Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2] 3 4
  Drukuj  
Autor Wątek: Problem z roślinami  (Przeczytany 15019 razy)
bebikk
Bywalec

nowa przygoda z krewetkarium

« Odpowiedz #15 : Marzec 12, 2010, 14:04:33 »

paprotnica szerokolistna to jest z tego co mi wiadomo

w kupie siła więc napakujmy do 25l jak najwięcej ryb!
Radziasss
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #16 : Marzec 12, 2010, 14:16:22 »

Faktycznie to może być to. Google myśli podobnie Smiley dzięki.
Jak macie jeszcze jakieś dobre pomysły na polepszenie zdrowia moich roślinek, to z chęcią wysłucham. Poczekam parę dni i zobaczę, czy CO2 coś pomogło. Po ilu dniach mogę się spodziewać widocznych rezultatów?

zapraszam na moją stronę: www.akwa-swiat.cba.pl
Thedevil
Marzy mi się dzień...
Bywalec

« Odpowiedz #17 : Marzec 12, 2010, 14:43:24 »

Jak dla mnie ... niewiele widać po tych pierwszych zdjęciach... ale nie przypomina wam to może okrzemek ?  Jakby co to też będzie wina za słabego światła i wzmocnienie światła będzie rozwiązaniem Wink Brunatnice wyglądają chyba jednak troszkę inaczej Wink ale jak mówiłem kiepskie zdjęcie i nie wiele widać po zdjęciu

... w którym samochód pozostawi nie większy ślad jak łódź płynąca po oceanie...

Moja Nowa Kosta IWAGUMI http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/moje-nowe-pierwsze-akwa-30l/
Radziasss
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #18 : Marzec 12, 2010, 15:06:30 »

Grrrr, no jak niewiele widać. To drugie zdjęcie przecież duże i ładne. Wyraźnie widać jakieś czarne badziewie na liściach Tongue czyli cokolwiek by to nie było - brunatnice lub okrzemki - większa ilość światła powinna je zniszczyć?

//Edit: wstawiam więcej zdjęć, może to pomoże w identyfikacji tego paskudztwa.

Przypominam: KLIKNIJ na zdjęcie, żeby zobaczyć je w pełnych rozmiarach.

« Ostatnia zmiana: Marzec 12, 2010, 15:27:00 wysłane przez Radziasss » Zapisane

Qter
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #19 : Marzec 12, 2010, 15:33:12 »

Czesc,

Tak jak pisali wczesniej - zwieksz światło. Co do glonów to masz IMHO zielenice - musisz zwiększyć potas fosfor w akwa poprzez dodanie np. KH2PO4. Zrób testy na NO3. Napisz jeszcze czy obecnie nawozisz (jesli tak to napisz czym i ile).

PZDR

Qter
« Ostatnia zmiana: Marzec 12, 2010, 19:15:05 wysłane przez Qter » Zapisane

Radziasss
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #20 : Marzec 12, 2010, 15:52:43 »

Obecnie nie nawożę w ogóle.

emperor
Super aktywny

« Odpowiedz #21 : Marzec 12, 2010, 16:21:35 »

tak jak pisalem wcześniej, zwiększ światełko, dodaj potas (osobiście stosuje aquapotas), powinnoo pomóc

życze sukcesu  Smiley

Pośpiech w akwarystyce jest wskazany tylko w
czasie zbierania wody z podłogi

Mój baniaczek
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/240l-korzenie-i-galezie/
Radziasss
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #22 : Marzec 12, 2010, 17:08:26 »

musisz zwiększyć potas w akwa poprzez dodanie np. KH2PO4

Rozumiem, że kupuję coś w stylu:

http://allegro.pl/item943536268_kh2po4_diwodorofosforan_potasu.html

rozrabiam to z wodą i wlewam do akwarium, tak? Pytam, bo nigdy nie dodawałem niczego podobnego, zawsze raczej jakieś "gotowe" produkty.
Dużo tego powinienem wrzucić w moim przypadku?

Qter
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #23 : Marzec 12, 2010, 17:39:31 »

Czesc,

Na poczatku zmierz poziom NO3 i PO4.

Potem kup KH2PO4 (np. tu: http://akwanawozy.republika.pl/kh2po4.html) Potem rozrób zgodnie z kalkulatorem np. tym http://akwanawozy.republika.pl/arkuszakwarystyczny.rar

Potem dodaj KH2PO4 tak aby stosunek do P do N wynosił w przybliżeniu jak 1:10 czyli jak masz NO3=10ppm to PO4 powinienes miec ok. 1 ppm.

Jak możesz to nie nawoż (ew. samo K2SO4)

To tyle. Daj znac jak pomiary.

PZDR

Qter

czapka
Bywalec

« Odpowiedz #24 : Marzec 12, 2010, 18:36:23 »

Czesc,

Tak jak pisali wczesniej - zwieksz światło. Co do glonów to masz IMHO zielenice - musisz zwiększyć potas w akwa poprzez dodanie np. KH2PO4. Zrób testy na NO3. Napisz jeszcze czy obecnie nawozisz (jesli tak to napisz czym i ile).

PZDR

Qter

Czesc,

Potem kup KH2PO4 (np. tu: http://akwanawozy.republika.pl/kh2po4.html) Potem rozrób zgodnie z kalkulatorem np. tym http://akwanawozy.republika.pl/arkuszakwarystyczny.rar

Potem dodaj KH2PO4 tak aby stosunek do P do N wynosił w przybliżeniu jak 1:10 czyli jak masz NO3=10ppm to PO4 powinienes miec ok. 1 ppm.

Jak możesz to nie nawoż (ew. samo K2SO4)

To tyle. Daj znac jak pomiary.

PZDR

Qter

Piszesz żeby zwiększyć potas a radzisz podawać KH2PO4, którym podniesiesz fosfor.
Na potas to K2SO4 lub KNO3 przy niskim NO3.
Qter
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #25 : Marzec 12, 2010, 19:14:12 »

Czapka,

Mea culpa - za szybko i mi sie pomyliło - oczywiście że miałem na mysli poziom PO4... czyli fosfor

juz zmieniam

Qter

Radziasss
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #26 : Marzec 12, 2010, 23:00:46 »

No i tu się już schody zaczynają, bo jedyny test jaki mam, to na wartość Ph.  Undecided Da się coś wymyślić bez tego? No chyba, że koniecznie muszę znać te parametry, to wtedy nie pozostanie mi nic, jak kupić testy. Tylko one dość drogie są, prawda? Możecie polecić jakieś w przystępnej cenie? Najlepiej taki "kilka w jednym".

Qter
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #27 : Marzec 12, 2010, 23:25:42 »

Czesc,

Mozesz zrobić kilka żeczy:
- nic nie robić i to olać (żart),
- kupić zestaw testów (polecam testy kropelkowe ale niestety trochę kosztują),
- poprosić w sklepie albo na forum kogoś z twojego miasta o zbadanie twojej H20 z akwa,
- eksperymentować dalej na zasadzie prób i obserwacji (kupujesz, wlewasz troszke i patrzysz co się dzieje aż do uzyskania satysfakcji).

PZDR

Qter

Radziasss
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #28 : Marzec 13, 2010, 11:51:43 »

spróbuję się zastosować do

ale na razie tylko w kilku procentach  Tongue Tzn kupię na początek test samego PO4. Patrzyłem też trochę na te różne zestawy w styli "5 in 1", ale nigdzie tam nie było testu NO3 i PO4 razem (dopiero w tych droższych, gdzie było ok 9 testów w jednym). Jak zrobię test na PO4, to będę wtedy wiedział o jaką wartość uzupełnić fosfor, tak?

Qter
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #29 : Marzec 13, 2010, 13:54:07 »

spróbuję się zastosować do

ale na razie tylko w kilku procentach  Tongue Tzn kupię na początek test samego PO4. Patrzyłem też trochę na te różne zestawy w styli "5 in 1", ale nigdzie tam nie było testu NO3 i PO4 razem (dopiero w tych droższych, gdzie było ok 9 testów w jednym). Jak zrobię test na PO4, to będę wtedy wiedział o jaką wartość uzupełnić fosfor, tak?

i tak i nie - bo poziom PO4 "ustala" się wstosunku do poziomu NO3 czyli  PO4:NO3 ma mieć się jak 1:10. Jeśli więc bedziesz miał test TYLKO na PO4 i wyjdzie ci pomiar poziomu bardzo mały (no. 0,2) lub niewykrywalny to wtedy uzupełniasz fosfor zakładając, że np. poziom NO3=10. Z tym, że proponuje to robić zawsze stopniowo (nawet posiadając wszystkie testy) np. po 1/3 l.ub połowie dawki np. co 2-gi dzień.

Daj znać jak idzie walka. Pamiętaj, że musisz być cierpliwy Wink

PZDR

Qter

Strony: 1 [2] 3 4
  Drukuj  

Skocz do: