Witam
Najpierw się przedstawię

na imię mam Tomek i awarystyką zajmuję się ok 15 lat. Do tej pory największy zbiornik jaki miałem i mamto 500L. Przy zmianie miejsca zamieszkania pokusiłem się o zmianę akwa iudało mi się wstawić 1100L w ścianę

na dle jest sump 130 l i niebawe całość wystrtuje. Jako, że nie miałem jeszcze takiego zbiornika a do tej pory miałem akwaria roślinne teraz chciałem postawić na akwarium bez roślin. Są dwa powody, jeden to wysokość zbiornika 90cm i problemy z doświetleniem podłoża,drugi to przejżystość aby można było cokolwiek zobaczyć w pomieszczeniu z drugiej strony akwa

.
Obecnie mam w 500l akwa 2 skalary, 6 Bocji wspaniałych, 4 bocje tygrysie, 2 glonojady i 4 gurami całujące.
Nie wiem czy jest szansa przenieść któryś z gatunków do nowego zbiornika, tym bardziej, że rybki przyzwyczajone są do gęstej roślinności.
Czy możecie pomóc mi w doborze obsady? podpowiedzieć jaki biotop wybrać?
Moje dotyczasowe akwariu to oaza spokoju, bocje wypływają tylko na żer, skalary są zawieszone w miejscu a gurami powoli przeciskają się w roślinności
Teraz chciałbym zmiany, aby życie zaczęło tętnić w akwarium i wypełnic obsadą akwarium od dna do lustra wody

Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam
Tomek