Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Drożdze pomocy!!!  (Przeczytany 1713 razy)
bebooczek
Nowy
*

« : Kwiecień 02, 2010, 17:15:21 »

Witam was wszystkich dawno mnie tu nie było, bo i problemów z aqua nie było, lecz sie pojawil... od jakiegos czasu miedzy kamyczkami zaraz na przedniej szybie zrobilo sie mi czerwone cos...ala tkanki Huh ???wybaczcie niewiem jak to okreslic. co kawałek takie cos sie utworzyło wczoraj zauwazylam miedzy kamykami bąbelki, zdziwilo mnie to bo nigdy tego nie bylo... przed chwila robilam podmianke wody z odmulaniem chcialam "wciągnąć" to czerwone cos, zaczeło mi smierdziec cale akwarium drożdzami takimi jak sie do pieczenia uzywa  Huh i teraz cala woda mi tym "pachnie" a te babelki pomiedzy tym to pewnie CO2 sie wytworzylo...w miedzy czasie we wtorek pokazała sie mi ospa u neonów a wiec dolałam do wody zielen i podniosłam wode do 30 st. i to pewnie przyjało rozwojowi drożdzy...teraz widze ze kilka rybek jest bez ogonka  Angry  i pare ledwo zipie...domyslam sie ze drożdze jako grzyby są trujące do mojego akwarium.. ale powiedzcie mi co jest nie tak i skad one sie tam wziely...Sad nalepsze z tego wszystkiego jest to ze gdy ruszylam dno kiryski zaczeły zjadac te drozdze... Huh młuciły jakby w zyciu nic lepszego nie jadły...prosze was o pomoc czy da sie jakos jeszcze moje akwa uratowac??

pozdrawiam
Thedevil
Marzy mi się dzień...
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 02, 2010, 17:40:07 »

Jaki masz rodzaj podłoża? jaka ziarnistość? czy masz jakieś ślimaki jak świderki?

... w którym samochód pozostawi nie większy ślad jak łódź płynąca po oceanie...

Moja Nowa Kosta IWAGUMI http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/moje-nowe-pierwsze-akwa-30l/
bebooczek
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 02, 2010, 17:48:07 »

Jaki masz rodzaj podłoża? jaka ziarnistość? czy masz jakieś ślimaki jak świderki?

Na podłozu mam żwirek ziarnistość 3-7 mm bo rozne zmieszałam, kupiłam na allegro chyba z 50 świderków i mnożą sie juz ponad rok,
akwarium 112 l  2 kiryski , 3 glonojady jak moge je tak nazwać, gupiki, neonki i 6 rybek ktorych nazw nigdy nie moge zapamietać- szare z czerwonymi pyszczkami.
oswietlenie mam 60W halogen przez ktorego niestety mam glony:( filtr wewnetrzny z gąbką oraz kaskada z ceramiką. roslin mam mało to wiem na pewno

pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 02, 2010, 17:51:49 wysłane przez bebooczek » Zapisane
Thedevil
Marzy mi się dzień...
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 02, 2010, 18:28:27 »

Znalazłem coś... mogą to być tzw. Słodkowodne glony czerwone z rodziny krasnorostów. Niestety więcej info nie znalazłem i nie znam się na tym za bardzo Wink reszta w Twoich rękach może coś znajdziesz. Powodzenia papa

Dlaczego masz mieć przez lampę glony? Nie wiem jakie widmo daje Twój halogen ,ale chyba już pytałeś skoro zakładasz, że to przez to Wink im Więcej roślin tym mniej glonów więc nie bój się tak roślin. Oczywiście to nie jest takie proste odpowiednie nawożenie itp. Wink
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 02, 2010, 18:30:38 wysłane przez Thedevil » Zapisane

... w którym samochód pozostawi nie większy ślad jak łódź płynąca po oceanie...

Moja Nowa Kosta IWAGUMI http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/moje-nowe-pierwsze-akwa-30l/
bebooczek
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 02, 2010, 19:00:14 »

Znalazłem coś... mogą to być tzw. Słodkowodne glony czerwone z rodziny krasnorostów. Niestety więcej info nie znalazłem i nie znam się na tym za bardzo Wink reszta w Twoich rękach może coś znajdziesz. Powodzenia papa

Dlaczego masz mieć przez lampę glony? Nie wiem jakie widmo daje Twój halogen ,ale chyba już pytałeś skoro zakładasz, że to przez to Wink im Więcej roślin tym mniej glonów więc nie bój się tak roślin. Oczywiście to nie jest takie proste odpowiednie nawożenie itp. Wink

Własnie zajrzałam do innego tematu o słodkowodnych glonach czerwonych i one wyglądaja nieco inaczej jak u mnie tam sa takie jakby pałeczki u mnie to taka jednolita komórka, postaram sie wkleic foto dla jasnosci. niewiem czy przez lampe sa glony, odkąd ją załozyłam robia sie mi takie ciemno zielone krzaczki na szybie głownie i na koncach niektorych roslin ale pewnie przez to ze za duzo swiatła a za malo roslin  Tongue

tu sa te babelki Angry
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 02, 2010, 19:08:59 wysłane przez bebooczek » Zapisane
bebooczek
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 03, 2010, 08:08:13 »

pomóżcie mi prosze... Sad
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: