wody żeby uniknąć niepotrzebnych pytań z waszej strony:
Nie używam brzęczyka i ani jakiego kolwiek innego napowietrzania 24/h
PH - 6.8-7.2 (bimbrownia)
GH - 16
KH - 3-6
NO2 - 0
NO3 - 10-25
PO4 - 2.5
NH3 ~0
NH4 - 0

Obsada:
6x gurami
3x platka
3x molinezja
2x kosiarka
2x zb. niebieski
3x danio
3x krewetka amano (czy jakoś tak)

Dno odmulałem tylko raz z miesiąc temu, a akwarium mam od 5 miesięcy.

Bardzo często przesadzałem roślinki do niedawna, bo albo to albo tamto mi się nie podobało, co samo za siebie mówi, że zruszałem dno. Od około 4 tyg. tego nie robię, ale mam niesamowity busz w akwarium. Najwiecej mam tych wąsko listych długich roślinek, akwarium ma 112L profil i ich liście zawijają mi się po długości na przeciwnej szybie Cheesy

I nie wiem czy starsze i dłuższe roślinki przeżedzić w semsie wywalić,czy co jakiś czas kłącza z młodymi roślinkami przycinać i trzymać te dorsłe, ale to juz poza tematem.

Kolejne pytanie wiąże się z filtracją, otóż, w tym opisanym akwarium - ogólnym... mam filtr wewnętrzny, całkiem niezle "dmucha" ale nie jestem pewien co do jego efektywności. Idąc z prądem wody mam - drobną gąbkę 2cm grubości - na syfy, dalej około 10cm warstwy krążków ceramicznych i dalej gruboziarnista gąbka 10x10cm, tunel w filtrze ma około 10x4.5cm i wysokość około 35cm.

Może coś tam zmienić?!

No i co mnie zastanawia... czy lepiej jest jak woda w filtrze leci szybciej czy wolniej?
Wiem, że natlenienie wody ma wielkie znaczenie dla bakterii, no ale tak jakby to powiedziec... nie jestem gołym okiem stwierdzić, czy tym bakteriom jest tam dobrze Cheesy

Natomiast w małym akwarium od kilku dni mam filtr zewnętrzny działający na brzęczyk, który ma w sobie około litra granulatu ze skały wulkanicznej no i gąbka na wierzchu. Ma niezły prąd ale czy to wystarczy?! - akwarium 35L

Z góry dziękuję za pomoc i za ewentualne pomocne linki.

Ropek
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 04, 2010, 21:01:28 »

Z tego co czytałem ważny jest też stosunek NO3 i PO4. U ciebie wygląda to ok, ewentualnie zbiłbym fosfor ponizej 2 i patrzył co się dzieje.
Ważne, żeby potas też trzymać na dobrym poziomie (tak z 30).
Jakie parametry ma twoja woda do podmian?
Ten filtr w 112 to jaki konkretnie model? W roślinnym baniaku powinien być raczej niewielki przepływ. NO2 nie ma, NO3 ok, wiec wyglada na to że wyrabia.
btw. obsada taka sobie.

dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 04, 2010, 21:53:49 »

stosunek no3 do po4 czemu niby ok? bo redfield 10:1? z czystej ciekawości: sprawdziłeś to przy takich parametrach czy piszesz tylko dlatego, że gdzieś przeczytałeś?. Jeśli już miałbym stosować tego typu przeliczniki to proponuję buddyego to było bodajże 16:1 - lepiej się sprawdza, jednakże osobiście uważam, że problemem jest tu zbyt duży poziom fosforanów i na zmniejszeniu tego bym się skoncentrował.

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
Ropek
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 04, 2010, 22:26:10 »

z czystej ciekawości: sprawdziłeś to przy takich parametrach czy piszesz tylko dlatego, że gdzieś przeczytałeś?.
Nie sprawdziłem,
teraz patrze, w redfielda prawie sie wstrzeliwuje, nie wiem jak ten NO3 dokladnie stoi, ale jak obniży trochę PO4 to bedzie idealnie.

dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 04, 2010, 22:36:16 »

z czystej ciekawości: sprawdziłeś to przy takich parametrach czy piszesz tylko dlatego, że gdzieś przeczytałeś?.
Nie sprawdziłem,
teraz patrze, w redfielda prawie sie wstrzeliwuje, nie wiem jak ten NO3 dokladnie stoi, ale jak obniży trochę PO4 to bedzie idealnie.

stosunek może będzie idealny ale chyba nie tylko o to chodzi Undecided przerabiałem tą "zabawę" u siebie i na prawdę proponuję na początek obniżyć fosforany
a Twoje rady w tym względzie oparte tylko na teorii - zachowaj dla siebie

Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
czapka
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 04, 2010, 23:37:22 »

Po co tak nerwowo? Obaj macie po części rację. Samo zachowanie dobrego stosunku NO3 do PO4 nie gwarantuje braku glonów ale też wysoki poziom PO4 nie oznacza ich wysypu.
Według mnie to najpierw trzeba glona zidentyfikować, bo problem może tkwić całkiem gdzie indziej. Opisz chwasta albo najlepiej daj jakieś zdjęcia.
fr0t
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 05, 2010, 20:29:05 »

Witam ponownie po dłuuuugim dniu pracy :/

Woda w kranówie ma podobne parametry do podanych wyżej, z tym że PO4 wynosi 1ml/L także podmiana chyba niewiele mi da. Tu w anglii woda w kranie nie jest najlepszej jakości, nie zalecają jej pić przed przegotowaniem.

Dlatego pojawiło się moje pytanie jak można zbić PO4 bo wiem, że trzeba, tylko tak się zastanawiam w jaki sposób?!

I czy mógłby mi ktoś powiedzieć, czy jakikolwiek filtr ma jakiekolwiek znaczenie dla PO4?

Bo ogólnie rzecz biorąc jakiby nie był, zawsze coś tam z pokarmu wciągnie, czy to resztki roślinek itp. no i to się tam w tym filtrze rozkłada.
Filtr dmucha z prędkością 450L/h przy niezabrudzonych gąbkach, niestety po tygodniu wierzchnia gąbka jest tak zapchana, że muszę ją wypłukać, oczywiście w wodzie akwariowej.
Dziś o 5 rano zauważyłem, że ryby strasznie szybko oddychały (przypomnę, że nie mam brzęczyka - znaczy mam, ale nie stosuje) ale dziś rano było dość bardzo widoczne, zazwyczaj pływały w toni wodnej i sobie skubały roślinki.

Glony wyglądają na takie nitkowate na początku na krawędziach liści, a potem na całej ich powierzchni. nie znam nazwy. Już jest za ciemno, ale mogę jutro jednego liścia odciąć i wsadzić w biały pojemnik z wodą i zrobić zdjęcie, bo w akwarium będzie mało widoczne. Te glony robią sie z czasem dłuższe i dłuższe. W małym gupikowym (mało istotnym) akwarium osiągneły długość około 7cm, takie drobniutkie włoski. podobne mam w ogólnym, ale nie aż tak długie, max 0.5cm

A co z tymi długimi roślinkami, które mi się położyły na całej tafli wody?! przysłaniają około 90% światła dla reszty roślinek?!
Może w tym leży problem?! Ale nie chcę ich "w połowie" ciąć, bo zaczną mi porastać glonami, tak jak to było zazwyczaj z obciętymi liśćmi.. Może powinienem się pozbyć tych długich i pozostawić młode, które są krótsze?!

Dziękuję za zainteresowanie i pozdrawiam

Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Czerwiec 05, 2010, 21:45:06 »

Ile masz swiatła w tym akwarium?
Dla własnego dobra lepiej gdybyś miał do 0,5W/l przy bimbrowni..
bimbrownia jest ok ale pod warunkiem ze regularnie wymieniasz zacier ( raz w tygodniu) i dodatkowo dozujesz węgiel w płynie np easy-carbo. Wahania poziomu węgla w akwarium mogą powodować wysyp glonów.
Drugim problemem mogą być za geste rośliny bo jak woda przestaje swobodnie krążyć w akwarium to powstają strefy w akwarium z brakami biogennych pierwiastków.
Starym nurzańcom wytnij liście przy samym gruncie, trochę się odmłodzą.

ps. stosunek redfielda był określony dla środowisk słonowodnych więc jego zastosowanie w wodzie słodkiej nie przyniesie takich samych efektów.

Nadmiar fosforanów to problem bo jest to podstawowy czynnik limitujący wzrost glonów ale jeśli nie zabraknie wszystkich pierwiastków biogennych roślinom to glony i tak przegrają walkę z roślinami. Ponieważ fosfor też limituje wzrost roślin to gdy maja go pod dostatkiem wzrasta ich apetyt na węgiel i aby utrzymać odpowiedni jego poziom dla roslin warto limitować wzrost roslin swiatłem.

Co do filtra to czysc go tak czesto aby przepływ nie spadał drastycznie, pomysl o kubełku.. Wink
dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Czerwiec 05, 2010, 22:05:46 »

inna sprawa, jeśli dobrze pamiętam to stos. red. odnosi się do zawartości zw. azotu do zw. fosforu w bańce a nie do mierzonych przez nas azotanów do fosforanów jako swoistej "części składowej" tychże związków, dlatego wspomniałem wcześniej o stos. buddyego, ale i tak imho za dużo fosforu!!! i tyle, 1mg/l to już jest sporo - wiem z własnego doświadczenia - są wkłady filtracyjne poszukaj tu:
http://sklep.roslinyakwariowe.pl

u mnie jako "stabilizator" sprawdziła się pistia także polecam, jednocześnie musisz mieć na uwadze, że wszystko zależy od wielu czynników - np. swiatła, nawożenia, karmienia, wody jaką lejesz (jej parametrów) - jest imho zbyt dużo zmiennych aby nawet najlepszy "stosunek" Wink zagwarantował powodzenie, także trza samemu kombinować

sam też miałem dym z glonami i było dużo rad jak temu zaradzić niestety w praktyce nic się nie sprawdzało, samemu trzeba poznać swój zbiornik a zajmuje to sporo czasu...
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 05, 2010, 22:10:18 wysłane przez dobraf » Zapisane

Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
fr0t
Bywalec

« Odpowiedz #9 : Czerwiec 06, 2010, 09:33:17 »

Ile masz swiatła w tym akwarium?
Dla własnego dobra lepiej gdybyś miał do 0,5W/l przy bimbrowni..

2x T8 Bright Light 20W i T8 865 18W
2x zarówki energooszczędne 827 po 7W

Co do filtra to czysc go tak czesto aby przepływ nie spadał drastycznie, pomysl o kubełku..

No właśnie dziś mam robić z pojemnika po odżywkach 3L. Ale zastosować zamiast wewnętrznego czy oba na raz?

Odnośnie parametrów wody na podmiane to już mówiłem, że wszystko jak w akwarium z tymże PO4 = 1ml/L i NO3 około 10

Bimbrownie "odnawiam" co 3 dni, bo mam jakieś dziwne drożdże - suche, działają od samego momentu ich wsypania, bimbrownia nieźle dmucha, a po trzech dniach ani jednego bąbelka. Stosunek 1410.

To narazie tyle, pozdro

Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Czerwiec 06, 2010, 23:39:26 »

kup najtansze drozdze w kostkach albo zrób "bimbrownie" chemiczną z kwasku cytrynowego i sody
zostaw tez wewnetrzny filtr dla lepszej cyrkulacji
kup tez easy carbo, jak rozprowadzasz CO2 w akwarium?
fr0t
Bywalec

« Odpowiedz #11 : Czerwiec 07, 2010, 06:12:28 »

jak rozprowadzasz CO2 w akwarium?

Przez kostkę lipową obok wylotu filtra, tak prawie pod nim, drobne bąbelki rozprowadzają mi się na część akwarium, tafla wody nieruchoma, bo prąd wody z wylotu filtra blokuje się na najbliższych roślinkach i juz z mniejszym impetem leci dalej - chyba jasno to opisałerm Cheesy Dopiero wstałem i jeszcze troche zaspany jestem ;]

pozdro

czapka
Bywalec

« Odpowiedz #12 : Czerwiec 07, 2010, 23:34:46 »

Jednak tym fosforanom dałbym spokój, niedawno po dłuższej przerwie zmierzyłem w krewetkarium i miałem 7mg/l !!! Glona ani śladu.
fr0t
Bywalec

« Odpowiedz #13 : Czerwiec 08, 2010, 19:34:55 »

Hm, ale problem w tym, że u mnie cały czas rosną glony, tylkoże teraz znacznie wolniej, cały czas nie moge wykombinować jak najlepiej ten zewnętrzny (kubełek) se zorganizować, co by było najlepiej tam napchac itp...

W sumie sporo czytałem o tym w necie, ale są różne opinie i jestem deczko zmieszany... ale mam prawie cały tydzien do pomyślenia, najbliższe wolne w niedziele ;]

pozdro

dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Czerwiec 12, 2010, 22:10:34 »

Jednak tym fosforanom dałbym spokój, niedawno po dłuższej przerwie zmierzyłem w krewetkarium i miałem 7mg/l !!! Glona ani śladu.

szczerze mówiąc to nie chce mnie się wierzyć - testy dobre są?, choć może to jednocześnie potwierdzać starą akwarystyczną prawdę, że każdy baniak rządzi się swoimi prawami

Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: