Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: 240l Dużo rybek ponad 90  (Przeczytany 2473 razy)
mariuszzidan
Nowy
*

« : Kwiecień 06, 2010, 12:22:55 »

Witam Mam 91 ryb w 240l tak jakoś wyszło, ale nic się za bardzo nie dzieje od czasu do czasu jakaś fiknie ale to rzadko. Nie zmienia faktu, że chciałbym zmniejszyć obsadę i nie wiem co odrzucić, ale też boję się, że jak zmniejszę to jak fiknie parę to znowu będę musiał dokupić .....

Mieczyk 10
molinezja 10
żałobniczka 10
gupik 6
glonojad 8
kirys 7
bocja wspaniała 6
górami 3
prętniczka 1
rozborka klinowa 3
skalar 5
platka 2
neon 12
Brzanki sumatrzańskie 3
mułojad 1
labeo 2
brzanka rekinia 1
bystrzyk ozdobny 1

Kubik118
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 06, 2010, 12:28:02 »

Tragedia!
Najlepiej sprzedaj wszystko i zacznij od nowa!
Ps. jakie parametry?
Thedevil
Marzy mi się dzień...
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 06, 2010, 12:33:13 »

No no to ładne stadko sobie wyhodowałeś Wink ale fakt tragedia, że się nawet krew w żyłach gotuje... A co masz jakąś manię kupowania rybek? że musisz dokupować? ile masz lat czy to jakiś nałóg czy zachcianki małolata?
Ryby nie zdychają ot tak sobie. Jeśli mają odpowiednie parametry to żyją kilka, a nawet kilkanaście lat. Nie wiem czy jest sens oddawania wszystkiego. Może napisz jakie rybki Ci się podobają,a przede wszystkim podaj parametry wody w akwarium oraz w kranie.

... w którym samochód pozostawi nie większy ślad jak łódź płynąca po oceanie...

Moja Nowa Kosta IWAGUMI http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/moje-nowe-pierwsze-akwa-30l/
mariuszzidan
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 06, 2010, 12:38:57 »

skąd mam wiedzieć parametry wody z kranu, a w akwarium też nie wiem nie robiłem testu ph. a temperatura to 27. podobaja mi sie bocje labeo miecz skalar neon górami i molinezja, oczywiscie musze zostac glonojady i kirysy
Kubik118
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 06, 2010, 12:41:05 »

A i podaj nazwy łacińskie, bo na przykład gatunków gurami jest pełno.
Zastanawiałeś się nad biotopem?
Thedevil
Marzy mi się dzień...
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 06, 2010, 12:44:43 »

Nie wiem może wystarczy chwilę się zastanowić i sprawdzić na tronie wodociągów. Parametry to nie tylko pH, ale także PO4, NO3, NO2, kH i gH to podstawowe.

Moja Nowa Kosta IWAGUMI http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/moje-nowe-pierwsze-akwa-30l/
mariuszzidan
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 06, 2010, 12:46:40 »

Nie wiem może wystarczy chwilę się zastanowić i sprawdzić na tronie wodociągów. Parametry to nie tylko pH, ale także PO4, NO3, NO2, kH i gH to podstawowe.

powiedz mi co maja parametry wody do pytania o obsadę ?
mariuszzidan
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Kwiecień 06, 2010, 12:47:03 »

czyli nad czym nie rozumiem
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #8 : Kwiecień 06, 2010, 12:56:56 »

parametry maja to ze dane ryby wymagaja pewnych warunkow wodnych jedne wola kwasna a inne zasadową - ŁAPIESZ?

andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Kwiecień 06, 2010, 13:03:41 »

czyli nad czym nie rozumiem
Z Wikipedii:
Biotop (gr. bíos życie, tópos miejsce) – środowisko życia biocenozy, środowiskowa część ekosystemu. Pierwotnie biotopem określano tylko abiotyczne elementy siedliska. Obecnie często rozumiany jest jako siedlisko nieożywione zmienione przez biocenozę. Biotop razem z biocenozą tworzy ekosystem.

Zbliżonym terminem jest siedlisko (habitat), określane jako zespół czynników niezależnych od biocenozy.

W akwarystyce i terrarystyce biotopem potocznie określa się wzorzec warunków środowiska, z którego pochodzą hodowane zwierzęta i rośliny. Przygotowanie i pielęgnacja akwarium lub terrarium środowiskowego zmierza do zapewnienia warunków możliwie zbliżonych do naturalnych (np. biotop tanganikański, biotop malawijski, czy biotop południowoamerykański).

Czy zastanawiałeś się przy kupnie ryb, czy gatunki które kupujesz pasują do siebie pod kątem wymagań co do wody oraz temperamentu i zachowań? Czy wiesz, że brzanki które posiadasz "uwielbiają" skubać dłuższe płetwy innych ryb np skalarów? Czy przed kupnem i "montowaniem" tej konserwy zapoznałeś się choć z podstawowymi wymaganiami ryb które kupowałeś? (pomijam tu wymaganie, że musi być woda, nie ważne jaka, byle by była mokra). Czy zdajesz sobie sprawę z tego, że w chwili obecnej fundujesz rybom niesamowity stres łącząc choćby gatunki spokojne z gatunkami bardzo ruchliwymi ?
Zdecyduj się na dwa lub trzy gatunki, które będą pasować do siebie pod względem wymagań co do wody przede wszystkim. Wybierz takie, które nie będą sobie wchodzić w drogę i nie będą sobie na wzajem uszkadzać różnych części ciała. A przede wszystkim wybierz gatunki o niewielkich wymaganiach i łatwych w hodowli. Unikniesz w ten sposób "fikania" ryb i konieczności dokupowania kolejnych. Proponuję pozostać przy rybach żyworodnych typu mieczyk, molinezja, gupik, platka. Resztę oddaj do sklepu.

mariuszzidan
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Kwiecień 06, 2010, 13:13:51 »

z tymi rybkami to nie tak że ja kupowałem tylko miałem kiedyś 112 i miałem zdecydowanie mniej rybek i kupiłem później cały zestaw 240 i tam były inne rybki od tego faceta i teraz dlatego jest taki koszmar.

andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Kwiecień 06, 2010, 13:17:37 »

Dogadaj się z jakimś sklepem i oddaj im:

żałobniczka 10
glonojad 6
bocja wspaniała 2
górami 3
prętniczka 1
rozborka klinowa 3
skalar 5
neon 12
Brzanki sumatrzańskie 3
mułojad 1
labeo 2
brzanka rekinia 1
bystrzyk ozdobny 1

Nawet jak nic za to nie dostaniesz to będziesz mógł spać spokojnie bo zredukujesz sobie obsadę do rozsądnych ilości.

mariuszzidan
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Kwiecień 06, 2010, 13:22:13 »

Dogadaj się z jakimś sklepem i oddaj im:

żałobniczka 10
glonojad 6
bocja wspaniała 2
górami 3
prętniczka 1
rozborka klinowa 3
skalar 5
neon 12
Brzanki sumatrzańskie 3
mułojad 1
labeo 2
brzanka rekinia 1
bystrzyk ozdobny 1

Nawet jak nic za to nie dostaniesz to będziesz mógł spać spokojnie bo zredukujesz sobie obsadę do rozsądnych ilości.

myślisz że dwa glonojady wystarcza?? a co do glonojada to właśnie było 9 ale jeden padł niestety , ale dwa nie za mało??bocja na pewno żadnej nie oddam skalar to też raczej nie neonka myślę ze tez może zostać ale resztę całkiem rozsądna propozycja
Thedevil
Marzy mi się dzień...
Bywalec

« Odpowiedz #13 : Kwiecień 06, 2010, 13:41:05 »

Domyślam się, że glonojady Ci po to żeby jadły glony? otóż rozczaruję Cię bardzo bo pewnie te Twoje glonojady to Zbrojnik Niebieski.. one za glonami nie przebadają... a jak zredukujesz obsadę i będziesz prowadzić akwarium jak należy to glonów nawet nie zauważysz Wink

mariuszzidan
Nowy
*

« Odpowiedz #14 : Kwiecień 06, 2010, 13:43:20 »

Domyślam się, że glonojady Ci po to żeby jadły glony? otóż rozczaruję Cię bardzo bo pewnie te Twoje glonojady to Zbrojnik Niebieski.. one za glonami nie przebadają... a jak zredukujesz obsadę i będziesz prowadzić akwarium jak należy to glonów nawet nie zauważysz Wink

tak 4 niebieski i 4 albinosy wiec te wszsytkie nie jedzą glonow?
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: