"Bakterie nitryfikacyjne potrzebują sporo tlenu do życia i bez niego bardzo szybko giną. Z tego też powodu nasz filtr powinien pracować 24 godziny na dobę bez przerwy, żeby przepływająca przez niego woda dostarczała tlen bakteriom. Jedyne przerwy jakie możemy zrobić, to w trakcie cotygodniowej podmiany wody w celu umycia (wypłukania) wkładów filtracyjnych i oczyszczenia filtra. Przerwy takie nie powinny być dłuższe niż 30 minut."
Też kiedyś chciałem takie coś zastosować, ale potem doczytałem się tego co wyżej.
Gdybyś tak zrobił, to filtr nadawałby się tylko do rozpuszczania CO2 w wodzie i nic więcej..
A czy Thedevil napisał, że będzie ten filtr wyłączał ? Skoro nie, to pewnie zakłada, że będzie podawał CO
2 przez całą dobę. Z tego co wiem, to niektórzy stosują nieduże filtry wewnętrzne do dyfuzji dwutlenku węgla. Więcej na ten temat można na pewno znaleźć na forach akwarystki roślinnej.
W sumie to można zrobić tak jak na schemacie:
Można kupić już gotowe elementy do tego typu układu.
http://www.allegro.pl/item974773737_dyfuzor_co2_licznik_babelkow_do_filtra_zewn.htmlPS. Ten temat to bardziej pasuje do działu sprzęt i technika.