Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « dziwne objawy - załączone foto - prośba o diagnozę
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: dziwne objawy - załączone foto - prośba o diagnozę  (Przeczytany 6006 razy)
klameczka
Nowy
*

« Odpowiedz #15 : Marzec 05, 2010, 20:33:49 »

Właśnie zaobserwowałam u następnej ryby dziwne objawy. Na górnej części pyska ma tak jakby guza koloru czerwonego, ociera się o inne przedmioty z tego guza (rany?) wypływa jej coś białego.....motyla noga...co to za świńska choroba mi się tu wdarła!!!!!! CMF mam dać jutro kolejna dawkę ale zastanawiam się czy ten środek jest wystarczający bo to się powoli rozprzestrzenia na inne ryby.

1* skalar
4 * rozbora
6 * żałobnica
4 * kardynałki
5 * neon
1 * glonojad
Akwa 120L
klameczka
Nowy
*

« Odpowiedz #16 : Marzec 11, 2010, 20:52:27 »

Ja naprawdę potrzebuje pomocy. Kolejna ryba mi pada. Ma wytrzesz oczu i dziwne łuski a zaczęło się od ocierania o różne przedmioty i pojawiła się dziwna rana.Oczy w tym momencie ma zamglone i mam wrażenie ze nie widzi. CMF nie pomaga!!!!!! Jak mogę zapobiec rozprzestrzenieniu się tej choroby??? Co to za świństwo??. Może się wypowie wreszcie jakiś ekspert??!!! BARDZO PROSZĘ O POMOC!!!!!!!!

1* skalar
4 * rozbora
6 * żałobnica
4 * kardynałki
5 * neon
1 * glonojad
Akwa 120L
klameczka
Nowy
*

« Odpowiedz #17 : Marzec 11, 2010, 23:52:49 »

I juz nie mam kolejnej ryby. Zrobiłam jej sekcje zwłok. Wygląda to tak jakby nie miała jelita  Undecided Jedno oko miała ciemne drugie normalnych kolorów. Jedno gurai w akwarium mam tez ranę na grzbiecie. Zauważyłam że ma nastroszone łuski przy łebku... reszta ciała jest już normalna. Kurcze naprawde potrzebuje pomocy eksperta. Szkoda mi tych ryb i chce zapobiec ich wymarciu. POMÓŻCIE!!!!!  Cry

1* skalar
4 * rozbora
6 * żałobnica
4 * kardynałki
5 * neon
1 * glonojad
Akwa 120L
emperor
Super aktywny

« Odpowiedz #18 : Marzec 12, 2010, 16:43:21 »

przede wszystkim odseparuj ryby z objawami od reszty obsady, eksperymentowanie  ze środkami w akwarium ogolnym może skończyc sie tragicznie dla WSZYSTKICH rybek. mam nadzieje że nie jest jeszcze za późno

Pośpiech w akwarystyce jest wskazany tylko w
czasie zbierania wody z podłogi

Mój baniaczek
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/240l-korzenie-i-galezie/
klameczka
Nowy
*

« Odpowiedz #19 : Marzec 12, 2010, 17:12:21 »

Rybkę odseparowałam.Reszta póki co się nie ociera nie mniej jednak chciałabym wiedzieć co to za choroba

1* skalar
4 * rozbora
6 * żałobnica
4 * kardynałki
5 * neon
1 * glonojad
Akwa 120L
Martinez75
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #20 : Marzec 17, 2010, 22:24:55 »

I juz nie mam kolejnej ryby. Zrobiłam jej sekcje zwłok. Wygląda to tak jakby nie miała jelita  Undecided Jedno oko miała ciemne drugie normalnych kolorów. Jedno gurai w akwarium mam tez ranę na grzbiecie. Zauważyłam że ma nastroszone łuski przy łebku... reszta ciała jest już normalna.
Nie chcę się wymądrzać, ale ten opis + zdjęcia śp. gurami z pierwszego postu pasują mi do objawów choroby którą wywołują glonogrzyby rodzaju Ichtiophonus (ale bardzo chciałbym się mylić  Sad), jest ona uznawana za najgroźniejszą chorobę ryb akwariowych, którą pośmiertnie i jednoznacznie mogą określić badania weterynaryjne. Wpisz w Google "ichtiophonus" i porównaj opis ze swoimi obserwacjami.
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: