Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « Problem mech jawajski brązowieje i marnieje
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Problem mech jawajski brązowieje i marnieje  (Przeczytany 32117 razy)
homer124
Nowy
*

« : Marzec 21, 2010, 22:47:29 »

Witam. Akwa 112l oświetlenie 2x 18w + odbłyśniki.
Parametry wody:  no3 25mg/l --- no2 0 mg/l  ---  gh 10  ---  kh 6 ---  ph 7
Testy paskowe więc nie dokładne innych nie mam
podmiany 30 % wody 3 razy w miesiącu
obsada : otoski 4szt
               Dannio perłowe 12szt
               Bojownik
               Krewetki red cherry dużo
               I coś czego nazwy nie pamiętam 12szt
Rośliny: mech jawajski

Akwarium ma już 10miesięcy na początku były tam różne roślinki które mi marniały pewnie z powodu zbyt małej ilości światła. Oprócz tego glony się ich czepiały, około 5 miesiący temu oddałem co mi z nich zostało zakupiłem korzenie i mech (nie restartowałem zbiornika tylko wyjąłem co nie potrzebne w miarę dokładnie odmuliłem i zrobiłem nową aranżacje). Na początku było trochę glonów ale się ich pozbyłem po ok. 2 miesiącach. Mech rósł jak głupi od samego początku. Około 2óch miesięcy temu  zaczął jak by obumierać. Przy samym korzeniu do którego jest przymocowany  zrobił się brązowy cieniutki i nie ma listków. Wygląda jak siano, końce ma nadal zielone i się rozrasta, ale już tak szybko nie rośnie. Oczywiście z miejsca gdzie jest brązowy już nic nie wyrasta.

Jakie mogą być przyczyny że tak się dzieje szukałem na forach podobnych problemów i nic nie znalazłem . Zanim kupiłem to tym razem poczytałem o wymaganiach roślinki. I z tego co się dowiedziałem to nie ma specjalnych wymagań i jest łatwa w uprawie (widocznie dla mnie za trudna).

Zdięcia:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/ef7657345470cec5.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/d04c334170336f44.html
Thedevil
Marzy mi się dzień...
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Marzec 22, 2010, 20:44:48 »

Mchy bardzo lubią nawożenie makro elementami.. po żyjątkach sądzę że fosforu i azotu masz full Wink więc obstawiam na potas spróbuj dodawać w postaci K2SO4

... w którym samochód pozostawi nie większy ślad jak łódź płynąca po oceanie...

Moja Nowa Kosta IWAGUMI http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/moje-nowe-pierwsze-akwa-30l/
homer124
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Marzec 22, 2010, 21:36:16 »

Dziękuje za odpowiedź, postaram się jak najszybciej zakupić ale matki pieniężnej dopiero 10 Sad . Mam jeszcze pytanie czy te brązowe części mchu mam poodcinać. Pewnie tak ale lepiej się upewnić bo wątpię żeby coś z nich odżyło.
karolekk1989
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Marzec 24, 2010, 23:32:50 »

CO wy gadacie, ja nie nawożę wody NICZYM. Mam kilka rodzajów mchu który przepięknie się rozrasta. Inne roślinki zresztą też. Więc nie sądzę aby nawożenie było dobrym sposobem rowziązania twojego problemu.
czapka
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Marzec 25, 2010, 00:30:35 »

Karolek - twoje akwarium ma dwa miesiące. Jak będzie miało rok to możesz śmiało głosić takie teorie, gdyż będziesz mógł je czymś poprzeć.
Thedevil
Marzy mi się dzień...
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Marzec 25, 2010, 08:43:14 »

Dziękuję Czapka Grin

wystarczy jak kupisz K2SO4 jako sam proszek... to jest wydatek kilku złoty, a jak kupisz za 10 PLN to CI wystarczy tego na rok:D

Podmiany rób częściej bo masz sporo w baniaku... 4x miesięcznie po 30%
I niestety trzeba poobcinać to co już obumarło i skoro obumarł przy korzeniu to widzę jeden powód.... za mocno i za gęsto był przymocowany do korzenia Wink to pozbawia reszty rośliny światła i ruchu wody, a więc mikro i makro elementów dlatego zaczął obumierać po takim czasie. Wcześniej dawał sobie radę ale teraz już nie wyrabia Wink

Moja Nowa Kosta IWAGUMI http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/moje-nowe-pierwsze-akwa-30l/
homer124
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Marzec 25, 2010, 10:35:47 »

Dzięki za zainteresowanie. Wczoraj próbowałem trochę po obcinać  te brązowe części mchu ale po godzinie spasowałem. Zajmę się tym w niedziele bo mam całą wolną i pewnie mi to zajmie cały dzień. Bardzo to żmudne bo praktycznie każdą gałązkę musze oddzielnie wziąć i odciąć brązową część. Dziś kupie potas i zacznę dodawać już po przycince. I tak musze wszystko ruszyć w akwarium to planuje jeszcze zamatować filtracje podżwirową żeby pozbyć się jak najwięcej mułu z dna. Myślę że to dobre rozwiązanie bo mam w akwarium miejsca gdzie odmulaczem nie ma dojścia i się zbiera dużo syfu.
karolekk1989
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Marzec 25, 2010, 10:54:34 »

Czapka to ile taka roślina może kwitnąć w akwarium ?
magda78
czas na zmiany
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Marzec 25, 2010, 11:07:58 »

Dzięki za zainteresowanie. Wczoraj próbowałem trochę po obcinać  te brązowe części mchu ale po godzinie spasowałem. Zajmę się tym w niedziele bo mam całą wolną i pewnie mi to zajmie cały dzień. Bardzo to żmudne bo praktycznie każdą gałązkę musze oddzielnie wziąć i odciąć brązową część. Dziś kupie potas i zacznę dodawać już po przycince. I tak musze wszystko ruszyć w akwarium to planuje jeszcze zamatować filtracje podżwirową żeby pozbyć się jak najwięcej mułu z dna. Myślę że to dobre rozwiązanie bo mam w akwarium miejsca gdzie odmulaczem nie ma dojścia i się zbiera dużo syfu.

ja również zrobiłam błąd za mocno przywiązując mech do korzenia, ale nie usuwałam brązowych części tylko po prostu luźno przywiązałam do korzenia w cienkich warstewkach, tak żeby troszkę swobodnie pływał, brązowe się zazieleniło a całość zaczęła rosnąć

250l towarzyskie
60l krewetki RC
czapka
Bywalec

« Odpowiedz #9 : Marzec 25, 2010, 11:13:39 »

Czapka to ile taka roślina może kwitnąć w akwarium ?

Nie bardzo rozumiem o co chodzi.
homer124
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Marzec 25, 2010, 11:47:12 »

ja również zrobiłam błąd za mocno przywiązując mech do korzenia, ale nie usuwałam brązowych części tylko po prostu luźno przywiązałam do korzenia w cienkich warstewkach, tak żeby troszkę swobodnie pływał, brązowe się zazieleniło a całość zaczęła rosnąć

Na początku mech był przywiązany może za gęsto bo za dużo kupiłem. Ale po nitce już nie ma śladu a roślinka luźno oplata korzeń a po za tym miałem też mech luźno położony na kamieniach i on też zbrązowiał. Więc to nie może być wina za ciasno przywiązanego mchu
Thedevil
Marzy mi się dzień...
Bywalec

« Odpowiedz #11 : Marzec 25, 2010, 15:45:57 »

Jeżeli kamienie te były typu piaskowca lub czego innego podobnego to mech na takich skałkach nie rośnie.. przynajmniej mi nie rósł

homer124
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Marzec 25, 2010, 20:07:19 »

Nie to są łupki skalne z zoologicznego
michji
Cicha woda, brzegi rwie....
Stały użytkownik

« Odpowiedz #13 : Marzec 26, 2010, 22:42:53 »

Jeżeli kamienie te były typu piaskowca lub czego innego podobnego to mech na takich skałkach nie rośnie.. przynajmniej mi nie rósł

Mój mech w starej aranżacji:

To nie jest spowodowane zbyt ciasnym przywiązaniem, skałką typu piaskowiec czy małą ilością światła.

Musisz na 95% mieć jakieś niedobory.  Zauważyłem  u siebie też , że w stojącej wodzie mech gnije.

Napisz coś o filtrze, czy w ogóle jakiegoś używasz? Filtr jest siedliskiem bakterii, które przekształcają bla bla bla...Pewnie to już wiesz, a jak nie to chętnie wytłumaczę. Smiley
czapka
Bywalec

« Odpowiedz #14 : Marzec 26, 2010, 23:23:49 »

Wprawdzie mój nie brązowieje i pięknie rośnie, ale jak nie przycinam i nawarstwi się 3-4cm na korzeniu, to też odpada choć żyłka którą jest przywiązany jest cała. Przychylilbym się więc trochę do teorii Thedevila, że głębsze warstwy mogą obumierać z powodu braku światła czy obiegu wody.
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: