Grundman, krewetka to inny typ "zwierzaka".
Gdy likwidowałem roślinniaka i zostały mi krewetki red chery nie miałem z nimi co zrobić i wpakowałem je do obecnego akwarium. Pomyslałem, że najwyżej skalary będą miały urozmaiconą diete.
Efekt jest taki, że krewety widze średnio raz w tygodniu a neony żyły 2-3 dni.
Neon nie schowa się pod liściem czy w kokosie lub korzeniu. To raczej ryba ktora lubi przestrzeń.
Szanse na przeżycie neona zwiększają się gdy baniak jest roślinny ale i tak neon nie będzie cały czas siedział w krzakach. To nie ten typ ryby.
Szkoda, że nie widziałeś jak moje wcale nie duże jeszcze skalary połykają w całości ok 1cm neony lub odgryzają im głowe. A może to lepiej, że nie widziałeś. Widok pływającego neona bez głowy nie należy do przyjemniejszych.
Tak czy inaczej odradzam to nie z przekory czy złośliwości ale z chęci zaoszczędzenia innym tego co sam obserwowałem. Do tego dochodzi aspekt finansowy. O ile neony innesa są w miare tanie to neon czarny lub czerwony w niektórych sklepach dochodzi do 4zł. W moim baniaku 15 sztuk neona czerwonego została pożarte tak samo szybko jak neon innesa. Kup 20 neonów po kwocie np. 3,50zł i ciesz się nimi dzień. Nie jest to zbyt fajne.
Po prostu szkoda rybek.
Co do bojownika to nie widzę możliwości starcia się tych 2 ryb.
Pływają raczej w innych partiach wód.
Bojownik, wiadomo - labirynt.
Skalar z kolei "łazi" wszędzie ale z moich obserwacji wynika, że woli środkowe partie wody. Często też przebywa przy dnie szukając jedzenia w piasku. Wyglądają wtedy jak kury dziobiące ziarno

Pozdrawiam panów

Aha, panowie, jak już sobie tak rozmawiamy...
Mam od wczoraj straszny zakwit pierwotniaków.
Wyczyściłem szybe i po nocy i karmieniu znów biały osad na szybkie i widoczne lekkie mleko.
Myśle, że nie przekarmiam.
Z rana płaty, po południu jedna kostka ochotki.
Co polecacie po za zwiększonym napowietrzaniem i zmniejszeniem karmienia?
Oczywiście, bez chemii

Autora przepraszam za zadanie pytania w jego wątku a modów za małe OT

Nie chce zakładać nowego tematu a koledzy z pewnością coś ciekawego wrzucą.
Raz jeszcze pozdrawiam.