Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  
Autor Wątek: Obsada do 450l, lub 575l  (Przeczytany 11235 razy)
Puffyou
Zainteresowany
**

« : Marzec 03, 2010, 00:00:25 »

Witam! jako, ze mój ostatni wątek nie otrzymał przez tydzień odpowiedzi zakładam nowy. W tamtym napisałem naraz za dużo rzeczy, tutaj chodzi mi tylko o obsadę. Mianowicie. Nie ma opcji aby zrobić rybką jeden biotop. Więc będzie mieszane głownie Azja - Ameryka. Co myślicie o tym.
4 skalary altusy (Mamuśka mnie zastrzeli jak dołoży tyle kasy do akwarium a nie będzie tych ryb)
6 Bocji wspaniałych
30 razbor klinowych
2 zbrojniki niebieskie
1 syjamski
3 kosiarki
klika otosów
Te ostatnie 3 to czyściciele z ewentualnych glonów.

To co wymieniłem to ryby które muszą być w akwarium, bo bardzo mi się podobają i nie ma przeciwwskazań do tego aby je połączyć ze sobą w jednym akwarium.

Teraz te rybki na których mi tak bardzo nie zależy, ale mogły by być ze względu na ich gabaryty, wiadomo duże akwarium, duże rybki ładnie wyglądają Smiley
brzanka rekinia co najmniej 4 szt. bo stadna
kiryśniiak czarnoplemy 1szt.
Labeo (ze względów terytorialnych 1 szt. no i nie powinien okazać agresji wobec innych bo żadna z tych ryb co do tej pory wymieniałem nie jest czerwona)
No i marzy mi się Platydoras costatus tylko nie wiem czy ktoś mi go sprowadzi Smiley

To była by cała obsada.
W sumie wychodzi całe wypełnienie toni, oprócz skrajnie górnej, którą chcę zostawić w spokoju niech tam nic nie pływa. Wiec tak skalarki ładne statywne spokojne, całe dno ładnymi okazami zapełnione plus te malutkie sprzątacze, no i brzanka rekinia, która w sumie nie wiem jak się zachowuje za bardzo. Szybko pływa od końca do końca czy raczej ładnie, dostojnie ?  No i oczywiście stado jakiś pypci no i padło na razbory, które są dla mnie dużo bardziej atrakcyjne od przejedzonych neonów już ;/.
Czy macie jakieś uwagi co do tych ryb ? może jest już przerybienie akwa?  Jeśli tak to albo labeo albo kiryśniak wek. Nie chce skupić się na i odwzorować jednego biotopu bo nie będzie mi się to podobać, oprócz wymienionych ryb żadne mi się nie podobają raczej, a jak już któreś się podobają to brak dostępności ;/   Platydoras costatus piękny Smiley ale go też nie ma co liczyć bo wątpie że moi zoolosklepikarze mi to ściągną z jakiś giełd. Co radzić zmienić coś? czy wszystko jest git. Akwarium będzie miało wymiary 150x50x60 (dł. szer. wys.) Będzie w nim trochę roślinek(zabezpieczone przez kopaniami bocji), ale ryby i tak na pierwszym planie, będą ozdoby w postaci korzeni(dobrze wymoczone nie barwiące już), Myślę, że rybki te mają podobne wymagania co do parametrów wody, przynajmniej jeśli chodzi o temp, twardość i ph (da się znaleść alternatywę, którą za akceptują wszyscy) planuje nawozić CO2 z butli z kompem, mocne światło (jak rośliny będą się jakoś trzymać przy tej obsadzie). Jak nie to światło standard a CO2 w celu utrzymania stabilnych parametrów wody. 2 filtry zew, jeden biologiczny drugi mechaniczny. Podstawowe inf. co do akwa jest, a więc czekam na jakieś komentarze co do wybranej "mieszanki" nie wiem czy ma to znaczenie ale wszystkie ryby planuję zacząć hodować od maluśkich (jakie najmniejsze dostanę)

Aha gdyby ktoś proponował jakąś rybkę jeszcze to nie toleruję drapieżników (Labeo zniosę ale jak coś przy kozaczy to wek). No i sumy mi się podobają ale z tego co się naczytałem to sum i małe rybki nie wchodzą w grę. Chyba że się mylę Smiley
« Ostatnia zmiana: Marzec 13, 2010, 00:43:14 wysłane przez Puffyou » Zapisane
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #1 : Marzec 03, 2010, 06:32:46 »

Nie ma opcji aby zrobić rybką jeden biotop. Więc będzie mieszane głownie Azja - Ameryka. Co myślicie o tym.
dlaczego? Byłoby profesjonalnie.
4 skalary altusy
Co to za ryba?
6 Bocji wspaniałych
30 razbor klinowych
2 zbrojniki niebieskie
1 syjamski
3 kosiarki
klika otosów
Jeśli pasuje Ci taki mix to myśle, że obsada jest w porządku.
CO2 w celu utrzymania stabilnych parametrów wody.
Możesz to wyjaśnić?

Jak pisałem wyżej, nie jestem zwolennikiem mieszaia biotopów. Jak sam zauważyłeś, ryby które chcesz mieć nie powinny wchodzić sobie w drogę.
Ja odpusciłbym brzanke rekinią. Rośnie bardzo duża.

Puffyou
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Marzec 03, 2010, 08:09:30 »

Walłem gafę nie altusy, tylko altumy Smiley hehe. Nie chce robić jedengo biotopu bo z jednego kontynentu mi się podobają takie, a z drugiego inne. Jak mam trzymać tylko sklary i zbrojniki w 450l to nie potrzebuje takiego litrażu.  Brzanka rekinia właśnie podoba mi sę bo rośnie bardzo duża, akwarium jej nie będzie ograniczać (w opisie ma mieć minimum 100cm, u mnie połowę dłuższe). W celu stabilnego utrzymania PH wody i dla roślin k(tóre nie będą poniewierane przez zbrojniki i bocje) będę podawać co2. Tak jak było to to wyjaśnione w temacie ph spada poniżej 6.91 włącza się elektrozawór i nabija do 7.00. Wszyscy piszą, że utrzymanie stabilnych parametrów wody przez cały czas to bardzo ważna sprawa. Aha no i które gatunki nie powinny wchodzić sobie w drogę ? bo tego nie rozumiem jak wymieniałem wszystkie spokojne rybki, no może labeo przy kozaczyć, no ale ryzyk fizyk jak będzie grzeczna to będzie w akwarium. Przecież w 450l znajdzie sobie swój teren i inne będą miały jeszcze miejsce.
« Ostatnia zmiana: Marzec 03, 2010, 08:12:36 wysłane przez Puffyou » Zapisane
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #3 : Marzec 03, 2010, 10:27:51 »

Brzanka rekinia właśnie podoba mi sę bo rośnie bardzo duża, akwarium jej nie będzie ograniczać (w opisie ma mieć minimum 100cm, u mnie połowę dłuższe)

Tak mówisz? http://www.superakwarium.pl/brzanka-rekina-rekinia-id408.html
Jak mam trzymać tylko sklary i zbrojniki w 450l to nie potrzebuje takiego litrażu.

Kwestia gustu. Moim zdaniem skalary pięknie prezentowały by się w takim litrażu.

Masz za mały zbiornik na trzymanie stadka brzanek rekinich (to ryby stadne), stadka bocji i stadka altumów.
Rośliny skutecznie zmniejszą przestrzeń do pływania i ryby będą się tłukły.
Myśle, że bez brzanek da rady bo Altumy nie będą musiały rywalizować o przestrzeń do pływania.

Puffyou
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Marzec 03, 2010, 15:25:10 »

Czytałem kilka krotnie ten artykuł i nie nadal uważam, że to na nie wystarczające akwarium. Czyli albo brać brzanki, albo skalary? Aha sory za to gdzie wcześniej był temat, ale nie zauważyłem tego działu Smiley Prosił bym jeszcze o zdanie innych forumowiczów na ten temat.
« Ostatnia zmiana: Marzec 03, 2010, 15:55:54 wysłane przez Puffyou » Zapisane
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #5 : Marzec 03, 2010, 17:16:37 »

Czytałem kilka krotnie ten artykuł i nie nadal uważam, że to na nie wystarczające akwarium.
Wybacz, ale nie rozumiem tego zdania.

Czyli albo brać brzanki, albo skalary?
Takie właśnie mam zdanie.
Pozdrawiam.

Puffyou
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Marzec 03, 2010, 22:16:03 »

Przecież to zdanie jest jak najbardziej czytelne. Wysłałeś link z informacjami o brzance rekiniej, którą czytałem kilku krotnie. Po czy stwierdzam, że akwarium 450l jest wystarczające na brzanki rekinie.
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #7 : Marzec 04, 2010, 15:16:06 »

Czytałem kilka krotnie ten artykuł i nie nadal uważam, że to na nie wystarczające akwarium.
Użyłeś dwóch sprzeczności moim zdaniem.
A może się tylko czepiam.
W każdym razie wiem już co chciałes powiedzieć.
Pozdrawiam.

Puffyou
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Marzec 04, 2010, 17:35:26 »

Użyłeś dwóch sprzeczności moim zdaniem.
A może się tylko czepiam.
W każdym razie wiem już co chciałes powiedzieć.
Pozdrawiam.
O kurcze faktycznie Smiley przyznaję racje
Puffyou
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Marzec 06, 2010, 19:37:38 »

I jak tam ? ma ktoś coś do dodania jeszcze ? Smiley
1981
Zainteresowany
**

Akwarystyka jest Moja odskocznia od rzeczywistosci

« Odpowiedz #10 : Marzec 07, 2010, 22:34:01 »

hmmmm

mam podobny litraz i mam ten sam problem z doborem ryb

mam zupe rybna i chyba zaczne przesiewke !!!

Coraz bardziej jestem za trzymaniem samych skalarow i ryb dennych ...

Kazde ma inne gusta ale wyobraz sobie jak pieknie wygladalo by stadko 8-12 skalarow plus roslinki !!!!
Puffyou
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #11 : Marzec 08, 2010, 14:35:34 »

hmmmm

mam podobny litraz i mam ten sam problem z doborem ryb

mam zupe rybna i chyba zaczne przesiewke !!!

Coraz bardziej jestem za trzymaniem samych skalarow i ryb dennych ...

Kazde ma inne gusta ale wyobraz sobie jak pieknie wygladalo by stadko 8-12 skalarow plus roslinki !!!!
To jest właśnie to Smiley ze skalarów nie zrezygnuję, nie chce też robić takiej zupy rybnej właśnie. Sam nie wiem na co się zdecydować. Ale znalazłem pociechę mam sklep, gdzie w ciągu tygodnia sprowadzi mi praktycznie każdą rybkę. Także na pewno nie zdecyduje się na te ryby dla mass. Z brzanek rekinich rezygnuję, bo są płochliwe, z moich doświadczeń wynika, że lubię coś ciągle poprawiać czyścić, a przy takich rybach nie jest to łatwe. Dlatego właśnie z nich rezygnuję. A zamiast nich dołożę skalary. Na dno oprócz bocji to nie wiem co dać jeszcze. dzisiaj głaskałem platydorusa i posłuchałem jak sobie skrzeczy Smiley świetna rybka.
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #12 : Marzec 08, 2010, 16:53:41 »

Z doborem obsady chyba każdy akwarysta miał dylemat.
Obsade zawsze można skorygwać, pamiętaj tylko by nie przerybić.
Pozdrawiam.

Puffyou
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #13 : Marzec 08, 2010, 17:23:32 »

No właśnie wiem, jak częstym błędem (czytając to forum) jest zły dobór obsady. niestety jak ja oddałem 2 razy rybkę to się matka (główny sponsor wydatków bieżących ) 2 dni nie odzywała, więc wolę dobrać raz i niech się przyzwyczaja. Z góry ją nastawię na labeo, ze on tylko tak ładnie wygląda a jest dziadem Cheesy. Liczę tak jak było mówione dla skalarów 4 minimum 200 l, więc ja wezmę maks 6 szt. żeby inne ryby czuły się swobodnie.
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #14 : Marzec 09, 2010, 17:05:36 »

Napisz jak już skompletujesz obsade.
Pozdrawiam.

Strony: [1] 2 3
  Drukuj  

Skocz do: