Kostuba
Zainteresowany

|
 |
« : Kwiecień 21, 2010, 16:45:01 » |
|
Chcę wstawić red cherry do gupików, 25l, ładnie mi sie to bedzie rozmnażac żebym mógł je (i gupiki i redki) sprzedawać?  AHA! Jesli ktos ma na zbyciu red cherry to z chęcią kupię!! Rejon Sieradza (łódzkie) z 10 bym kupił ale tylko takie średnio wiekowo, nie za stare nie za młode, żeby szybko się rozmnażały ;p
|
|
|
|
|
|
20l - rozmnażalnik 112l - ogólne
|
|
|
|
Hubikopter
|
 |
« Odpowiedz #1 : Kwiecień 21, 2010, 16:51:42 » |
|
Rozmnażać przy dobrych warunkach powinno się ładnie, pytanie tylko kto Ci to kupi?? Jak nie masz stałych nabywców to będziesz błagał, żeby Ci ktoś to wziął.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Atria_C
Global Moderator
Bywalec

|
 |
« Odpowiedz #2 : Kwiecień 21, 2010, 17:00:01 » |
|
Rozmnażanie gupików na sprzedaż wtedy i tylko wtedy ma sens, jeśli zabierasz się do tego profesjonalnie i chcesz hodować gupiki określonej klasy (typu) np. metodą chowu wsobnego. Do tego potrzebna jest spora wiedza, ciągła selekcja, kilka zbiorników i w którymś tam pokoleniu osiągniesz założone cechy.
Z Twojego postu śmiem wnioskować, że chcesz po prostu wpuścić gupiki i sprzedać narybek. Obawiam się, że takiej jakości towaru, sklep nawet za dopłatą nie weźmie. (Po co? Wystarczy samemu kupić kilka żyworódek i masz młodych ile Chcesz)
Podsumowując: odradzam. I tak nie będziesz miał co z tymi rybami zrobić potem
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Hubikopter
|
 |
« Odpowiedz #3 : Kwiecień 21, 2010, 17:28:13 » |
|
Zgadza się. Tak naprawdę, jeżeli chce się komuś mieć dobrą jakość gatunkową ryb wymaga to wielu cięć i selekcji oraz wiedzy i zanim taki interes zacznie zarabiać trzeba sporo się namęczyc. Trzeba mieć ryby czyste genetycznie, duży wpływ na mutację genów ma też temperatura, zwłaszcza jeżeli chodzi o płeć. Trzeba znać przynajmniej wygląd Pradziadków tego stadka i ich kolejne populacje, żeby określić jak czysty jest gatunek.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kostuba
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #4 : Kwiecień 21, 2010, 19:00:48 » |
|
z tym jest gorzej.... znam tylko rodziców ;p
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
czapka
|
 |
« Odpowiedz #5 : Kwiecień 21, 2010, 19:12:05 » |
|
Po za tym obawiam się, że gupiki zjedzą młode krewetki.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kostuba
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #6 : Kwiecień 21, 2010, 19:21:28 » |
|
no wlasnie tez już nad tym myśłałem, moze kupie sobie jednak 112l i w 25l będą krewecie a w 112 gupiki i inne
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Atria_C
Global Moderator
Bywalec

|
 |
« Odpowiedz #7 : Kwiecień 21, 2010, 20:36:14 » |
|
Zgadza się. Tak naprawdę, jeżeli chce się komuś mieć dobrą jakość gatunkową ryb wymaga to wielu cięć i selekcji oraz wiedzy i zanim taki interes zacznie zarabiać trzeba sporo się namęczyc. Trzeba mieć ryby czyste genetycznie, duży wpływ na mutację genów ma też temperatura, zwłaszcza jeżeli chodzi o płeć. Trzeba znać przynajmniej wygląd Pradziadków tego stadka i ich kolejne populacje, żeby określić jak czysty jest gatunek.
Albo samemu wzmacniać odpowiednie mutacje. Kostuba ujmę to tak: w słoiku ani w akwarum malutkim gupików rasowych nie uzyskasz. A już na pewno bez podstawowej wiedzy w tym zakresie - pomyśl, gdyby w sklepach sprzedawali same gupiki z "dzikiego" chowu co by z tego wyszło? W każdym razie złotego biznesu z gupikami i Red Cherry Ci nie wróżę (choć pomysł może i był dobry) 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kostuba
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #8 : Kwiecień 22, 2010, 15:04:19 » |
|
nie chodzi mi oto żeby te ryby były nie wiadomo jakie super, chcę żeby po prostu było ich duzo bo mam kupca ;p tylko musze najpierw te ryby mieć
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Hubikopter
|
 |
« Odpowiedz #9 : Kwiecień 22, 2010, 15:20:17 » |
|
Rozmnożyć nie jest trudno. Pytanie tylko jaka jest jakość miotu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kostuba
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #10 : Kwiecień 23, 2010, 15:53:56 » |
|
wiesz, na razie nie wygląda na to żeby młode by jakies dziwne czy cóś, wyglądą kropka w kropke jak matka, obecnie w akwa pływają 3 rodzaje samic (jedna płodna) i 2 rodzaje samców,
|
|
|
|
|
|
|
|
|
robgr85
Zainteresowany

Fotograf, (Robert)
|
 |
« Odpowiedz #11 : Maj 01, 2010, 23:55:51 » |
|
wiesz, na razie nie wygląda na to żeby młode by jakies dziwne czy cóś, wyglądą kropka w kropke jak matka, obecnie w akwa pływają 3 rodzaje samic (jedna płodna) i 2 rodzaje samców,
w 25l masz tak dużo ryb i chcesz jeszcze dodać krewetki?
|
|
|
|
|
|
Mój FotoBlog - regularnie aktualizowany - proszę o komentowanie wpisów http://96litrow.blogspot.com - mój blog akwarystyczny UPDATE: 29.10.2009 - zakładamy akwarium na bazie ziemi ogrodowej - fotorelacja
|
|
|
Kostuba
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #12 : Maj 02, 2010, 18:19:26 » |
|
to tylko chwilowo, szafke musze wzmocnić i wstawiam 112
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Konrad.xD
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #13 : Sierpień 25, 2010, 18:48:30 » |
|
U mnie w sklepie kupią po 25gr za sztukę (jak młode) a jak dorosłe osobniki to nawet 1zł weźmie  to sklep bez dobrych warunków są tam 3 zbiorniki i są tam wszystkie znane rybki. Tylko welony pływają same  tam nie patrzą czy gupik rasowy czy nie ważne żeby wyglądał jak gupik  sprzedawałem tam chore mieczyki i wziąłe po 3zł za sztukę :-) wiem że nie ładnie ale jak robi tak ma
|
|
|
|
|
|
Akwa 54l. 2x Barwniak Czerwonobrzuchy
|
|
|
serwisek35
Stały użytkownik

I`m the last one
|
 |
« Odpowiedz #14 : Sierpień 25, 2010, 19:06:43 » |
|
sprzedawałem tam chore mieczyki i wziąłe po 3zł za sztukę :-) wiem że nie ładnie ale jak robi tak ma Wink no to faktycznie możesz być z siebie dumny  , a pomyślałeś o tym, iż te mieczyki o ile przeżyją to zostaną sprzedane komuś innemu?! Jak na trzynastolatka to niezły z Ciebie przekręt, gratulacje 
|
|
|
|
|
|
Akwarystyka to hobby, Rodzina to obowiązki GG 10680128
|
|
|
|