Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Rybki - gupiki z red cherry  (Przeczytany 5829 razy)
Kostuba
Zainteresowany
**

« : Kwiecień 21, 2010, 16:45:01 »

Chcę wstawić red cherry do gupików, 25l, ładnie mi sie to bedzie rozmnażac żebym mógł je (i gupiki i redki) sprzedawać?Huh

AHA! Jesli ktos ma na zbyciu red cherry to z chęcią kupię!! Rejon Sieradza (łódzkie) z 10 bym kupił ale tylko takie średnio wiekowo, nie za stare nie za młode, żeby szybko się rozmnażały ;p

20l - rozmnażalnik
112l - ogólne
Hubikopter
Super aktywny

Moje skromne 620l 200x40x77

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 21, 2010, 16:51:42 »

Rozmnażać przy dobrych warunkach powinno się ładnie, pytanie tylko kto Ci to kupi?? Jak nie masz stałych nabywców to będziesz błagał, żeby Ci ktoś to wziął.
Atria_C
Global Moderator
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 21, 2010, 17:00:01 »

Rozmnażanie gupików na sprzedaż wtedy i tylko wtedy ma sens, jeśli zabierasz się do tego profesjonalnie i chcesz hodować gupiki określonej klasy (typu) np. metodą chowu wsobnego. Do tego potrzebna jest spora wiedza, ciągła selekcja, kilka zbiorników i w którymś tam pokoleniu osiągniesz założone cechy.

Z Twojego postu śmiem wnioskować, że chcesz po prostu wpuścić gupiki i sprzedać narybek. Obawiam się, że takiej jakości towaru, sklep nawet za dopłatą nie weźmie. (Po co? Wystarczy samemu kupić kilka żyworódek i masz młodych ile Chcesz)

Podsumowując: odradzam. I tak nie będziesz miał co z tymi rybami zrobić potem

Moje akwarium, zapraszam do konstruktywnej krytyki Wink http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23728.0
Hubikopter
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 21, 2010, 17:28:13 »

Zgadza się. Tak naprawdę, jeżeli chce się komuś mieć dobrą jakość gatunkową ryb wymaga to wielu cięć i selekcji oraz wiedzy i zanim taki interes zacznie zarabiać trzeba sporo się namęczyc. Trzeba mieć ryby czyste genetycznie, duży wpływ na mutację genów ma też temperatura, zwłaszcza jeżeli chodzi o płeć. Trzeba znać przynajmniej wygląd Pradziadków tego stadka i ich kolejne populacje, żeby określić jak czysty jest gatunek.
Kostuba
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 21, 2010, 19:00:48 »

z tym jest gorzej.... znam tylko rodziców ;p

20l - rozmnażalnik
112l - ogólne
czapka
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 21, 2010, 19:12:05 »

Po za tym obawiam się, że gupiki zjedzą młode krewetki.
Kostuba
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 21, 2010, 19:21:28 »

no wlasnie tez już nad tym myśłałem, moze kupie sobie jednak 112l i w 25l będą krewecie a w 112 gupiki i inne

20l - rozmnażalnik
112l - ogólne
Atria_C
Global Moderator
Bywalec

« Odpowiedz #7 : Kwiecień 21, 2010, 20:36:14 »

Zgadza się. Tak naprawdę, jeżeli chce się komuś mieć dobrą jakość gatunkową ryb wymaga to wielu cięć i selekcji oraz wiedzy i zanim taki interes zacznie zarabiać trzeba sporo się namęczyc. Trzeba mieć ryby czyste genetycznie, duży wpływ na mutację genów ma też temperatura, zwłaszcza jeżeli chodzi o płeć. Trzeba znać przynajmniej wygląd Pradziadków tego stadka i ich kolejne populacje, żeby określić jak czysty jest gatunek.

Albo samemu wzmacniać odpowiednie mutacje.

Kostuba ujmę to tak: w słoiku ani w akwarum malutkim gupików rasowych nie uzyskasz.
A już na pewno bez podstawowej wiedzy w tym zakresie - pomyśl, gdyby w sklepach sprzedawali same gupiki z "dzikiego" chowu co by z tego wyszło?

W każdym razie złotego biznesu z gupikami i Red Cherry Ci nie wróżę (choć pomysł może i był dobry) Wink

Moje akwarium, zapraszam do konstruktywnej krytyki Wink http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23728.0
Kostuba
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Kwiecień 22, 2010, 15:04:19 »

nie chodzi mi oto żeby te ryby były nie wiadomo jakie super, chcę żeby po prostu było ich duzo bo mam kupca  ;p tylko musze najpierw te ryby mieć

20l - rozmnażalnik
112l - ogólne
Hubikopter
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Kwiecień 22, 2010, 15:20:17 »

Rozmnożyć nie jest trudno. Pytanie tylko jaka jest jakość miotu.
Kostuba
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Kwiecień 23, 2010, 15:53:56 »

wiesz, na razie nie wygląda na to żeby młode by jakies dziwne czy cóś, wyglądą kropka w kropke jak matka, obecnie w akwa pływają 3 rodzaje samic (jedna płodna) i 2 rodzaje samców,

20l - rozmnażalnik
112l - ogólne
robgr85
Zainteresowany
**

Fotograf, (Robert)

« Odpowiedz #11 : Maj 01, 2010, 23:55:51 »

wiesz, na razie nie wygląda na to żeby młode by jakies dziwne czy cóś, wyglądą kropka w kropke jak matka, obecnie w akwa pływają 3 rodzaje samic (jedna płodna) i 2 rodzaje samców,

w 25l masz tak dużo ryb i chcesz jeszcze dodać krewetki?

Mój FotoBlog - regularnie aktualizowany - proszę o komentowanie wpisów
http://96litrow.blogspot.com -  mój blog akwarystyczny UPDATE: 29.10.2009 - zakładamy akwarium na bazie ziemi ogrodowej - fotorelacja
Kostuba
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #12 : Maj 02, 2010, 18:19:26 »

to tylko chwilowo, szafke musze wzmocnić i wstawiam  112

20l - rozmnażalnik
112l - ogólne
Konrad.xD
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Sierpień 25, 2010, 18:48:30 »

U mnie w sklepie kupią po 25gr za sztukę (jak młode) a jak dorosłe osobniki to nawet 1zł weźmie Smiley to sklep bez dobrych warunków są tam 3 zbiorniki i są tam wszystkie znane rybki. Tylko welony pływają same Smiley tam nie patrzą czy gupik rasowy czy nie ważne żeby wyglądał jak gupik Smiley sprzedawałem tam chore mieczyki i wziąłe po 3zł za sztukę :-) wiem że nie ładnie ale jak robi tak ma Wink

Akwa 54l.
2x Barwniak Czerwonobrzuchy
serwisek35
Stały użytkownik

I`m the last one

« Odpowiedz #14 : Sierpień 25, 2010, 19:06:43 »

sprzedawałem tam chore mieczyki i wziąłe po 3zł za sztukę :-) wiem że nie ładnie ale jak robi tak ma Wink

no to faktycznie możesz być z siebie dumny Wściekły, a pomyślałeś o tym, iż te mieczyki o ile przeżyją to zostaną sprzedane komuś innemu?!
Jak na trzynastolatka to niezły z Ciebie przekręt, gratulacje  Angry

Akwarystyka to hobby, Rodzina to obowiązki
GG 10680128
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: