homer124
Nowy

|
 |
« : Marzec 21, 2010, 22:47:29 » |
|
Witam. Akwa 112l oświetlenie 2x 18w + odbłyśniki. Parametry wody: no3 25mg/l --- no2 0 mg/l --- gh 10 --- kh 6 --- ph 7 Testy paskowe więc nie dokładne innych nie mam podmiany 30 % wody 3 razy w miesiącu obsada : otoski 4szt Dannio perłowe 12szt Bojownik Krewetki red cherry dużo I coś czego nazwy nie pamiętam 12szt Rośliny: mech jawajski Akwarium ma już 10miesięcy na początku były tam różne roślinki które mi marniały pewnie z powodu zbyt małej ilości światła. Oprócz tego glony się ich czepiały, około 5 miesiący temu oddałem co mi z nich zostało zakupiłem korzenie i mech (nie restartowałem zbiornika tylko wyjąłem co nie potrzebne w miarę dokładnie odmuliłem i zrobiłem nową aranżacje). Na początku było trochę glonów ale się ich pozbyłem po ok. 2 miesiącach. Mech rósł jak głupi od samego początku. Około 2óch miesięcy temu zaczął jak by obumierać. Przy samym korzeniu do którego jest przymocowany zrobił się brązowy cieniutki i nie ma listków. Wygląda jak siano, końce ma nadal zielone i się rozrasta, ale już tak szybko nie rośnie. Oczywiście z miejsca gdzie jest brązowy już nic nie wyrasta. Jakie mogą być przyczyny że tak się dzieje szukałem na forach podobnych problemów i nic nie znalazłem . Zanim kupiłem to tym razem poczytałem o wymaganiach roślinki. I z tego co się dowiedziałem to nie ma specjalnych wymagań i jest łatwa w uprawie (widocznie dla mnie za trudna). Zdięcia: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/ef7657345470cec5.htmlhttp://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/d04c334170336f44.html
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Thedevil
Marzy mi się dzień...
Bywalec

|
 |
« Odpowiedz #1 : Marzec 22, 2010, 20:44:48 » |
|
Mchy bardzo lubią nawożenie makro elementami.. po żyjątkach sądzę że fosforu i azotu masz full  więc obstawiam na potas spróbuj dodawać w postaci K2SO4
|
|
|
|
|
|
|
|
|
homer124
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #2 : Marzec 22, 2010, 21:36:16 » |
|
Dziękuje za odpowiedź, postaram się jak najszybciej zakupić ale matki pieniężnej dopiero 10  . Mam jeszcze pytanie czy te brązowe części mchu mam poodcinać. Pewnie tak ale lepiej się upewnić bo wątpię żeby coś z nich odżyło.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
karolekk1989
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #3 : Marzec 24, 2010, 23:32:50 » |
|
CO wy gadacie, ja nie nawożę wody NICZYM. Mam kilka rodzajów mchu który przepięknie się rozrasta. Inne roślinki zresztą też. Więc nie sądzę aby nawożenie było dobrym sposobem rowziązania twojego problemu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
czapka
|
 |
« Odpowiedz #4 : Marzec 25, 2010, 00:30:35 » |
|
Karolek - twoje akwarium ma dwa miesiące. Jak będzie miało rok to możesz śmiało głosić takie teorie, gdyż będziesz mógł je czymś poprzeć.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Thedevil
Marzy mi się dzień...
Bywalec

|
 |
« Odpowiedz #5 : Marzec 25, 2010, 08:43:14 » |
|
Dziękuję Czapka  wystarczy jak kupisz K2SO4 jako sam proszek... to jest wydatek kilku złoty, a jak kupisz za 10 PLN to CI wystarczy tego na rok:D Podmiany rób częściej bo masz sporo w baniaku... 4x miesięcznie po 30% I niestety trzeba poobcinać to co już obumarło i skoro obumarł przy korzeniu to widzę jeden powód.... za mocno i za gęsto był przymocowany do korzenia  to pozbawia reszty rośliny światła i ruchu wody, a więc mikro i makro elementów dlatego zaczął obumierać po takim czasie. Wcześniej dawał sobie radę ale teraz już nie wyrabia
|
|
|
|
|
|
|
|
|
homer124
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #6 : Marzec 25, 2010, 10:35:47 » |
|
Dzięki za zainteresowanie. Wczoraj próbowałem trochę po obcinać te brązowe części mchu ale po godzinie spasowałem. Zajmę się tym w niedziele bo mam całą wolną i pewnie mi to zajmie cały dzień. Bardzo to żmudne bo praktycznie każdą gałązkę musze oddzielnie wziąć i odciąć brązową część. Dziś kupie potas i zacznę dodawać już po przycince. I tak musze wszystko ruszyć w akwarium to planuje jeszcze zamatować filtracje podżwirową żeby pozbyć się jak najwięcej mułu z dna. Myślę że to dobre rozwiązanie bo mam w akwarium miejsca gdzie odmulaczem nie ma dojścia i się zbiera dużo syfu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
karolekk1989
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #7 : Marzec 25, 2010, 10:54:34 » |
|
Czapka to ile taka roślina może kwitnąć w akwarium ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
magda78
czas na zmiany
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #8 : Marzec 25, 2010, 11:07:58 » |
|
Dzięki za zainteresowanie. Wczoraj próbowałem trochę po obcinać te brązowe części mchu ale po godzinie spasowałem. Zajmę się tym w niedziele bo mam całą wolną i pewnie mi to zajmie cały dzień. Bardzo to żmudne bo praktycznie każdą gałązkę musze oddzielnie wziąć i odciąć brązową część. Dziś kupie potas i zacznę dodawać już po przycince. I tak musze wszystko ruszyć w akwarium to planuje jeszcze zamatować filtracje podżwirową żeby pozbyć się jak najwięcej mułu z dna. Myślę że to dobre rozwiązanie bo mam w akwarium miejsca gdzie odmulaczem nie ma dojścia i się zbiera dużo syfu.
ja również zrobiłam błąd za mocno przywiązując mech do korzenia, ale nie usuwałam brązowych części tylko po prostu luźno przywiązałam do korzenia w cienkich warstewkach, tak żeby troszkę swobodnie pływał, brązowe się zazieleniło a całość zaczęła rosnąć
|
|
|
|
|
|
250l towarzyskie 60l krewetki RC
|
|
|
|
czapka
|
 |
« Odpowiedz #9 : Marzec 25, 2010, 11:13:39 » |
|
Czapka to ile taka roślina może kwitnąć w akwarium ?
Nie bardzo rozumiem o co chodzi.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
homer124
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #10 : Marzec 25, 2010, 11:47:12 » |
|
ja również zrobiłam błąd za mocno przywiązując mech do korzenia, ale nie usuwałam brązowych części tylko po prostu luźno przywiązałam do korzenia w cienkich warstewkach, tak żeby troszkę swobodnie pływał, brązowe się zazieleniło a całość zaczęła rosnąć Na początku mech był przywiązany może za gęsto bo za dużo kupiłem. Ale po nitce już nie ma śladu a roślinka luźno oplata korzeń a po za tym miałem też mech luźno położony na kamieniach i on też zbrązowiał. Więc to nie może być wina za ciasno przywiązanego mchu
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Thedevil
Marzy mi się dzień...
Bywalec

|
 |
« Odpowiedz #11 : Marzec 25, 2010, 15:45:57 » |
|
Jeżeli kamienie te były typu piaskowca lub czego innego podobnego to mech na takich skałkach nie rośnie.. przynajmniej mi nie rósł
|
|
|
|
|
|
|
|
|
homer124
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #12 : Marzec 25, 2010, 20:07:19 » |
|
Nie to są łupki skalne z zoologicznego
|
|
|
|
|
|
|
|
|
michji
Cicha woda, brzegi rwie....
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #13 : Marzec 26, 2010, 22:42:53 » |
|
Jeżeli kamienie te były typu piaskowca lub czego innego podobnego to mech na takich skałkach nie rośnie.. przynajmniej mi nie rósł
Mój mech w starej aranżacji:  To nie jest spowodowane zbyt ciasnym przywiązaniem, skałką typu piaskowiec czy małą ilością światła. Musisz na 95% mieć jakieś niedobory. Zauważyłem u siebie też , że w stojącej wodzie mech gnije. Napisz coś o filtrze, czy w ogóle jakiegoś używasz? Filtr jest siedliskiem bakterii, które przekształcają bla bla bla...Pewnie to już wiesz, a jak nie to chętnie wytłumaczę. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
czapka
|
 |
« Odpowiedz #14 : Marzec 26, 2010, 23:23:49 » |
|
Wprawdzie mój nie brązowieje i pięknie rośnie, ale jak nie przycinam i nawarstwi się 3-4cm na korzeniu, to też odpada choć żyłka którą jest przywiązany jest cała. Przychylilbym się więc trochę do teorii Thedevila, że głębsze warstwy mogą obumierać z powodu braku światła czy obiegu wody.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|