Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: szewo - 315l  (Przeczytany 4437 razy)
szewo
Nowy
*

« : Kwiecień 26, 2010, 18:49:02 »

Pojemność: 315l (brutto)
Wymiary: 145 cm x 63 cm x 40 cm

Miejsce pod akwarium projektowane było na etapie budowy. Żelbetowe żebra stanowią oparcie dla gładkiego blatu wypoziomowanego warstwą tworzywa sztucznego. Między nimi oraz po lewej stronie (w zabudowanej szafce) przygotowano przestrzeń na wszelkie urządzenia i akcesoria. W tak przygotowanym miejscu osadzono zbiornik o wymiarach 145 cm x 63 cm x 40 cm i pojemności 315 litrów brutto (280 litrów netto). Akwarium wykonano z szyby o grubości 12 mm (dla tych wymiarów wystarczająca byłaby szyba 10 mm)

Sterowanie
Jako podstawowy w akwarium wykorzystywany jest mikroprocesorowy sterownik akwarystyczny Skalar z podtrzymywanym bateryjnie zegarem, odpowiedzialny za kontrolę i utrzymanie temperatury (z dokładnością do 0.1 st.C), zarządzanie oświetleniem dziennym i nocnym (z funkcją świtu i zmierzchu), kontrolę obrotów wentylatora chłodzącego świetlówki z dwoma wyjściami dowolnie programowalnymi (wykorzystywanymi do napowietrzania i lampy UV).

Dla kontroli pH i zarządzania elektrozaworem butli wysokociśnieniowej CO2 wykorzystywany jest komputer Lajon 115.

Instalacje
Także na etapie budowy przygotowane zostały kanały pod okablowanie, węże z wodą filtrowaną i zwrotną, CO2.

Pod zbiornikiem znajduje się czujnik wody – uruchamiający alarm w razie zalania.

Filtracja wody
Dla filtracji biologicznej wykorzystano dwa filtry kubełkowe Aquael Unimax 250. Na ich wlotach – dla filtracji mechanicznej zamonotwano prefiltry, na wylotach zamontowane są deszczownice. Jeden z filtrów wyposażony jest w lampę UV –   Aquael UV Sterylizer.

Ewentualne podmiany wody przeprowadzane są z wykorzystaniem wody pochodzącej z filtra odwróconej osmozy, zamontowanego w zmodyfikowanej baterii kranowej.

Ogrzewanie
Do ogrzewania zbiornika korzystam z dwóch niezależnych grzałek: Tetra HT 150 o mocy 150 W sterowanej komputerem Skalar oraz AquaEl Comfort ZOne AQn 300 o mocy 300W sterowanej własnym termoregulatorem.  Oddzielne sterowanie każdej z grzałek zapewnia dość wysoki poziom bezpieczeństwa i wyklucza problemy spowodowane np. awarią jednego z czujników temperatury lub komputera.

Oświetlenie
Oświetlenie zbiornika stanową 4 świetlówki T5 o mocy 54 W każda i różnych temperaturach barwowych (kolejno od frontu zbiornika):  Philips 965, Philips 950, Sylvania  Gro-Lux i Philips 965.

Świetlówki zamontowane sa w oprawkach po 2 i włączane są w kolejności:  Philips 965 i Philips 950 w godzinach 14.oo-22.oo, Sylvania  Gro-Lux i Philips 965 w godzinach 15.oo-21.3o. Oświetleniem steruje komputer Skalar. W okresie letnim, oprawki są chłodzone poprzez wentylator o regulowanych obrotach (sterowany przez komputer).

Elektroniczne stateczniki świetlówek umieszczone są pod akwarium, gdzie oddawane przez nie ciepło jest całkowicie neutralne dla zbiornika.

Oświetlenie nocne
Oświetlenie nocne stanowi 16 diod umieszczonych w dwóch listwach i świecących w kolorze niebieskim i zasilanych napięciem 12V. Listwy uruchamiane są o godzinie 13.oo napięciem rosnącym do godziny 13.3o (świt), następnie wyłączne podczas pracy oświetlenia dziennego i włączane o godzinie 22.oo. Między godziną 22.3o a 23.oo zasilane sa malejącym napięciem (zmierzch).

Oświetleniem nocnym i podawanym napięciem steruje komputer skalar.

Napowietrzanie
Dla napowietrzania zamontowano pompę jednowylotową AquaEl APR-200 o wydajności 50-200l/h i kamień o długości 30 cm chroniony zaworem przeciwzwrotnym Tetra CV4. Pompa napowietrzająca (wyłącznie w razie potrzeby)  sterowana jest poprzez jedno z programowalnych wyjść komputera Skalar.

Podawanie CO2
Jako źródło CO2 zastosowano butlę wysokociśnieniową umieszczoną pod zbiornikiem. Gaz podawany jest przez reduktor Aqua Medic,  zawór precyzyjny, elektrozawór sterowany komputerem Lajon 115 i  dyfuzor Aqua-Art zabezpieczony zaworem przeciwzwrotnym. Sonda ph firmy Hydromet model ERH-AQ1 umieszczona jest w zbiorniku w oddaleniu od dyfuzora.

Podłoże
Pierwszą warstwę podłoża stanowi 40 litrów Biogruntu – mineralno-organicznego substratu podżwirowego.

Przykryty gęstą siatką ogrodniczą Biogrunt przysypany jest grubą warstwą żwiru, w którym osadzono dpowiednio spreparowane  korzenie.

Więcej informacji o moim akwarium znajdziesz pod tutaj.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 26, 2010, 19:00:12 wysłane przez szewo » Zapisane

szewo
i moje akwarium
Hubikopter
Super aktywny

Moje skromne 620l 200x40x77

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 26, 2010, 18:51:22 »

Super. Bardzo mi się podoba.

PS. Nie podałeś flory i fauny.
rybiastyogon
Gość
« Odpowiedz #2 : Kwiecień 26, 2010, 18:58:45 »

Bardzo ładne akwarium. Zgadzam się z kolegą powyżej - nie podałeś Fauny i Flory. Z tego co widzę masz Paletki i chyba Hokejówki Amazońskie.

PS Bardzo ładnie wybarwione paletki  Good !
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 26, 2010, 19:05:03 »

Świetne rozplanowanie techniczne zbiornika, zazdroszcze ci tego bo u mnie zawsze był jest i będzie chaos...Wink Estetycznie wygląda jednak za mało naturalnie jak dla mnie, takie wystawowe akwa z paletkami które atakuje oczy jasnym podłożem i estetycznym rozmieszczeniem dekoracji, z twoim zapleczem finansowym ja osobiście poszedłbym w biotop w jakim żyją paletki... może dlatego że przemawiają do mnie akwaria biotopowe...

szewo
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 26, 2010, 19:07:29 »

Zabieram się to skatalogowania Fauny i Flory. Z pływających na szybko:
- paletki (obecnie tylko 2, ale docelowo 6),
- kosiarki (6)
- otoski (?)
- zbrojniki (2)
- bocje wspaniałe (2)

szewo
i moje akwarium
rybiastyogon
Gość
« Odpowiedz #5 : Kwiecień 26, 2010, 19:25:11 »

- paletki (obecnie tylko 2, ale docelowo 6),
Jedna Paletka potrzebuje co najmniej 80 litrów wody, a ty masz 312l.
Możesz dokupić jeszcze jedną parkę.

A ogólnie obsade masz fajną Good !

Jeszcze jak zaróśnie....

Życzę samych sukcesów w akwarystyce Wink Cheesy
margin
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 26, 2010, 20:22:22 »

Piękny i profesjonalny zbiornik, podziwiam szczerze i trochę zazdroszczę.

PS. Rybiastyogon popatrz co masz w swoim akwarium, a potem ucz innych.

kikoo83
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Kwiecień 26, 2010, 20:23:23 »

no akwarium bardzo ladne gratuluje
dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Kwiecień 26, 2010, 20:34:42 »

od strony technicznej super ale aranż jak dla mnie niestety słaby...

Jedna Paletka potrzebuje co najmniej 80 litrów wody,

a gdzieś Ty to wyczytał???

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
rybiastyogon
Gość
« Odpowiedz #9 : Kwiecień 27, 2010, 15:02:29 »

[/quote]

Sam kiedyś hodowałem paletki w 300l i miałem ich 4.

Hubikopter
Super aktywny

Moje skromne 620l 200x40x77

« Odpowiedz #10 : Kwiecień 27, 2010, 15:12:45 »

Może i na jedną Paletkę powinno przypadać 80l, bo chyba o to Ci chodziło Huh, bo Paletek w 80l jakoś sobie nie wyobrażam.
rybiastyogon
Gość
« Odpowiedz #11 : Kwiecień 27, 2010, 15:20:55 »

Może i na jedną Paletkę powinno przypadać 80l, bo chyba o to Ci chodziło Huh, bo Paletek w 80l jakoś sobie nie wyobrażam.

Pewnie, chodziło mi na jedną paletkę powinno przypadać 80 litrów wody, a nie na całe stadko!!! Wink
Parravon
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #12 : Kwiecień 27, 2010, 17:37:47 »

No akwarium prezentuje się bardzo fajnie a na pierwszy plan przydał by się jakiś trawniczek wyglądało by to wspaniale.
dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Kwiecień 27, 2010, 19:11:25 »

Sam kiedyś hodowałem paletki w 300l i miałem ich 4.

[/quote]

ale co z tego, że Ty hodowałeś? z tego co pamiętam różne źródła jako min. podają 50 czy 60 litrów i zastanawia mnie skąd tu te 80l?

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #14 : Kwiecień 28, 2010, 05:57:38 »

Fajny zbiornik, fajne możliwości.
Zastanawiam się tylko dlaczego większość akwarystów (przynajmniej na tym forum) trzyma palety w zbiornikach roślinnych.
Chyba wszyscy zapatrzyli się na zbiornik Sebastiana.
Za bardzo wszystko poukładałeś, natura jest troszkę bardziej dzika.
Oświetlenie nocne moim zdaniem jest zbędne. Powiem więcej, wg mnie akwarium oświetlone na niebiesko jest ochydne - zaznaczam tylko, że to kwestia gustu - mnie się to po prostu nie podoba.
Uważaj na lampe UV, nie stosuj jej zbyt często - ale pewnie to wiesz.
Ogólnie HT - dużo zabawek, jeszcze więcej możliwośći.
Jak narazie to takie ładne, poukładane, cukierkowe akwarium.

Pozdrawiam.

Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: