Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Osowiały gupik.  (Przeczytany 3529 razy)
Kong
Nowy
*

« : Maj 05, 2010, 17:15:48 »

Witam!

Mam problem z jedną z rybek, najpierw jednak trochę danych:

akwarium 100l
temperatura - 22 *C
podmiany: 2 razy w tygodniu, łącznie ok 15 l, raz na 3 tygodnie dolewam witaminy.
filtr kaskadowy
parametrów nie znam.
obsada: gupiki 2+6, ok 10 sztuk ich narybku, 1 ampularia.
Pokarm: 5 rodzajów płatków, granulki, 2 razy w tygodniu wodzień z mrożonek, czasami jakieś co nieco z akwarystycznej książki kucharskiej.

7 sztuk + dzieciarnia tryska zdrowiem, swoją aktywnością wypełnia cały litraż, problem jest z jedną z samiczek.
 Po okoceniu się dostała "garba", ale w niczym jej to nie przeszkadzało, była normalnie aktywna i żarłoczna. Od około tygodnia rybka zrobiła się wyraźnie osowiała, noce spędza siedząc na dnie pod korzeniem, w dzień przenosi się na górę i w kącie akwarium "wisi" ukrywając się wśród korzeni pistii: nie wypływała nawet na karmienie, więc obecnie została wzięta na sposób: mącę wodę wokół niej aby się ocknęła, wystraszona płynie w głąb akwarium, napotyka na jedzonko i uczestniczy w obiedzie... po czym znowu wraca na górę i wisi nieruchomo.
Nie jest kotna.
Oprócz wspomnianego garba brak zmian na ciele.

Czym może być to spowodowane? Czy serwować jakieś dodatkowe witaminki?

bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #1 : Maj 05, 2010, 17:28:42 »

Warto zbadać parametry.
Napisz też czy ostatnio się coś zmieniło.
Jakie i ile roślin... ile czasu chodzi akwarium?

Nie mniej jednak garb u samicy oznacza jedno - czas na nią. Generalnie stare samice dostają garba... To znak,że trzeba zwijać produkcję.
Jak mniemam jest to duża i wiekowa samica  Wink

I consider myself as a one fish wolf pack
Kong
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Maj 05, 2010, 17:45:40 »

Zmian żadnych nie było.
Roślinność: E.bleheri i 2 inne żabienice, kilka kryptokoryn, microsorium pteropus i anubias na korzeniu, do tego kilka pędów moczarki i sporo pistii.
Akwarium działa już ponad rok.

Jak mniemam jest to duża i wiekowa samica 

właśnie nie - jest drobniutka, inne samiczki w zestawieniu z nią wyglądają jak krokodyle Wink Jedna sztuka narybku jest od niej: to również malizna. Jest starszy o 1,5 tygodnia od reszty małoletniej gromady, a różnicy wielkości między nimi nie ma, podejrzewam, że wkrótce go przerosną.
Nie mam pojęcia w jakim jest wieku, u mnie jest od 1,5 miesiąca.

Może po niedostatku wzrostu jej, i jej potomka można wnioskować o kiepskim zapleczu genetycznym: ale dziwi mnie nagłe pogorszenie stanu. Mimo garbu była żwawa i dziarska a teraz nic, tylko dryfuje pod pistią Sad

bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #3 : Maj 05, 2010, 18:04:55 »

Jak dla mnie garb oznacza zwijanie interesu ...
Ale z tego co piszesz to faktycznie moze kiepska genetyka. Moze poród ją osłabił... różnie bywa...
Ale zbadaj jeszcze parametry...

I consider myself as a one fish wolf pack
moroboro
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Maj 05, 2010, 19:54:15 »

Mam podobny problem z samicą gupika. Też nie jest wielka, nie stara i też ma garba /lub co bliższe prawdy pokręciło ją/ od kilku dni. Z tego co wiem z kilku forów to z gupikami tak po prostu niekiedy się dzieje. Wydaje się, że to może mieć podłoże genetyczne.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: