Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: pomocy proszę :(  (Przeczytany 1676 razy)
chica87
Nowy
*

« : Marzec 17, 2010, 08:51:17 »

Witam

Zauważyłam, że moje gupiki ocierają się o żwirek. Nie zauważyłam niczego na skórze apetyt im dopisuje zachowują się normalnie, po za tym, że od czasu do czasu się ocierają. Ocieranie zauważyłam u 3 z 4rech gupików.

Baniak 70l
Obsada:
4 gupiki samce
4 otoski
5 krewetek red cherry (trzy ciężarne  )
4 krewetki atyoida pilipes

Temperatura teraz: 26 stopni
Parametrów wody nie znam bo na razie nie mam funduszy na testy.

Polecono mi w sklepie zoologicznym preparat CMF tropicala do odkażenia zbiornika ale boje się, że zaszkodzi krewetkom.

Czy mogę go użyć nie szkodząc krewetkom? Proszę o szybką odpowiedz bo nie chce by więcej moich rybek się tym zaraziło.

Czytałam tez o tym że podwyższenie temperatury do 30 stopni i sól może dać efekt

ale chyba dla moich pilipków i otosków taka temperatura będzie za wysoka. :/

Pomocy
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Marzec 17, 2010, 11:11:39 »

A moze w sklepie wode by zbadali ... zwlaszcza NO3.

pozdrawiam
asmi
emperor
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Marzec 17, 2010, 11:41:59 »

Poczytaj tu odnośnie CMF

http://www.akwarium.net.pl/forum/choroby/ospa-u-rybek/?topicseen

Pośpiech w akwarystyce jest wskazany tylko w
czasie zbierania wody z podłogi

Mój baniaczek
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/240l-korzenie-i-galezie/
lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Marzec 17, 2010, 11:56:10 »

Nie dawaj chemii dopóki nie jesteś pewna że rybki są chore. Czasami zwyczajnie się drapią o różne rzeczy i nic się nie dzieje.

Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #4 : Marzec 17, 2010, 18:01:20 »

Myślę, że to jest początek inwazji kulorzęska (ospa rybia), gdyby była jedna taka rybka, to bym miał duże wątpliwości, a tak to jest bardzo prawdopodobne.
lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Marzec 17, 2010, 18:55:49 »

A ja zauważyłam, że w żwirku kwarcowym jest coś co podrażnia rybkom skórę, lub łaskocze.. , gdyż niedługo po wystartowaniu swojego największego akwa i wpuszczeniu części rybek (głównie kirysków) one właśnie zachowywały się jak by je miała zaatakować ospa..bała się ale to przeczekałam. I dobrze zrobiłam...  Faktem jest że ja żwirek do tego akwa niedokładnie wypłukałam...i unosiły się z niego długi czas jakieś drobinki, a wręcz srebrny pyłek... i myślę że to osiadało na rybkach.  Zdarzyło mi się też kilka razy uzupełniać żwirek w akwariach i sytuacje się wówczas powtarzały- pyłek srebrny(wznoszący się blisko dna kiedy rybka przepływała) i ocieranie się rybek...oczywiście nie jakieś przesadne i trwało to maksymalnie kilka dni. W każdym razie ospy u siebie mimo to nigdy nie miałam.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: