webstereq
Nowy

|
 |
« : Marzec 06, 2010, 15:03:01 » |
|
Witam, akwa wystartowało 4.03.2010. Akwarium: Cube, 71,4l (48x36x42,8) Filtr: wbudowany, 380 l/h Grzałka: Aquael Comfort Zone 100W Oświetlenie: 1x24W Temperatura: 24-25 Ozdoby:- korzeń naturalny - skorupka kokosa Podłoże: ADA Aqua Soil Amazonia Preparaty: Microbe-Lift Nite-Out II, Microbe-Lift Special Blend, Femanga Garnelen Aktiv Nawożenie: Brighty K CO2: Easy Carbo Fauna:3x Gupik 2x Molinezja 5x Red Cherry 5X Amano Flora:1. Rotala Indica 2. Cabomba Caroliana 3. Myriophyllum Mattogrossense 4. Cabomba Piauhensis Red 5. Bacopa Monniera 6. Limnophila sessiflora 7. Egeria Najas 8. Rotala Wallichii 9. Hygrophila Polysperma 10. Ludwigia Repens 11. Hygrophila Diformis 12. Micranthemum Umbrosum 13. Mayaca Fluviatilis 14. Sagittaria Subulata 15. Myriophyllum Usurience 16. Hygrophila Polysperma Rosenveg 17. Egeria densa 18. Lilaeopsis Brasiliensis Foto: 4.03.2010 (w dniu startu)  22.03.2010 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 03, 2010, 22:16:28 wysłane przez webstereq »
|
|
|
|
|
|
lwica79
|
 |
« Odpowiedz #1 : Marzec 06, 2010, 15:31:51 » |
|
Bardzo ładny początek. Tylko wody dolej, żeby poziom nie był widoczny. A jaką obsadę planujesz? Trochę zbyt wielka różnorodność flory jak na tej wielkości akwarium, ale myślę że i tak z czasem zostawisz te które najładniej rosną i pasują. Korzeń jest super i mógłby być przysunięty jeszcze bliżej przedniej szyby, tak żeby w przyszłości nie zasłoniły go rośliny z pierwszego planu. Tworzył by nad sobą kawałek otwartej przestrzeni dla rybek, kiedy reszta będzie już dżunglą  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
webstereq
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #2 : Marzec 06, 2010, 15:41:16 » |
|
Bardzo ładny początek. Tylko wody dolej, żeby poziom nie był widoczny
Właśnie z tym jest problem bo jest linia wyznaczona z max. poziomem wody(związane jest to chyba z pracą filtra) a po drugie deszczownia już się styka z taflą wody.. A jaką obsadę planujesz?
Kirysek Panda około 7szt. Gupiki ile szt. to jeszcze nie wiem, chciałbym się pobawić z rozmnażaniem  I może coś jeszcze? Lecz nie wiem co by było ok do obsady gupiki i kiryski 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Hubikopter
|
 |
« Odpowiedz #3 : Marzec 06, 2010, 15:56:06 » |
|
Neonki albo kardynałki może 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
webstereq
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #4 : Marzec 06, 2010, 16:02:41 » |
|
Neonki albo kardynałki może  Neony Inessa może 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lwica79
|
 |
« Odpowiedz #5 : Marzec 06, 2010, 16:03:45 » |
|
To może po prostu przyklej czarną taśmę izolacyjną pod pokrywą na przedniej szybie akwarium- tworząc dodatkowy pasek. Deszczownie natomiast jeszcze lepiej jest umieścić tuż pod taflą wody i skierować pod skosem do góry. Wówczas nie będzie hałasować a natleniać nadal będzie jak należy  Do takiej obsady jak planujesz Ramirezki były by ok  .. jedna parka była by ok.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
italia
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #6 : Marzec 06, 2010, 16:04:36 » |
|
Neonki albo kardynałki może  Prędzej neonki, bo kardynałki są zimnolubne.
|
|
|
|
|
|
28l - narazie puste, aktywacja nastąpi gdy narodzą mi się małe rybki. 60l - towarzyskie
|
|
|
|
lwica79
|
 |
« Odpowiedz #7 : Marzec 06, 2010, 16:07:46 » |
|
Ale skoro już będzie jedno stadko rybek pływające po całej toni- Gupiki to po co kolejne stadko? A może ja po prostu mam bzika na punkcie pielęgnicowatych i dlatego nie wyobrażam sobie akwarium bez nich  . Mają te rybki osobowość wyróżniającą się na tle innych  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Krab
Unikam moderatorów jak ognia... xD
Bywalec

Rak umarł 12:58 02/01/10
|
 |
« Odpowiedz #8 : Marzec 06, 2010, 16:16:51 » |
|
Ladny start, jak ci sie te rosliny rozrosna, to bedzie super. Dobry pomysl z tym korzeniem, bo ryby denne lubia je. Mam troche wieksze akwarium 76L i planuje gupiki pierwsze, aby zobaczyc czy sie dostosuja itp. Tez sie pobawie z rozmnazaniem  Potem kupie 2 ramizery i jeszcze niewiem jaka rybe denna na mój litraz, bo zbrojniki lamparcie i niebieskie sa za duze. Ale moze se kupie kiryski spizowe sztuk 8  Niewiem, a co do neonków inessa to kazdy je ma prawie. Moze jakas rybe "mniej popularna"? Tak czy siak akwarium ladne i zycze powodzenia  Pozdrawiam. 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 06, 2010, 18:55:42 wysłane przez Krab »
|
|
|
|
|
webstereq
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #9 : Marzec 06, 2010, 16:26:32 » |
|
Ile Gupików proponujecie na start? Ile samców ile samic? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wkukler
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #10 : Marzec 06, 2010, 16:33:53 » |
|
jak do obsady 2x pielęgniczka ramireza 7x kirysek panda to spokojnie Gupików może być: 3+5(3samce). Więcej to może nie, bo przecież nie chcesz błyskawicznego przyrostu naturalnego(co 3 tygodnie każda samiczka po 30-40 młodych  ) Qube - hmm 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
webstereq
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #11 : Marzec 06, 2010, 16:51:14 » |
|
jak do obsady 2x pielęgniczka ramireza 7x kirysek panda to spokojnie Gupików może być: 3+5(3samce). Więcej to może nie, bo przecież nie chcesz błyskawicznego przyrostu naturalnego(co 3 tygodnie każda samiczka po 30-40 młodych  ) Qube - hmm  Taka obsada mi się bardzo podoba, w taką zainwestuje  wkukler mój błąd miało być "Cube" 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Hubikopter
|
 |
« Odpowiedz #12 : Marzec 06, 2010, 19:25:22 » |
|
Prędzej neonki, bo kardynałki są zimnolubne. A no tak racja. Zapomniałem 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wkukler
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #13 : Marzec 06, 2010, 19:31:25 » |
|
(...) Taka obsada mi się bardzo podoba, w taką zainwestuje  wkukler mój błąd miało być "Cube"  Cieszę się że mogłem pomóc  Gupoli można trochę więcej dać(chyba), ale to już później, jak będziesz widział, że masz miejsce 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
webstereq
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #14 : Marzec 07, 2010, 16:49:34 » |
|
Cieszę się że mogłem pomóc  Jestem początkującym akwarystą więc dziękuję za każdą radę i pomoc! Uwagi i sugestie miło widziane 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|