Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Glony! co z nimi zrobic??  (Przeczytany 2080 razy)
sebaka22
Nowy
*

« : Marzec 04, 2010, 18:23:40 »

witam. jakis czas temu założyłem sobie akwarium 112l na razie mam tylko sztuczne roslinki a juz mam przednia szybe i te sztuczne rosliny w szarych glonach. jak sie ich pozbyc i co mam stosowac zeby sie nie pojawialy??? jakies lampy czy preparaty? prosze o pomoc
przemow
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Marzec 04, 2010, 18:47:30 »

Posadzić żywe rośliny jedyna słuszna droga w przeciwnym wypadku glony bedą powracać mimo stosowania różnych "cudownych" środków.
Jesli jestes niedoświadczony to posadz nurzańca moczarke i anubiasy one mają małe wymagania świetlne wiec przy standardowej pokrywie bede rosły.

radzion89
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Marzec 04, 2010, 18:56:03 »

Mi pomogły cotygodniowe podmiany wody ok 20 % oraz posadzenie roślin.
sebaka22
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Marzec 04, 2010, 19:05:01 »

a moze zmienic 1 swietlowke na jakas inna???
przemow
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Marzec 04, 2010, 19:22:38 »

Tak jak ci napisałem posadź rośliny podmieniaj wode co tydzień a na początek poszukaj informacji co potrzeba do założenia akwarium i jak sie je prowadzi. W przeciwnym razie bedziesz miał glonu i masowe zgony ryb ( dobrze by było jakbyś napisał jakie masz i ilosc). Wymiana świetlówek tutaj nie pomoże.

bebikk
Bywalec

nowa przygoda z krewetkarium

« Odpowiedz #5 : Marzec 05, 2010, 17:25:05 »

sebaka22
rosliny zabieraja potrzebne zwiazki z wody i podloza potrzebne rowniez glonom do rozrostu, jak logika podpowiada, fajnie miec ladne rosliny niz "ladne" glony no nie?:>
zdecydowales sie na akwarium - ok, fajnie
teraz zdecyduj sie czym predzej na kupno szybkrosnacych roslin, propozycje zostaly wymienione wyzej, pozostaje pozbierac kase i fru do dobrego zoologicznego w okolicy
pozdrawiam

w kupie siła więc napakujmy do 25l jak najwięcej ryb!
sebaka22
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Marzec 06, 2010, 11:28:53 »

tak wlasnie zrobie Smiley a z ryb to mam 4 neonki inessa, 4 mieczyki, 4 skalary, parke molinezji czarnych i zoltych, i kilka gupikow ale te mi padaja jakos szybko a i 25 cm glonojad albinos:). zastanawiam sie jeszcze nad 1 bojownikiem i 3 samice bojownika ale nie wiem czy mi skalarow nie bedzie męczył
« Ostatnia zmiana: Marzec 06, 2010, 11:30:35 wysłane przez sebaka22 » Zapisane
przemow
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Marzec 06, 2010, 19:03:35 »

Widzę że masz zupe rybną w akwarium. Polecam Ci zacząć od podstaw akwarystyki czyli jak założyć akwarium i co potrzeba do jego założenia, nastepnie poczytaj troche o rybach które masz zamiar wpuścić do niego. Nie masz się co dziwić że ci ryby padają jest źle dobrana obsada ( 4 skalary w takim akwa Sad ).

Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Marzec 06, 2010, 19:15:55 »

tak jak kolega podpowiada skalary maja za ciasno w tym akwarium, podpowiem też że musisz dokupić neonów by tworzyły ławice z conajmniej 15 rybek
mieczyki molinezje i gupiki mogą zostać ale dla glonojadow to tez za małe akwarium.
1981
Zainteresowany
**

Akwarystyka jest Moja odskocznia od rzeczywistosci

« Odpowiedz #9 : Marzec 07, 2010, 22:15:31 »

oj oj oj ....i tak dobrze zostales potraktowany przez innych Smiley

lubie podawac przyklady wiec powiem tak

to tak jakbys napchal 12 ludzi do malucha, rozcieczyl paliwo z woda i dziwil sie czemu twoj samochod jedzie tak wolno o ile wogole jedzie !!!

masz glony bo nie masz zywych roslin ( tymczasowo mozesz sie ich pozbyc ale i tak wruca )

masz przerybienie ( szczegolnie skalarow)

Zrob test wody na no3 i jesli bedzie wiecej niz 40 to polecam lektore naszego forum

Dziwi mnie jedno ... skoro ludzie kupuja sztuczne rosliny .... to czemu nie kupuje plastikowych rybek Huh
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: