Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Phractocephalus hemioliopterus  (Przeczytany 3094 razy)
aresik
Stały użytkownik

« : Kwiecień 28, 2010, 19:58:28 »

He he przepraszam za tego catfisha miałem na myśli suma czerwonoogonowego:)  proszę o pomoc i uświadomieniu mnie:)

do moderatora , proszę o usunięcie mnie z forum!
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 28, 2010, 23:05:34 »

Na pewno nie nadaje się on do bańki 300 l

Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 29, 2010, 04:19:25 »

asagoth nie bądź taki surowy państwo Zarzyńscy proponują dla tego suma 375 l .

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 29, 2010, 05:08:31 »

no...Wink

« Ostatnia zmiana: Kwiecień 29, 2010, 05:10:39 wysłane przez asagoth » Zapisane

Grundman
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 29, 2010, 06:55:46 »

W najnowszym numerze Magazynu Akwarium piszą, że temu sumowi należy zapewnić zbiornik min. 600 litrów. Trudno sobie wyobrazić trzymanie jej w mniejszym. Mi i to 600 wydaje sie małe. Zarzyńscy może myśleli o młodych dorastających osobnikach?
Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 29, 2010, 21:21:37 »

Grundman w numerze z lipca 2003 z myślą o młodych dorastających osobnikach zaproponowali 100 l, co prawda jako rozwiązanie tymczasowe. Jednak jeżeli ktoś ma 100 l to pewnie dlatego że nie ma miejsca na większe, więc kupowanie do takiej spłuczki takiej ryby to tragedia no chyba że na kwarantannę. A ze standardowo spotykanych proponują 150x50x50, chociaż najlepiej żeby miał 600 l. Pan Zarzyński jest znany z tego że kisiłby duże ryby w słoikach jak ogórki. W numerze z czerwca 2006 dla kilku osobników Pseudoplatystoma fasciatum proponuje akwarium 350-450 l. Dla mnie trzymanie takich ryb osiągających 1m lub większych w takich brodzikach jak 600 l to profanacja.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 29, 2010, 21:32:04 wysłane przez Drago » Zapisane

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
Grundman
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 30, 2010, 13:34:25 »

No, też mnie to dziwi. Mam nadzieje że jest to jakoś potwierdzone doswiadczeniami autora, a nie domysłami. Mi osobiscie nie przyszłoby do głowy proponować tę rybe do akwariów 100 czy 300 litrów, skoro jest to ryba trzymana zazwyczaj w wielkich akwariach publicznych (ja ją na żywo w dużych rozmiarach widziałem tylko raz - w Akwariach w Londynie). No ale ja nie mam doświadczeń z tą rybą, mam nadzieje że autorzy mają...  100-300 litrów jako tymczasowe ok - ale ryba rośnie ponoć błyskawicznie, więc to nie będzie rozrywka na długo....

Jest jeszcze tzw "stara szkoła" akwarystyczna, gdzie dawni akwaryści - nasi dziadowie Smiley   - jako optymalne dla trzymania np różnych gatunków pielęgnic polecają 40 litrowe akwaria....  Ludzie tej dawnej szkoły mają tendencje do zaniżania litrażu. Aczkowliek Zarzyńscy akurat w tym wypadku na tą szkołe chyba nie mogą sie powoływać - bo chyba wówczas nikt tu nie hodował tych ryb.
aresik
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Kwiecień 30, 2010, 18:37:30 »

według mnie tej ryby powinno się  sprzedawać w sklepach to nie ryba akwariowa.

Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Kwiecień 30, 2010, 21:11:18 »

aresik każda ryba jest akwariowa, tylko trzeba mieć dla niej odpowiednie akwarium. A człowiek jako jedyny organizm rozumny na tej planecie to po to ma średnio 1350 ml objętości mózgu, żeby pojąć że jak ma za małe akwarium to się do niego dużych ryb nie kupuje. No chyba że ktoś ma 350 ml to można mu wybaczyć, ale przeczytaj sobie co pisze pod moim awatarem i popatrz sobie na tej stronie jakie bańki ludzie mają w domach.
http://www.raubwelse.de  kliknij na Kundenaquarien .
« Ostatnia zmiana: Maj 03, 2010, 13:31:04 wysłane przez Drago » Zapisane

Grundman
Bywalec

« Odpowiedz #9 : Maj 01, 2010, 05:52:43 »

No, 15.000 litrów to ok Cheesy
aresik
Stały użytkownik

« Odpowiedz #10 : Maj 02, 2010, 12:32:03 »

no to co widziałem to naprawdę są już arcydzieła, ale myśle że w Polsce ludzie nie mają w domach takich zbiorników:( Ciekawe kto na tym forum ma najwiekszy baniak.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: