Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « Problem mech jawajski brązowieje i marnieje
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Problem mech jawajski brązowieje i marnieje  (Przeczytany 32132 razy)
homer124
Nowy
*

« Odpowiedz #15 : Marzec 28, 2010, 12:17:19 »

Oczywiście posiadam filtr ale nie znam firmy jakiś chiński ale działa sprawnie. Media filtracyjne w nim to 2 gąbki jedna z dużymi oczkami 2ga z małymi i upchnąłem tam jeszcze ceramiczne rurki zamiast węgla aktywnego który był w zestawie. Nie czyszczę go pod bieżącą wodą z kranu tylko w wodzie z podmian  pewnie zaraz by padło takie pytanie Smiley. Po ostatniej podmianie wody mech zaczął odżywać. A mogło być tak że z byt dużo mułu było w żwirze i  dla tego obumierał? Bo zawsze jak odmulałem to tak tylko z wierzchu zbierałem ten syfek. A teraz wziąłem odmulacz wcisnąłem mocno w żwir i bardzo dużo brudu wyssałem którego nie było widać.
sebano79
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #16 : Marzec 28, 2010, 13:46:51 »

Oczywiście. Mech nie znosi osadu na sobie i u mnie też obumierał dopóki nie pozbyłem się ryb kopiących i podnoszących przez to brud z dna.

450l
czapka
Bywalec

« Odpowiedz #17 : Marzec 28, 2010, 17:08:01 »

Zgadza się, mech nie znosi mułu ale zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz. Podczas przetrzepania podłoża do wody dostają się spore ilości związków tam nagromadzonych, jeżeli dobrze kojarzę to najbardziej powinien podskoczyć Ci poziom PO4. Może w tym tkwi problem. Postaraj się sprawdzić fosforany.
homer124
Nowy
*

« Odpowiedz #18 : Kwiecień 03, 2010, 14:57:55 »

Mam jeszcze jedno pytanie bo mech rośnie znów jak szalony dzisiaj będę usuwał te brązowe części. Nic nie dodawałem do wody  bo zanim się zebrałem żeby pójść do sklepu po potas to mech odżył. Mam 2 teorie

1: mech nie lubi syfu i przez brak mojego doświadczenia za dużo się go nagromadziło w żwirze przez co roślinka zaczęła obumierać. Dodam że po wodzie nie było widać że jest brudu tyle 

2: jak już zacząłem odmulać prawidłowo to do wody się dostały substancje tam nagromadzone których roślinka akurat potrzebowała i dla tego odżyła.

jeżeli to przez muł to nie będzie z mchem chyba już problemu. Będę staranniej odmulał, a jeśli to z braku jakiegoś składnika w wodzie to po pewnym czasie go zabraknie i znów się skończy brązowieniem. Proszę o potwierdzenie albo zaprzeczenie moim teorią i dzięki wielkie za zainteresowanie moim problemem pozdro dla wszystkich Smiley Smiley Smiley Smiley
robgr85
Zainteresowany
**

Fotograf, (Robert)

« Odpowiedz #19 : Kwiecień 04, 2010, 13:08:05 »

Mój mech jawajski jest regularnie czyszczony przez krewetki, nic nie odmulam, sam ładnie przyrasta do łupinki kokosa - nie trzeba było wiązać dużą ilością żyłki, ale to raczej ze względu na fakt, iż korzystam z filtra HMF - który powoduje spokojny przepływ wody...

Mój FotoBlog - regularnie aktualizowany - proszę o komentowanie wpisów
http://96litrow.blogspot.com -  mój blog akwarystyczny UPDATE: 29.10.2009 - zakładamy akwarium na bazie ziemi ogrodowej - fotorelacja
magda78
czas na zmiany
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #20 : Kwiecień 06, 2010, 07:57:43 »

mech jawajski nie lubi długiego świecenia, w krewetkarium zmniejszyłam ilość świecenia z 10h do 5h - mech wystrzelił jak z procy

250l towarzyskie
60l krewetki RC
andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #21 : Kwiecień 06, 2010, 08:19:30 »

Mech jawajski dobrze rośnie zarówno w słabszym jak i mocniejszym świetle. Przy mocniejszym świetle staje się gęstszy i tworzy zwarte kępy. Wyczytałem,że we wzroście pomaga mu podawanie CO2, a wpływ na zdrowy zielony kolor ma żelazo. Temperatura wody też nie jest bez znaczenia. Mimo, że mech toleruje wyższe temperatury to najlepiej rośnie w przedziale 22-24 stopnie.

magda78
czas na zmiany
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #22 : Kwiecień 06, 2010, 09:53:54 »

a co z czasem świecenia? w 60l mam 15W i nie nawożę i nie daję co2

250l towarzyskie
60l krewetki RC
kamil6121997
akwarysta
Zainteresowany
**