Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: spore akwarium sporo pytan:)  (Przeczytany 1977 razy)
josetsu
Zainteresowany
**

« : Luty 26, 2010, 21:11:16 »

witajcie:)
kupilem mieszkanie i chce zaczac od urzadzenia nowego akwarium ktore bedzie prawdopodobnie jedynym akwarium w calym mieszkaniu.

planowany zbiornik 150x50x50 lub 150x70x50- bardziej ten drugi takze jest to 500 litrow.

teraz pytania:
- jaki proponujecie filtr kubelkowy- dokladnie marka z modelem poprosze
- oswietlenie- chce zbiornik otwarty od gory- myslalem o podwieszeniu belek oswietleniowych, lub HQI moze tak jak w sklepach zoologicznych nad zbiornikami kaskadowymi oswietlenie rteciowe?? bedzie to zbiornik dla pielegnic cytrynowych i pawiookich wiec szalu byc nie musi, natomiast moze w przyszlosci bedzie to amazonia- paletki plus skalary wiec jakas roslinnosc byc musi- zaproponujcie cos sensownego.
- na czym postawic taki zbiornik??- myslalem o stelarzu z kontownikow, moze ladna ceglana konstrukcja?? lub stara dembowa wielka komoda tylko boje sie ze nie znajde takowe z glebokoscia 70cm- pomozcie cos w tej kwesti

na dnie chce wysypac piach co wy na to??
dunaj-83
Stały użytkownik

-Waterworld- ;-D

« Odpowiedz #1 : Luty 27, 2010, 15:02:12 »

Do tego litrażu proponował bym dwa filtry, jeden zewnętrzny kubeł np EHEIM PROFESSIONEL 2228 firma ogólnie bardzo dobra. Jest to filtr do zbiorników max i 600L i przepływie 1050L/h także dał by rade jednak to trochę mało lub takiego potwora  Grin TETRA TEC EX 2400, nadaję się do akwarii od 400-1000L przepływ 2400L/h (parametry super i cena też "super"  Grin )   drugi jakiś wewnętrzny, jest tego na rynku cała masa także na pewno coś byś sobie wybrał.
Co do oświetlenia w zależności jakimi pieniędzmi obracasz bo wiadomo że HQI daje dobre i silne światło (można pomyśleć jeśli w przyszłości myślisz o roślinach), ale moim zdaniem belki oświetleniowe by wystarczyły w zupełności, oczywiście kwestia upodobań.
Przy takim obciążeniu musi to być stabilne, nie wiem czy dobrze zrozumiałem chodziło Ci o taki murowany z cegieł podest? Ładnie to wygląda ale nie przeniesiesz tego w razie potrzeby przestawienia akwarium w inne miejsce, chyba że jesteś zdecydowany na 100%. Dębowa komoda najlepiej by tu pasował ładnie by się prezentowała z tak dużym akwarium jednak wątpię że znajdziesz taką o tej głębokości blatu, możesz natomiast udać się do stolarza żeby Ci taką komodę na wymiar zrobił.
Stelaż z kątowników byłby mocną podstawą ale dla estetyki, dobrze by było go obudować płytą meblową - za razem chyba najtańsza opcja.
josetsu
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Luty 27, 2010, 15:11:32 »

wielkie dzieki ze zdecydowales sie odpowiedziec:)
wybralem juz 100% rozmiwar akwa 160x60x60 najbardziej optymalny zbiornik:)
co do komody moze uda mi sie znalezc takowa w INTERKOMISIE w Siemianowicach Slaskich oni maja zawsze pelna game takich produktow.

Zastanawiam sie tylko nad oswietleniem- jak patrze po interenecie to sie gubie w tych cenach- od 200zl do 3000zl za HQI, dajcie jakis link do dobrej i taniej opcji, jak mowie cuda nie musza byc poniewaz narazie beda pielegnice, jak kiedys zamontuje rosliny to moze zmienie oswietlenie:)

kwetsia grubosci szkla 10mm czy wiecej??
dunaj-83
Stały użytkownik

-Waterworld- ;-D

« Odpowiedz #3 : Luty 27, 2010, 15:54:25 »

widzę szalejesz z wielkością akwarium, ale dobrze lepiej większe wybrać niż potem ma sie żałować wyboru;D

Na HQI się nie znam ale jeśli belki Cie interesują, zobacz sobie tutaj  wybór spory

http://www.zoolight.pl/cat-pol-1223548346-Lampy-T5-Alu-Aqua.html

Co do grubości szkła tu masz przelicznik dla akwarii prostych według Wromaka

josetsu
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Luty 27, 2010, 17:57:36 »

wielkie dzieki za odpowiedz:)
co do cen tego oswietlenia co podales jak dla mnie dosc spore:) nie ukrywam pracuje w branzy i znam "realne ceny" natomiast szukam moze ktos ma dobre alternatywy itd:)

a co do wielkosci akwa chce duze bo i ryby spore, juz mi sie znudzily zbiorniki do 240litrow bo nie mozna nacieszyc oka ladnymi naprawde sporymi rybami w takich maluchach

dunaj-83
Stały użytkownik

-Waterworld- ;-D

« Odpowiedz #5 : Luty 27, 2010, 19:33:04 »

Niestety takie są ceny, duże akwarium to duże ceny oświetlenia a chciałeś HQI  Roll Eyes
Na twoim miejscu postawił bym na pokrywę DIY i do tego zwykłe oświetlenie T5 to by było chyba najtańsze rozwiązanie
Puffyou
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Luty 27, 2010, 22:45:57 »

Dołączę pytania o filtr (bo w moim temacie nie dostałem odpowiedzi) czy zamiast kupować mocny filtr plus wewnętrzny jeden, nie lepiej było by kupić 2 średnie zewnętrzne ? Jeden ustawić na biologiczny a drugi na mechaniczny. Myślę nad JBL e1500 plus unimax 250 i to było by do 450l. To może do ciebie dwa filtry JBL e 1500 dały by wystarczająco radę. a cena sporo mniejsza. Co o tym myślicie plan dobry czy raczej słaby?
josetsu
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Luty 27, 2010, 22:52:48 »

ja ze swojej strony wiem ze zastosuje jeden zewnetrzny drugi wewnetrzny to na bank.

co do oswietlenia musze sprawe mocno przemyslec czy HQI czy jednak moze cos innego. Z racji pracy w branzy moze zdecyduje sie na T5 ale na bank nie na pokrywe  DIY
dunaj-83
Stały użytkownik

-Waterworld- ;-D

« Odpowiedz #8 : Luty 27, 2010, 22:56:58 »

Dołączę pytania o filtr (bo w moim temacie nie dostałem odpowiedzi) czy zamiast kupować mocny filtr plus wewnętrzny jeden, nie lepiej było by kupić 2 średnie zewnętrzne ? Jeden ustawić na biologiczny a drugi na mechaniczny. Myślę nad JBL e1500 plus unimax 250 i to było by do 450l. To może do ciebie dwa filtry JBL e 1500 dały by wystarczająco radę. a cena sporo mniejsza. Co o tym myślicie plan dobry czy raczej słaby?

Myśle że to dobry pomysł, bo nie było by tej ciągłej zabawy z czyszczeniem tego mniejszego, a wiadomo że im większa pojemność filtracyjna tym lepiej, jednak najlepszym chyba rozwiązaniem do takich litrażów jest sump
Puffyou
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Luty 27, 2010, 23:16:21 »

A co to takiego ten sump ? Ja myślę, ze właśnie tak zrobię do swojej planowanej 450'tki, ten mocniejszy lepiej na mechaniczną a ten słabszy na biologiczną nie ? Poczytałem o tym sumpie i powiem, ze motyw dobry, ale wymaga za dużo roboty i czasu którego ja raczej nie mam aż tyle Smiley wolę dołożyć kasy hehe, no ale kolega od tego akwa powinien to przemyśleć. 
« Ostatnia zmiana: Luty 27, 2010, 23:22:51 wysłane przez Puffyou » Zapisane
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: