Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 2 [3] 4
  Drukuj  
Autor Wątek: Problem z roślinami  (Przeczytany 15034 razy)
Radziasss
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #30 : Marzec 13, 2010, 14:06:11 »

Pamiętaj, że musisz być cierpliwy Wink

Cierpliwie, choć z bólem serca znosiłem jak moje roślinki marniały i marnieją dalej. Teraz koniec tego! Smiley
A tak poważnie, to przemyślałem i jestem skłonny wydać te... 100 parę  Shocked złotych i kupić cały zestaw testów. Tylko jest jeden problem. Przeszukałem wszystkie aukcje na allegro i w żadnym zestawie nie znalazłem testu PO4. To znaczy, że muszę kupić to osobno? To słabo...
Co myślicie o tym?

http://www.allegro.pl/item946597965_jbl_combi_set_test_gratis_kh_ph_fe_no3_no2.html

Słyszałem, że jbl to dobra filma, chociaż nigdy nie miałem do czynienia z żadnym jej produktem.

zapraszam na moją stronę: www.akwa-swiat.cba.pl
czapka
Bywalec

« Odpowiedz #31 : Marzec 13, 2010, 14:37:19 »

Tutaj masz komplet:

http://allegro.pl/item944696661_zestaw_zoolek_aquaset_1_hurtownia_tanio.html
Radziasss
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #32 : Marzec 13, 2010, 14:50:29 »

A wiecie może, czy do tego zestawu (firmy Zoolek) można potem dokupić same odczynniki? Bo ta firma jbl oferuje takie coś, a wychodzi to zawsze trochę taniej potem.

czapka
Bywalec

« Odpowiedz #33 : Marzec 13, 2010, 15:13:50 »

www.allegro.pl
zoolek  -  szukaj
enter

i nastanie jasność.......
Radziasss
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #34 : Marzec 13, 2010, 15:29:52 »

oj już dobra, dobra  Wink nie znalazłem w każdym razie. Co prawda całe testy są tańsze niż z tego jbl, ale samych odczynników nie widzę. A z tej firmy zoolek testy się sprawdzają? Ma ktoś może to?

//EDIT
Przed zakupem postanowiłem poszukać co nieco informacji na temat testów i firm produkujących je. Spotkałem się z bardzo dużą ilością głosów, że testy Zooleka (poza tymi na pH, GH, KH) bywają bardzo niedokładne. Sam nie mam porównania, wiec mogę jedynie polegać na opinii innych, stąd moje pytanie - czy gdybym zakupił zestaw JBL, o taki:

http://allegro.pl/item946597965_jbl_combi_set_test_gratis_kh_ph_fe_no3_no2.html

a do tego dokupił test na PO4, np coś w tym stylu:

http://allegro.pl/item953501732_jbl_test_po4_fosforany_sensitive_dokladnosc.html

to stanowiłoby to wystarczający 'warsztat' do badań parametrów wody? Innymi słowy, czy mogę się obejść bez testów np na GH i NH3 ??
Dlaczego uparłem się tak na firmę JBL? Ano dlatego, że przytłaczająca większość opinii na jej temat jest dobra. Wolę teraz wydać 30-40zł więcej, niż potem kupować drugi zestaw testów, bo te, które posiadam okazały się do bani..
« Ostatnia zmiana: Marzec 14, 2010, 23:13:47 wysłane przez Radziasss » Zapisane

Radziasss
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #35 : Marzec 17, 2010, 16:43:44 »

Ze względu na nikłe wskazówki, a właściwie ich brak, postanowiłem zdać się na komentarze znalezione w internecie i kupiłem taki zestaw, jak pisałem wyżej (firmy JBL). Testy porobione i otrzymałem takie wyniki:

pH - 6,5
KH - 7
Fe - 0
NO2 - 0,01
NO3 - 10-15
PO4 - powyżej 1,8

Poczytałem trochę i zdaje się, że przyczyną glonów (zielenic, jak ktoś je zidentyfikował) jest zbyt duża zawartość PO4, am I right? W przypadku PO4 jednak kolor wyszedł mi poza skalę, a w tym wypadku sugerują, żeby testowaną wodę rozcieńczyć wodą destylowaną i ponowić test. Zrobię to jeszcze dziś, tylko teraz nie mam na to już czasu, potem dam znać jak ponowny pomiar. Nie zmienia to jednak faktu, że zawartość PO4 będzie pewnie zbyt duża?

Powiedzcie mi jeszcze co może być przyczyną słabego wzrostu. Roślinki puszczają sporo młodych liści, te rosną całkiem szybko, ale tylko do pewnego momentu. Potem robią się "dzikie". Zbyt słabe światło? Lampy dawno już też nie było zmieniane (ponad rok spokojnie), może to być przyczyną?

czapka
Bywalec

« Odpowiedz #36 : Marzec 17, 2010, 20:57:59 »

Te testy na powinny spokojnie wystarczyć, choć pasowałoby zbadać przynajmniej na początku GH żeby nie było jakiejś niespodzianki.
Światło, światło i światło. Powinieneś też podawać nieco mikro bo pewnie tak jak żelaza masz za mało.
Spawdź dokładnie PO4 to będzie wiadomo czy tutaj też jest problem.
Radziasss
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #37 : Marzec 17, 2010, 21:08:20 »

Nie mam akurat wody destylowanej, ale wynik jeśli chodzi o PO4 jest poprawny. Tzn skala obejmuje zakres do 1,8 a kolor który ja uzyskałem jest jeszcze ciemniejszy. Rozcieńczenie z wodą destylowaną (w której zawartość PO4 równa jest zeru) np w proporcjach 50:50 ma na celu uzyskanie mniejszego wyniku, tak aby mieścił się w skali. Potem należy go pomnożyć przez dwa (gdy rozcieńczaliśmy 50:50) i uzyskamy wartość, jaka panuje w akwarium.

To tak w kwestii wyjaśnienia. Natomiast mam pytanie co mam zrobić, żeby zmniejszyć zawartość PO4? Rozumiem, że podmiana wody, jeszcze dziś, obowiązkowa? Co jeszcze mogę zrobić?

Powinieneś też podawać nieco mikro bo pewnie tak jak żelaza masz za mało.

Co mogę zastosować, żeby uzupełnić żelazo i inne mikroelementy?

Jeszcze jedno. Parę miesięcy temu musiałem użyć preparatu Sera Baktopur Direct. Mogło to wyjałowić wodę?

czapka
Bywalec

« Odpowiedz #38 : Marzec 17, 2010, 22:08:48 »

Żeby zmniejszyć PO4 to podmiana wody (zależy co masz w kranie) ale najpierw dokładnie zmierz.
A co do mikro to nawóz mikroelementowy.
Radziasss
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #39 : Marzec 17, 2010, 22:45:42 »

Zmierzyłem PO4 wody z kranu i wyszło zero. Więc dobrze. pH za to wyszło jakieś 7,5 czyli chyba też dobrze, bo moje 6,5 w akwarium to tak w sumie na pograniczu.

A co do mikro, to używasz może jakiegoś sprawdzonego nawozu?

czapka
Bywalec

« Odpowiedz #40 : Marzec 17, 2010, 23:37:15 »

Nawozów używałem różnych a teraz w końcu robię je sam według moich potrzeb. Co do gotowców to każdy poleci coś innego a prawda pewnie jest gdzieś po środku.
Według mnie to masz trzy opcje:
1. Gotowa, firmowa mieszanka (opcja najdroższa ale najłatwiejsza),
2. Gotowa mieszanka niekoniecznie "akwarystyczna" np. MIKRO Intermagu (opcja tańsza lecz może wymagać małej korekty),
3. Samemu zrobić używając soli i chelatów (opcja najtańsza ale wymaga nieco wiedzy).

Swoją drogą to póki nie zrobisz porządku ze światłem, nie prognozuję jakiegoś wielkiego zużycia.
Radziasss
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #41 : Marzec 17, 2010, 23:51:39 »

No światło wiem. Ale to jeszcze muszę się wstrzymać przez jakiś czas, bo to kolejny całkiem niemały wydatek.
A co do nawozów, to wymyśliłem jeszcze jedną opcję. Co myślisz o gotowych nawozach, typu:

http://allegro.pl/item950655910_nawoz_dla_roslin_k2s04_fe_co2_kulki_dyfuzor.html

lub

http://allegro.pl/item946449315_cu_fe_mn_zn_mo_kno3_k2so4_mgso4_ridian.html

z tego co widzę, to ludzie to kupują..

Atria_C
Global Moderator
Bywalec

« Odpowiedz #42 : Marzec 18, 2010, 00:00:52 »

Możesz się bawić solami,m jak masz  czas.

Ze sprawdzonych, tanich nawozów: symfonia złota. Ale musisz sumplementować potas wtedy dodatkowo np. k2s04 lub kno3 w zależności jakie masz NO3 (lub kupić np, gotowy aquapotas). Tutaj na forum symfonii używa min. Renia, na pewno Ci odpowie w wątku nt. jej zbiornika co i jak:)

ps. sole wcale nie takie trudne są. Ale mi się już nie chce ich przygotowywać;)

Moje akwarium, zapraszam do konstruktywnej krytyki Wink http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23728.0
czapka
Bywalec

« Odpowiedz #43 : Marzec 18, 2010, 00:03:35 »

Pierwszy to prawdopodobnie Symfonia Złota + potas i żelazo. Jeżeli tak to używałem, nie jest idealne ale tragadii też nie ma (trzeba uważać bo ma dużo miedzi).
Drugi to właśnie chelaty i sole m.in. z Intermagu. Tego używam obecnie a od tego gościa dostaniesz w paczce jasną instrukcję do zrobienia dwóch różnych nawozów.

Śmiało mogę Ci polecić ten drugi wariant bo wiesz co masz i możesz to skonfigurować jak tylko chcesz.

P. S.
A jak Ci się nie chce mieszać to tu masz całkiem przyzwoity produkt:
http://allegro.pl/item926637928_nawoz_mikro_dla_twoich_roslin_ridian.html
« Ostatnia zmiana: Marzec 18, 2010, 00:07:14 wysłane przez czapka » Zapisane
Qter
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #44 : Marzec 18, 2010, 10:49:23 »

Czesc,

PO4 masz faktycznie wysokie. Jego powodem może być przerybienie (chyba jeszcze nie pisałeś nigdzie w tym watku o obsadzie) albo zbyt częste/obfite karmienie. Co do nawożenia to ja bym się wstrzymał albo jesli już to podał jakieś sprawdzone nawozy lub sole (osobiscie uzywam tego: http://www.akwanawozy.republika.pl/Akwanextra.html - nie zawiera N i P). Czy możesz przy okazji podać parametry swojej kranówki? Mam jeszcze pytanie jakie masz podłoże?

PZDR

Qter

Strony: 1 2 [3] 4
  Drukuj  

Skocz do: