Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: problem w akwarium  (Przeczytany 1720 razy)
kilerhb
Nowy
*

« : Luty 16, 2010, 22:18:44 »

Witam.
mam akwarium ok.45 l z obsadą :gupiki,kiryski,żałobniczki,mieczyki,platynki,danio i neonki.
Od jakiegoś czasu padł mi gupik który miał dziurę przy skrzelach , neonek z wykrzywioną płetwą , a teraz na żałobniczkach są rany,zbielały i obumierają płetwy.
Co robić? Pomóżcie proszę!!!!!!!!!!!!!
Esmi
Bywalec

Cave hominem

« Odpowiedz #1 : Luty 16, 2010, 23:11:06 »

Poprawić im warunki i napisać coś dokładniejszego o akwa.

Jesteśmy zarozumiałymi ignorantami zapatrzonymi w swoje "człowieczeństwo", które zamiast otworzyć nam szerzej oczy na otaczający nas świat, przysłoniło je mgłą pychy.
kilerhb
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Luty 17, 2010, 10:16:58 »

temperatrura wody 26 stopni
Ostatnio urodziły się młode mieczyki
w akwarium pełno roślin (żadna nie jest sztuczna)
Dałem środek odkarzający (CMF) i odrazu zaczeła rana zanikać . jedna z żałobniczek ma rane na brzuchu druga na płetwie a jeszcze inna ma dziwny pyszczek (inny od pozostałych)
michji
Cicha woda, brzegi rwie....
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Luty 20, 2010, 20:31:33 »

To mi wygląda na infekcje bakteryjną. Sprawdź czy ryby nie ocierają się o różne przedmioty. Przyczyną infekcji może być pleśniawka, spowodowana złymi warunkami w akwarium. Podmieniaj częściej wodę, sprawdź PH wody, intensywniej napowietrzaj wodę.

Wyłów chore ryby do osobnego akwarium i tam przeprowadzaj kurację np. nadmanganianem potasu (100mg na 100 ml wody )lub jodyna (1 ml na 10 ml wody).

Możesz też użyć leków ze sklepu zawierającą np. błękit metylowy, zieleń malachitową... Woda musi być silnie napowietrzana, a temperatura wyższa o 2-3 stopnie...

Opisz bardziej objawy, bo jak na razie z twoich opisów wynika ze to jest pleśniawka... Undecided
kilerhb
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Luty 20, 2010, 20:57:56 »

napowietrzacz mam do akwarium na 112l a jedna ryba ma dziwny pyszczek
a i podmieniam co tydzień
« Ostatnia zmiana: Luty 20, 2010, 21:29:45 wysłane przez Grajewiak » Zapisane
kilerhb
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Marzec 29, 2010, 20:09:47 »

zabrakło mi cmf i dałem jakis środek do świń i zaczely sie rany goić