Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Czy to posocznica?  (Przeczytany 2720 razy)
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« : Maj 02, 2010, 17:40:08 »

Zauważyłem dziś, że jedna z ryb - konkretnie, samica nannacara, chowa się, ma wyłupiaste jedno oko, jest lekko spuchnięta i ma płetwy lekko nastroszone. Przyjmuje pokarm - tylko to powoduje, że mam wątpliwości, ale po jedzeniu chowa się - siedzi na filtrze. Inne ryby są zdrowe.
Czy moej przypuszczenia są dobre? Czy stosowanie bactopuru w takim stadium choroby ma sens?

asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #1 : Maj 02, 2010, 17:50:10 »

jest jeszcze kilka chorób które mają podobne objawy jednak wszystkie o ile dobrze pamiętam mają podłoże bakteryjne... moim zdaniem powinieneś jak najszybciej oddzielić ją od reszty i spróbować leczyć, jeśli to posocznica efekt jest raczej wiadomy...

mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #2 : Maj 02, 2010, 17:55:00 »

jest jeszcze kilka chorób które mają podobne objawy jednak wszystkie o ile dobrze pamiętam mają podłoże bakteryjne... moim zdaniem powinieneś jak najszybciej oddzielić ją od reszty i spróbować leczyć, jeśli to posocznica efekt jest raczej wiadomy...
A jakie znasz choroby objawami przypominające posocznice?
Z tego co wiem, posocznica atakuja najsłabsze ryby. Nannacara do najmniejszej, najsłabszej ryby nie należy.
Jest np. skalar który w stosunku do innych skalarów wcale nie rośnie, mimo wszystko je i jest zdrowy.
Leczyć chemią czy może roztworem soli lub wody utlenionej?

Martinez75
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Maj 03, 2010, 15:28:58 »

Leczyć chemią czy może roztworem soli lub wody utlenionej?
Jeżeli jest to rzeczywiście posocznica, to sól lub woda utleniona nadaje się tylko do odkażenia akwarium, ryby można "próbować" leczyć antybiotykami, np. MFC (oczywiście po przeniesieniu do oddzielnego zbiornika), ale ogólnie choroba jest uważana za nieuleczalną.
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #4 : Maj 03, 2010, 17:27:47 »

Jeżeli jest to rzeczywiście posocznica, to sól lub woda utleniona nadaje się tylko do odkażenia akwarium, ryby można "próbować" leczyć antybiotykami, np. MFC (oczywiście po przeniesieniu do oddzielnego zbiornika), ale ogólnie choroba jest uważana za nieuleczalną.
No właśnie nie wiem.
Z tego co wyczytałem to przy posocznicy, gdy ryby mają wyłupiaste oczy znaczy to, że nerki nie pracują i następuje zatrzymanie moczu który zbiera się pod skórą i za gałkami ocznymi. W tym stadium ryba nie je. Problem polega na tym, że moja ryba je. Podczas karmienia staje się aktywna. Później siedzi najczęściej na filtrze. Zastanawiam się czy nie jest to wina pozostałych samic? 2 z nich ma młode i są strasznie agresywne, dodatkowo ich gniazda znajdują się na 2 końcach zbiornika. Ryba ta jest notorycznie przez nie goniona. 3 samiczka jest w trakcie "zalotów" z samcem więc i od niej sie jej dostaje.
Rybe chciałem odłowić wczoraj i dzisiaj ale jest to bardzo ciężkie gdyż chowa się w korzeniach lub pod liściami. Jakakolwiek ingerencja w akwarium skutkuje atakiem samic. Wczoraj zostałem ugryziony, dzisiaj też.
Dziś zauważyłem, że ryba jest jakby mniej nastroszona.

Jakie jeszcze choroby powodują wyłupiaste oko?

asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #5 : Maj 03, 2010, 19:14:18 »

Może być to zwykłe ranka która została zainfekowana, przy posocznicy zwykle wyłupiasta jest para oczu... może być to mykobakterioza

mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #6 : Maj 03, 2010, 20:07:23 »

Może być to zwykłe ranka która została zainfekowana, przy posocznicy zwykle wyłupiasta jest para oczu... może być to mykobakterioza
Jeśli jest to ranka, czy powinienem podejmować jakieś działanie?
Jak mówiłem wyżej, wszelkie próby odłowienia ryby kończą się jej ukryciem i atakiem samic broniących "dzieci".
Chemii do zbiornika lać raczej nie chce.

mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #7 : Maj 07, 2010, 14:01:29 »

Udało mi się zrobić zdjęcie ryby, nie jest ono za dokładne ale spuchnięte oko widać.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f16d72a8e15f0f53.html
Ryba w dalszym ciągu je, przegania nawet inne samiczki. Jedyna oznaka, że "coś jest nie tak" to oko.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: