Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  
Autor Wątek: Początki początków. [96l]  (Przeczytany 5009 razy)
tiggi
Stały użytkownik

« : Kwiecień 23, 2010, 08:20:57 »

Witam. Niedługo dorwę akwarium 100l.
Chciałabym, żeby było dużo roślin, tylko jakich ?
Żeby były krewetki Red Cherry i/lub Crystal red/black.
Spodobały mi się ryby - barwniak czerwonobrzuchy, gurami i proporczykowiec. Czy nadadzą się do tego akwarium ?
I jaka liczebność ?
A danio z krewetkami i np. neonki ?
Proszę o wprowadzenie w tajniki akwarystyki  Grin
Bez was chyba dobrze nie wystartuję ...
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 23, 2010, 11:02:17 »

Barwniaki gurami i proporczykowce niestety z krewetkami nie da rady trzymać, zjedzą je...
dobór roślin zależy od oświetlenia jakie będzie w pokrywie
danio i neony to ryby ławicowe w tak małym zbiorniku powinieneś ograniczyć się do jednej ławicy np 15 neonków innesa

tiggi
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 23, 2010, 13:09:15 »

Ok. Rozumiem. Na innych forach proponowano mi 20 neonów, 5 razborek i 5 żałobniczek + krewetki .
Co wy na to ?
Niestety nie wiem jeszcze jakie będzie oświetlenie...
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 23, 2010, 13:35:42 »

Ok. Rozumiem. Na innych forach proponowano mi 20 neonów, 5 razborek i 5 żałobniczek + krewetki .
Co wy na to ?
Niestety nie wiem jeszcze jakie będzie oświetlenie...
To już lepiej z 15 neonów i np z 6-8 żałobniczek, ale bez razbor. Większe stada jednogatunkowe wyglądają lepiej niż kilka wymieszanych gatunków. Zamiast żałobniczek mogą być danio, pływają bliżej powierzchni, żałobniczki jak neony bliżej środka i dna. Do tego może być z 5 kirysków, pocieszne zwierzaki. Krewetki pasują do wszystkich tych zestawów, ale red cherry. Cristale sobie na początku odpuść, spory wydatek, a są znacznie bardziej wymagające.

Jeżeli będziesz miał standardowo montowane oświetlenie (czyli dość słabej mocy), a chcesz akwarium roślinne, to możesz spróbować z ziemią kwiatową pod żwirem. Możesz w googla wpisać coś w stylu "akwarium low tech" albo "akwarium diana walstad". Ogólnie chodzi o to, że dajesz na spód z 1,5-2 cm ziemi, i to przykrywasz warstwą ok 5cm  drobnego żwirku. Do tego jak najwięcej roślin (popatrz w dziale giełda tutaj i na innych forach, ludzie sporo oddają za darmo). Rośliny wszelakie jakie dostaniesz byle dużo, na początek jakieś paprotki, rogatek, moczarki, zwartki, rotale, limnofilie, "orzech wodny" i inne, z pływających rzęsa, pistia, limnubium. Tylko roślin musi być na prawdę dużo na początku, żeby nie mieć problemów z glonami (często "dużo" dla początkującego, to "mało" dla bardziej doświadczonego Wink dlatego daj bardzo dużo Smiley

Powodzenia Smiley

tiggi
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 23, 2010, 14:18:23 »

Dziękuję !  Grin
Mam jeszcze krewetki amano w 25l - chciałabym je przerzucić do większego zbiornika - jest ich 5.
Czyli tak.
Krewetki RC - ile?
Krewetki amano szt.5.
15 neonów.
7 żałobniczek lub danio.
5 kirysków.
tak ?
A harem prętników 1+2 ?

Zanim założę akwarium to muszę wszystko wiedzieć Wink
Co do roślin, czy zestawy z allegro :
http://allegro.pl/item1000204497_swietny_zestaw_dla_kazdego_akwarysty_na_start.html
http://allegro.pl/item1003624136_zestaw_roslin_dla_krewetek_rarytas_50szt_11gat.html
http://allegro.pl/item1008358175_super_zestaw_roslin_41_akwarium_okazja_nawoz_free.html
Np. po 2 zestawy da radę na początek ?
Radziasss
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 23, 2010, 14:40:19 »

Jak na mój gust to we wszystkich tych aukcjach zachwalają ilość i różnorodność gatunków które tam mają, ale tak naprawdę nie ma tego wiele pod względem sztuk - jedna szt. moczarki = brak efektu. Nie wiem co masz na myśli mówiąc po 2 zestawy - jeśli po dwa zestawy z każdej tej aukcji (w co wątpię), to ok. Ale dwa zestawy ogólnie, to wydaje mi się, że mało będzie na początek do 100l. Lepiej Ci wyjdzie, jak się rozejrzysz po forum, ludzie często całkiem fajne zestawy sprzedają za symboliczną kwotę. Możesz też spróbować w jakimś akwarystycznym się ugadać na większą ilość roślin i jakąś zniżkę wyhandlować.

zapraszam na moją stronę: www.akwa-swiat.cba.pl
tiggi
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 23, 2010, 14:44:34 »

Może masz rację...
Poszukam, popatrzę ... Wink
Wiem, że w kakadu nie kupię już niczego ...
Z krewetami przypałętały się malutkie milimetrowe robaczki białe, pełzające... Ostatnio wypleniłam ...
Zakupiłam moczarkę bo kabomba padła przez te robale, znowu przyniosłam te świństwo...  Roll Eyes a poza tym drogo tam...  Roll Eyes
Radziasss
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Kwiecień 23, 2010, 15:19:10 »

Musisz pojeździć po mieście i zobaczyć gdzie najtaniej. Ja też pewnych sklepów akwarystycznych nie odwiedzam już wcale, bo się pod różnymi względami zawiodłem na nich.

zapraszam na moją stronę: www.akwa-swiat.cba.pl
tiggi
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Kwiecień 23, 2010, 15:29:46 »

Prawdopodobnie rybki i rośliny będę zamawiać w hurtowni Eurozoo. No i muszę wiedzieć ile roślin mi tam wejdzie...  Roll Eyes
O coś mniej więcej takiego mi chodzi - http://img689.imageshack.us/i/20100417.jpg/ (zdjęcie zapożyczone z tego wątku http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/240l-nooba/)
tiggi
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Kwiecień 26, 2010, 08:39:16 »

Rozmawiałam wczoraj ze znajomym - zaawansowanym akwarystą, że obsada :
5 kirysków,
8 żałobniczek/danio,
20 neonków,
20 krewetek RC
nie będzie dobra bo kiryski zażrą krewetki...
Ale nie zaproponował nic innego...  Roll Eyes
A gdyby wpuścić 3 skalary, 25 neonów, krewetki i jakiegoś glonojadka ?
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Kwiecień 26, 2010, 10:31:06 »

Rozmawiałam wczoraj ze znajomym - zaawansowanym akwarystą, że obsada :
...
nie będzie dobra bo kiryski zażrą krewetki...
Ale nie zaproponował nic innego...  Roll Eyes
A gdyby wpuścić 3 skalary, 25 neonów, krewetki i jakiegoś glonojadka ?
Bzdura! Widać, że "zaawansowanie" to nie wszystko. Możesz spokojnie połączyć krewetki z kiryskami (nie kiryśnikami, tak dla jasności).

Na skalary za mały zbiornik. Po drugie skalary z eksterminacją krewetek radzą sobie akurat bardzo dobrze (w przeciwieństwie do kirysków).

tiggi
Stały użytkownik

« Odpowiedz #11 : Kwiecień 26, 2010, 10:57:57 »

No dobra, będzie taka obsada Wink
Zobaczymy co i jak ...
bebikk
Bywalec

nowa przygoda z krewetkarium

« Odpowiedz #12 : Kwiecień 26, 2010, 11:14:21 »

ja bym nie dawal zalobniczek/danio do tego baniaka, dal 30szt neonow oraz dolozyl kiryska do 6szt, krewetki na spokojnie przezyja przy takiej obsadzie
danio lepiej sie czuja jednak w wiekszym stadzie, na ten baniak za malo by bylo, a ze neony tez lubia wieksze stado i lepiej sie prezentuja w sporej lawicy dlatego proponuje w/w obsade Smiley

w kupie siła więc napakujmy do 25l jak najwięcej ryb!
tiggi
Stały użytkownik

« Odpowiedz #13 : Czerwiec 30, 2010, 11:08:51 »

Ok. Przyszedł czas na dobranie obsady. Na pewno chcę ławicę rasbor espei. A co do tego ?  Roll Eyes nie mam pojęcia...  Wściekły
I krewetki ...
hergar
Nowy
*

« Odpowiedz #14 : Czerwiec 30, 2010, 11:27:43 »

proponowałbym prętniki - karłowate albo trójbarwne
przepiękne rybki
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  

Skocz do: