Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « bojownik i pleśniawka ( chyba )
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: bojownik i pleśniawka ( chyba )  (Przeczytany 3829 razy)
Nika
Nowy
*

« : Kwiecień 01, 2010, 19:03:02 »

Od razu przepraszam że zakładam nowy wątek... wiem że o pleśniawce już było, ale z tego co szukałam, to daaaaaawno... a chciałabym, wszystko opisać i się zapytać ... No dobrze:
Mój bojownik ma chyba pleśniawkę... mówię chyba bo jestem początkująca i nie jestem pewna... na "brodzie" na początku się pojawiła ( ale to od samego początku...) taka jakby gula...ale to było tkiego samego koloru co bojownik i wyglądało całkiem naturalnie...a teraz (dzisiaj rano zauważyłam) pojawiła się mała biała plamka ( ale nie ejst to raczej ospa rybia...) i teraz... nie za bardzo wiem co robić.
mam akwa 112L... dopiero co założone, i pływa tam 1 bojownik ( bo był już u mnie wcześniej przez 3 lata )  i wrzuciłam go tam trochę wcześniej niż powinnam, bo myślałam, że skoro przez 3 lata ( przez moją nie wiedzę  ) był wrzucany do zwykłej kranówy z uzdatniaczem lanej "od razu", to przetrwa, dojrzewające 1 tydzień  wieeeeelki ( tak mu się pewnie zdaje ) akwarium. I teraz mam pytania :
1. mfc tropical - dobre, do leczenia pleśniawki ?
2. czy mogę go dać z powrotem do małego (25L) akwa, żeby tam go leczyć ? oczywiście myślę że można, tylko tu pojawia się problem, bo ja tam nie mam żywych roślin...  czy sztuczne bardzo będą przeszkadzały w kuracji ?
4. Wyjeżdżam na te święta, i mam problem, czy mogę zostawić rybę w tej wodzie z preparatem na 5 dni ?

Ojoj.. same problemy ! proszę pomóżcie, bo ja nie wiem co robić...  Cry
Harriet
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 01, 2010, 21:01:16 »

ojojoj po pierwsze po tym opisie ciężko stwierdzić czy to pleśniawka:-(( musisz dokładniej opisać objawy, np. czy ma apetyt, czy się ociera, jest osowiały, jakieś kropki, dziury, postrzępione płetwy, co to za kropka (czy taka jak przy ospie?) itp. Co do wrzucenia ryby do mniejszego akwarium na czas choroby to gorąco polecam takie rozwiązanie (o ile jest ono odpowiednio wyposażone w filtr i grzałkę-wysoka temp konieczna przy leczeniu bojownika- i wodę z dużego akwa do której rybka już się przyzwyczaiła pomieszaną ze świeżą odstałą) bo będzie oszczędniej ze stosowaniem leków. To że nie ma tam żywych roślin to nawet lepiej (oczywiście lepiej tylko na czas rekonwalescencji) ponieważ żywe roślinki pochłaniają część związków z lekarstw i wtedy trudniej dobrać odpowiednią dawkę. Podsumowując: małe akwa o ile dobrze wyposażone, woda świeża z odstałą, wysoka temperatura i jakiś lek - trudno po twoim opisie stwierdzić na co. Jak nie ustalisz co to może być, to zastosuj taki lek jaki masz o najszerszym działaniu, aa i polecam kupić witaminki np.fishtamit sery i też wlać. i poczytaj gdzieś na forum co z tym dużym akwarium - bo tam też chyba będziesz musiała zrobić dezynfekcje.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: