Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Akwa 1100 L obsada  (Przeczytany 2511 razy)
tpirat
Nowy
*

« : Kwiecień 13, 2010, 20:03:43 »

Witam
Najpierw się przedstawię Wink na imię mam Tomek i awarystyką zajmuję się ok 15 lat. Do tej pory największy zbiornik jaki miałem i mamto 500L. Przy zmianie miejsca zamieszkania pokusiłem się o zmianę akwa iudało mi się wstawić 1100L w ścianę Wink na dle jest sump 130 l i niebawe całość wystrtuje. Jako, że nie miałem jeszcze takiego zbiornika a do tej pory miałem akwaria roślinne teraz chciałem postawić na akwarium bez roślin. Są dwa powody, jeden to wysokość zbiornika 90cm i problemy z doświetleniem podłoża,drugi to przejżystość aby można było cokolwiek zobaczyć w pomieszczeniu z drugiej strony akwa Smiley.
Obecnie mam w 500l akwa 2 skalary, 6 Bocji wspaniałych, 4 bocje tygrysie, 2 glonojady i 4 gurami całujące.
Nie wiem czy jest szansa przenieść któryś z gatunków do nowego zbiornika, tym bardziej, że rybki przyzwyczajone są do gęstej roślinności.
Czy możecie pomóc mi w doborze obsady? podpowiedzieć jaki biotop wybrać?
Moje dotyczasowe akwariu to oaza spokoju, bocje wypływają tylko na żer, skalary są zawieszone w miejscu a gurami powoli przeciskają się w roślinności Smiley
Teraz chciałbym zmiany, aby życie zaczęło tętnić w akwarium i wypełnic obsadą akwarium od dna do lustra wody Smiley
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam
Tomek
wbchgkv
Pan akwarysta
Bywalec

Elektryka akwariowa mnie dobija ...

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 13, 2010, 20:36:17 »

Polecam malawi lub tagnanikę, jak ma być bez roślin. W takim akwarium będziesz mieć pole do popisu. Poczytaj trochę o Mbuna, piękne, wdzięczne rybki... Tu jako dekoracje możesz dać kamienie i wapienie.
Polecam także pielęgnice pawiookie, które także nie potrzebują rośliności (możesz dać pistię na wierzch), po prostu dajesz mnóstwo korzeni i pływają. Zastanów się, co bardziej się podoba. Bo jak napisałem w takim akwarium masz pole do popisu i większość ryb "wejdzie" z rozgraniczeniem ilości, wielkości i warunków (myślę, że wiesz o co chodzi).
Pozdrawiam.

Uzależniony od stawiania trzech czarnych kropek...
NAZYWAM SIĘ >wbchgkv<. PROSZĘ POPRAWNIE WYMAWIAĆ I ZAPISYWAĆ IMIĘ MOJE!
Hubikopter
Super aktywny

Moje skromne 620l 200x40x77

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 13, 2010, 20:56:34 »

Może Pielęgnice z Jeziora Wiktorii?? http://www.akwarium.net.pl/forum/afryka-reszta/jezioro-wiktorii-haplochromisy/
mario27-28
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 13, 2010, 21:05:13 »

A może duże stadko palet.Nie potrzebują dużo roślin i światła.Kilka sporych korzeni i masz "czarne wody",a w nich pięknie i majestatycznie pływające palety  :)Do tego jakaś ławica np. neonów,a na dno kirysy i bocje które już masz.

bebikk
Bywalec

nowa przygoda z krewetkarium

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 13, 2010, 21:09:59 »

obawiam sie ze kirysow to chyba by musial miec z 50szt aby dojrzal je w tym baniaku Wink dobra moze z liczba przesadzilem ale wiadomo o co chodzi ;p
idea fajna ale autorowi raczej chodzi o cos niepospolitego

w kupie siła więc napakujmy do 25l jak najwięcej ryb!
klameczka
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 14, 2010, 11:03:43 »

ale masz rewelacje!!!!!!!!! Wrzuć foty jak już będzie gotowe to akwa...kurcze zazdroszczę ci Smiley POZDRAWIAM

1* skalar
4 * rozbora
6 * żałobnica
4 * kardynałki
5 * neon
1 * glonojad
Akwa 120L
tpirat
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 14, 2010, 21:22:05 »

Dziękuję za wskazówki, podoba misię pomysł z pyszczakami, kilka razy przymierzałem się donich, jednak zabrakło mi odwagi. Dobór odpowiedniego gatunku przy ich agresywności wydaje się nie być prostym Wink Pamiętam jak dostałem gurami całującew większej ilości i mało nie zajęździły mi skalarów, po zredukwaniu ich do 4 szt. spokój wrócił Smiley Zastanawiałem się nad kontrolowanym przrybieniem, wtedy agresja jest rozkładana i słabsze rybki mają większe szanse, że napstnik zainteresuje się sąsiaem. Przeczytałem ciekawy art. http://www.klub-malawi.pl/artykuly_klubowiczow/kacik_aulonocary/laczenie_aulonocar_z_pyszczakami_z_grupy_mbuna.html . Mam pytanie, jaka jest dostępność w sklepach odwiednich gatunków pyszczaków? Czy chodwocy mają wobony dosęp do różnych gatunków, czy trzeba się trochę najździć? Jakoś nie wyobrażam sobię zamawiać ryb kurierem....
Odnośnie paletek, bardzo mi się podobają, jednak pamiętam opowieść mojego ojca, który zajmował się długo akwarystyką jak mu całe stadko zeszło Sad.
Chciałbym postawić na skałk, piasek i pyszczaki. Potrzebowałbym ze 100kg piasku, czy może być morski? Smiley)
Pozdrawiam
Tomek
Hubikopter
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Kwiecień 15, 2010, 06:52:15 »

Co do dostępności psyzczaków to  zależy oczywiście w jakim mieście mieszkasz, a piasek to jeżeli chodzi o taki plażowy - tak to zrozumiałem to wiele osób tu na forum ma i "działa", ale po odpowiednim wygotowaniu i wyczyszczeniu. Ja osobiście nie używam bo do morza mam jakieś 520 km Wink.
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #8 : Kwiecień 15, 2010, 14:48:03 »

Polecam altumy.
Ryby na początku wyglądają mało ciekawie ale wraz z biegiem czasu pięknie się wybarwiają.
Do takiego baniaka stadko 10-15 altumków możesz dać. Jak dobiorą się w pary to zostawić 3-4 parki.
Ryby pięknie wyglądają na tle korzeni i liści. Lekko zabarwisz wode i będzie piękny biotop.
Na dno możesz dać jakieś pielęgnice lub pielęgniczki.
W przypadku jednego stadka większych ryb polecałbym jednak na dno pielęgniczki.
Mniejsze ale równie ciekawe.
2-3 haremy pielęgniczki kakadu lub czegoś podobnego.
W toni wody mogą pływać rybki kąsaczowate, ale nie neony. Moje 6 skalarów w dwa dni zjadło 40 neonów.
Mogą, ale nie muszą, bo i same altumy wyglądają pięknie w baniaku.

Możesz też pomyśleć nad malawi lub tanganiką.
Ja osobiście polecam tanganike, ryby bardziej mi podchodzą a wygląd zbiornika jest podobny.

Opcji masz wiele.
Wszystko zależy od tego co Tobie się podoba.

Pozdrawiam.

Grundman
Bywalec

« Odpowiedz #9 : Kwiecień 26, 2010, 17:58:27 »

1100 litrów to dobry zbiornik dla dużych pielęgnic. Do wyboru są zwłaszcza pielęgnice Amerykańskie: CA i SA. SA czyli z Południowej Ameryki są łagodniejsze, ale za to bardziej wymagające co do jakości wody itp. Te Ameryki Centralnej są mniej wymagające, lecz bardziej agresywne.

Opis spokjnych gatunków masz teraz w najnowszym numerze Magazynu Akwarium. Wszystkie opisane tam ryby pasują do Twojego zbiornika. Kup, przejrzyj, poczytaj, może coś Cię zainteresuje.

W 1100 mógłbyś też pewnie do pielęgnic dodać coś ekstra - np. arowane.
Dodatkowo możesz zajrzeć na forum hodowców pielęgnic pawiookich lub forum hodowców arowan - tam wbrew pozorm oprócz informacji o p.pawiookich i arowanach, znajdziesz też info o innych dużych pielegnicach i innych dużych rybach.

Na początek zajrzyj jednak do tematów na tym forum w dziale Ameryka - np. temat Vieja-Paratheraps lub temat Hodowla Pielęgnic Amerykańskich.
Hubikopter
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Kwiecień 26, 2010, 18:14:46 »

Uzupełniam Wink. http://www.akwarium.net.pl/forum/ameryka/vieja-paratheraps/
http://www.akwarium.net.pl/forum/ameryka/hodowla-pielegnic-amerykanskich/
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: