Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Żółw Błotny  (Przeczytany 5790 razy)
Pistons
Nowy
*

« : Luty 11, 2005, 16:41:17 »

Witam serdecznie na forum.
Posiadam dwa żółwie błotne - jeden bułgarski, drugi rosyjski...
Mam w związku z tym kilka pytań...

- czy ktoś hoduje żółwie błotne
- czy mozna razem hodowac te dwa gatunki
- czy komus udalo sie rozmnożyc żółwia błotnego (wiem widzialem opis na stronie glownej ale pytam mimo wszystko)
- Jak duze musi byc akwarium dla dwoch żółwi doroslych tego gatunku?
- jak rozroznic ich plec?

Pozdrawiam
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Luty 11, 2005, 16:51:40 »

A wiesz, że one są pod ścisłą ochroną i nie powinno się ich hodować w domu ?
Pistons
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Luty 11, 2005, 17:11:33 »

A wiesz ze mam je od czasow kiedy nie byly pod scisla ochrona?

Zadalem konkretne pytania - jak nie masz na jakis temat nic do powiedzenia to lepiej nie pisz wcale Wink
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Luty 11, 2005, 17:16:13 »

To znaczy, masz je już jakieś ponad 70 lat ? Bo w Polsce są pod ochroną od 1935 roku...

A wracając do akwa - jak największe, w końcu rosną całkiem spore. Muszą mieć oczywiście wyjście na ląd. Podobnej wielkości żółwia czerwonolicego trzymałem latem w sadzawce ok. 3 m kwadratowe, zimą miał coś w rodzaju akwarium, o powierzchni 80 cm x 55 cm.
Pistons
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Luty 11, 2005, 17:53:08 »

Hmmm...mam je od 20 lat. W latach 90-tych byla akcja dzieki ktorej zglaszajac te zwierzeta wladzom mozna bylo je hodowac legalnie i nie przepadaly. Zreszta tyczylo sie to chyba wielu gatunkow...Nie pamietam dokladnie kiedy to bylo, troche sie zmienilo od tamtej pory...

MDramski (dzieki za sugestie): W lecie mam dla nich na ogrodzie zrobiona olbrzymia sadzawke (z lądem rzecz jasna), w okresie wiosna/zima/jesien trzymam je w domu - w akwarium rowniez z wodą i lądem - ok. 500 litrow

Od kilku lat samica nagle zaczela skladac jajka - dlatego mysle o rozmnozeniu ich.

Ponawiam zatem pytanie - czy ktos mial stycznosc akurat z żółwiem błotnym? Mam tysiace pytan oprocz tych powyzszych a od niedawna znalazlem to miejsce w nadziei ze sa tu i hodowcy żółwi

Swoją drogą gratuluje forum, bardzo ciekawe i sporo użytkowników
Pozdrawiam
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Luty 11, 2005, 18:38:09 »

Z tego co słyszałem, zajmują się tym na Uniwersytecie Zielonogórskim. Można poszukać i popytać. W każdym bądź razie rozmnażane są w ogrodach zoologicznych. Ponadto istnieje wiele programów dot. ochrony tego gatunku np. w Poleskim Parku Narodowym, w Lasach Państwowych. Proponuję tam się zapytać.
Pistons
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Marzec 27, 2006, 10:24:15 »

Witam,
Dziekuje moderatorowi za sugestie. Watek jest juz dosyc stary, byc moze przybyl ktos kto posiada takie żłówie?
Tomek69
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Marzec 27, 2006, 14:48:29 »

A nie ma innych for o terrarystyce np. http://www.terrarystyka.pl/ tam popytaj, może tam ci powiedzą.  :wink:

45l akwa
4 mieczyki
5 neonów
6 gupików
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: