Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Shrimp set  (Przeczytany 1513 razy)
Huee
Stały użytkownik

« : Kwiecień 21, 2010, 22:24:13 »

Witam mam zamiar kupić Shrimp set 30 i takie pytanie mam zamiar tam trzymać krewetyki albo white pearl albo Crystal red[tu musze pomyśleć ponieważ nie mam RO :[].

Czy zwykły bazalt tam dać czy wydać więcej i kupić 3l ADA Amazoni ?

Nic szczególnego tam nie będzie z roślin wyłącznie mech może coś jeszcze szybko rosnącego na początek .
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 21, 2010, 23:11:34 »

3l to za mało na taki zbiornik. Będziesz miał do zasypania powierzchnię 30x30x5 cm więc przydałoby się jakieś 5 l podłoża. Jeśli zamierzasz tam trzymać white pearl to można je spokojnie hodować na większości kranówek w kraju i bazalcie bo są tak wytrzymałe jak redki. Dla cristali przydałoby się coś co zbija twardości i ph jeśli nie masz RO. Na rynku jest wiele dedykowanych podłoży pod krewetki, które w odróżnieniu od Amazonii nie mają w swoim składzie nawozów, jak np Red Bee Sand co przy skąpej obsadzie roślinnej (jak wspomniałeś głównie mchy) wg mnie byłoby lepszym wyborem.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Huee
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 22, 2010, 10:20:44 »

Red Bee Sand odpada jest z lekka droga :/.

Bo raczej te podłoża dla krewetek po 50zł nie są dobre to tylko taki chwyt marketinogwoy chodzi mi o te http://allegro.pl/item1008343137_shrimp_sand_podloze_dla_krewetek_ridian.html
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 22, 2010, 10:45:10 »

To nowość na rynku. Producent to Aqua Art czyli ta sama forma która wypuściła Aquasubstrate. Ponoć testował to Novina (spec od krewetek) ale nie miałam tego u siebie jeszcze więc trudno mi cokolwiek na temat tego podłoża powiedzieć aczkolwiek może warto to sprawdzić.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Huee
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 22, 2010, 11:19:18 »

Bo niby stabilizuje ph do 6,5 więc ccrystale miały by szanse przeżyć .A ma ktoś możę fote jak to wygląda w akwa? W sensie wygląd żwiru bo na allegro to mało co widać w tym opakowaniu .

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: