dunaj-83
Stały użytkownik

-Waterworld- ;-D
|
 |
« : Kwiecień 17, 2010, 16:52:22 » |
|
Przyssawki od filtra i grzałki zrobiły się takie twarde że nie spełniają swojej funkcji, stało się to z powodu długiego nieużywania sprzętu, są tak twarde że nawet nie chcą się przylepić do szyby. Czy jest jakiś sposób żeby zmiękczyć je tak żeby znowu "działały"  Dodam że filtr i grzałka jest firmy Aquael, może gdzieś można kupić same przyssawki, wie ktoś co w takiej sytuacji zrobić?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sebano79
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #1 : Kwiecień 17, 2010, 18:03:38 » |
|
Można kupić nowe przyssawki. Do filtra 9 zł , do grzałki 12 razem z uchwytem (osobno nie widziałem). Powinieneś je znaleźć w większości zoologach. Jak dla mnie to nieco za dużo za takie drobiazgi. Próbowałem zmiękczyć je wrzątkiem, ale zmiękły na bardzo krótko. Jeżeli ktoś znalazł sposób, również chętnie poznam.
|
|
|
|
|
|
 450l
|
|
|
dunaj-83
Stały użytkownik

-Waterworld- ;-D
|
 |
« Odpowiedz #2 : Kwiecień 17, 2010, 18:16:27 » |
|
Można kupić nowe przyssawki. Do filtra 9 zł , do grzałki 12 razem z uchwytem (osobno nie widziałem). Powinieneś je znaleźć w większości zoologach. Jak dla mnie to nieco za dużo za takie drobiazgi. Próbowałem zmiękczyć je wrzątkiem, ale zmiękły na bardzo krótko. Jeżeli ktoś znalazł sposób, również chętnie poznam.
No jak dla mnie też dużo, próbowałem tak samo jak Ty zmiękczyć wrzątkiem ale po włożeniu do akwarium wiadomo że momentalnie stygną i od razu tracą swoją plastyczność
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus
|
 |
« Odpowiedz #3 : Kwiecień 17, 2010, 20:10:24 » |
|
Proponuje sposób jak z wycieraczkami do samochodu. Kilka zmian gorącej wody z płynem do mycia naczyń. Minimum, noc w wodzie.
|
|
|
|
|
|
I consider myself as a one fish wolf pack
|
|
|
dunaj-83
Stały użytkownik

-Waterworld- ;-D
|
 |
« Odpowiedz #4 : Kwiecień 17, 2010, 20:58:34 » |
|
Proponuje sposób jak z wycieraczkami do samochodu. Kilka zmian gorącej wody z płynem do mycia naczyń. Minimum, noc w wodzie.
Tego sposobu nie znałem, zobacze co z tego wyjdzie, dzięki
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus
|
 |
« Odpowiedz #5 : Kwiecień 18, 2010, 07:17:00 » |
|
Tylko podem wyparz w gorącej wodzie bez "Ludwika" 
|
|
|
|
|
|
I consider myself as a one fish wolf pack
|
|
|
jurus
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #6 : Kwiecień 23, 2010, 16:15:24 » |
|
patent niestety nie działa
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Radziasss
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #7 : Kwiecień 23, 2010, 17:29:35 » |
|
a jest jakiś patent co działa? Bo mi też by się taki przydał.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sebano79
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #8 : Kwiecień 23, 2010, 17:33:11 » |
|
Wątpię aby coś odniosło skutek. Najlepszym rozwiązaniem wydają się zamienniki. Można kupić po 1zł/szt lub wykorzystać od innych urządzeń. Ja "przystosowałem" od rolet samochodowych.
|
|
|
|
|
|
 450l
|
|
|
dunaj-83
Stały użytkownik

-Waterworld- ;-D
|
 |
« Odpowiedz #9 : Kwiecień 23, 2010, 17:46:05 » |
|
Wątpię aby coś odniosło skutek. Najlepszym rozwiązaniem wydają się zamienniki. Można kupić po 1zł/szt lub wykorzystać od innych urządzeń. Ja "przystosowałem" od rolet samochodowych.
te po 1zł to są właśnie te od rolet? możesz pokazać jak to wygląda jakieś zdjęcie lub link? myślałem też o wykorzystaniu przyssawek które sprzedają w sklepach z artykułami gospodarstwa domowego
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jurus
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #10 : Kwiecień 23, 2010, 17:58:31 » |
|
przyssawki łatwo dopasować, ja próbowałem gumowe kolanka tym patentem zmiękczyć ale niestety ludwik z wrzątkiem nic nie dal
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sebano79
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #11 : Kwiecień 23, 2010, 18:02:13 » |
|
Nie , te od rolet to w garażu znalazłem. Po 1zł widziałem ostatnio w zoologicznym, luzem na sztuki.
|
|
|
|
|
|
 450l
|
|
|
Thedevil
Marzy mi się dzień...
Bywalec

|
 |
« Odpowiedz #12 : Kwiecień 23, 2010, 18:10:00 » |
|
Skąd jesteś? mam 4 przyssawki do filtra leżą niepotrzebne jak masz niedaleko to zapraszam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dunaj-83
Stały użytkownik

-Waterworld- ;-D
|
 |
« Odpowiedz #13 : Kwiecień 23, 2010, 22:37:54 » |
|
Skąd jesteś? mam 4 przyssawki do filtra leżą niepotrzebne jak masz niedaleko to zapraszam  no niestety pół Polski mam do Ciebie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #14 : Kwiecień 24, 2010, 09:18:24 » |
|
Poszukaj na allegro.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
|