Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « Woda jak mleko od 2 miesięcy.
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  
Autor Wątek: Woda jak mleko od 2 miesięcy.  (Przeczytany 13083 razy)
luffka
Nowy
*

« Odpowiedz #15 : Luty 07, 2010, 16:32:12 »

co może być "nie tak" z podłożem? Mam żwir akwarystyczny, bez udziwnień ( mniejszy na dno i przysypany większym).
kysy2
Nowy
*

« Odpowiedz #16 : Luty 07, 2010, 17:15:41 »

po co te testy,po prostu znajdż przedmiot który jest za to odpowiedzialny.U mnie była to grzałka i pomimo że była pod woda wiele miesięcy to po wyciągnięciu jej termostatu aby znajdował sie nad powierzchnią pierwotniaki ustąpiły.U ciebie nie koniecznie to musi być grzałka.Wyciągnij też korzeń i zagotuj w solance.
bartekw
Bywalec

« Odpowiedz #17 : Luty 07, 2010, 18:15:54 »

jakich lekow uzyto do leczenia ospy ? po zakonczonej kuracji byla podmiana 50% wody ? dodany byl wegiel aktywny do filtra w celu usuniecia resztek leku ?? bo mnie to wyglada na powaznie zachwiana rownowage biologiczna , zaczym idzie inwazja pierwotniakow ,leki zniszczyly poklady bakteri w filtrze (mozliwe przedawkowanie leku) ,pozatym w zbiorniku znajduja sie ryby a w filtrze pusto ,bedzie to ciezko odbudowac , moja sugestia po pierwsze wsadz do tego duzego akwa filter z tego malego to zrobi ztym porzadek w dwa dni,oczywiscie filter ma byc brudny nieplukaj go , pozatym ZERO pokarmu przez 3-4 dni a nawet i tydzien nic sie rybom niestanie ,swiatlo maxymalnie 3godz na dobe

aresik
Stały użytkownik

« Odpowiedz #18 : Luty 07, 2010, 18:49:16 »

a jak karmisz czy pokarm opada na dno? U mnie tak było i woda była jak mleko pytałem się w wszystkich sklepach akwarystycznych , różne rzeczy mi mówiono . że to wina podłoża że przerybienie , że to pierwotniaki , że to jakis przedmiot tak wodę psuje i wogóle wszystkiego próbowałem , nawet wymieniałem 50 % wody na świeżą i dodawałem cristala, ale to i tak nie pomagało . Byłem zdruzgotany Smiley he he. A tu wina była ewidentnie moja.  za dużo dawałem pokarmu.  Ale człowiek uczy się na błędach. Teraz mam dwa zbiorniki 200l z czteroma piraniami i 112l z gupikami i od jakiegoś roku nigdy woda mi nie zmętniała. w Akwarium z piraniami tam takie korzenie własnoręcznie pozyskane z miejskiego parku że woda jest prawie czarna. To napewno nie jest wina korzenia. To pierwotniaki i błedy w karmieniu. i Musisz kupić większy filt bo ten se rady nie daje. Wink pozdrawiam

do moderatora , proszę o usunięcie mnie z forum!
luffka
Nowy
*

« Odpowiedz #19 : Luty 07, 2010, 19:28:50 »

kysy2---> korzeń jutro wygotuję (chociaż już to było robione zanim został włożony do akwa), zobaczę też jak wygląda sprawa z grzałką  resztą osprzętu.

bartekw---> ospa wyleczona za pomocą Omnipuru, wcześniej była użyta zieleń, ale ryby zaczęły padać i ospa nie chciała ustąpić. Była podmiana i był węgiel po kuracji. Filtru z małego akwa nie mogę zabrać, bo ono musi funkcjonować (narybek). Mam jeszcze butelkę bakterii, dodać? A może kupić coś innego?
Ryb od jutra w takim razie nie karmię przez kilka dni.

aresik---> pokarm nie opada na dno, ryby zjadają od razu. Filtr będzie zewnętrzny, tylko muszę trochę przyoszczędzić na niego Wink

dziękuję za rady, od jutra zacznę się do nich stosować: wyciągnę korzeń, nie karmię, mniej świecę. jeszcze coś?
dam znać o efektach.
bartekw
Bywalec

« Odpowiedz #20 : Luty 07, 2010, 19:57:46 »

szkoda wielka z tym filtrem on by zalatwil sprawe

aresik
Stały użytkownik

« Odpowiedz #21 : Luty 07, 2010, 19:59:50 »

tylko nie zagłodz rybek:) karm je tylko tak delikatnie:)  wydajniejszy filtr by sobie z tym poradził. myślę że ani grzałeczka ani tym bardziej korzeń nie jest przyczyną
« Ostatnia zmiana: Luty 07, 2010, 20:01:34 wysłane przez aresik » Zapisane

luffka
Nowy
*

« Odpowiedz #22 : Luty 07, 2010, 20:01:37 »

szkoda wielka z tym filtrem on by zalatwil sprawe
a gdybym kupiła wewnętrzny? Jest jakiś model odpowiedni do akwa 112 l? Bo do zewnętrznego będę musiała wymienić nawet szafkę pod akwa...

aresik---> nie zagłodzę Smiley będę uważała Smiley 2 dni bez jedzenia, później raz dziennie małe porcje Smiley
aresik
Stały użytkownik

« Odpowiedz #23 : Luty 07, 2010, 20:06:02 »

cieszę się. Ja mam w swoim stu litrowym filtr na 200l. On dopiero wymiata:) jak lufciu jak bedziesz kupować filterek to tylko wydajny.  Kup taki do 200 l akwarium wewnętrzny z napowietrzaczem. Myślę że za 70 zl kupisz dobry sprzęt. Tylko trzeba poszukać i nie kupować pirwszego lepszego

bartekw
Bywalec

« Odpowiedz #24 : Luty 07, 2010, 20:18:30 »

ryby moga niejesc nawet 30dni a z filtrow to polecam to http://www.zoologiczny.sklep.pl/Tetra_Tec_Ex_700__25_23_21___744

luffka
Nowy
*

« Odpowiedz #25 : Luty 07, 2010, 20:22:26 »

aresik---> możesz podać nazwę filtra, który posiadasz? I czy ogólnie go polecasz?

bartekw---> wolalabym wewnętrzny.... Bo do zewnętrznego będę musiała zmienić szafkę a to już spory koszt.... I teraz nie dam rady.
kysy2
Nowy
*

« Odpowiedz #26 : Luty 07, 2010, 21:44:00 »

nie spotkałem sie nigdy z pierwotniakami powstałymi z przekarmienia ryb.natomiast często widziałem kule z rybką i bez filtra i woda raczej była tam zielona od glonów(choc moge sie mylić).co do filtra to nie widze powodu aby kupować na 200l zbiornik majac 100l akwa.pracując na pełnej mocy rośliny powyrywa.po co przepłacać chyba że planujesz większy zbiornik to ok
My Sensi
Bywalec

Jah Rastafari Haile Selassie

« Odpowiedz #27 : Luty 07, 2010, 22:05:15 »

aresik---> możesz podać nazwę filtra, który posiadasz? I czy ogólnie go polecasz?

bartekw---> wolalabym wewnętrzny.... Bo do zewnętrznego będę musiała zmienić szafkę a to już spory koszt.... I teraz nie dam rady.
po co zmieniać szafkę? kup filtr kaskadowy fzn-3

luffka
Nowy
*

« Odpowiedz #28 : Luty 07, 2010, 22:12:27 »

Kaskadowy? nie chciałabym ciąć pokrywy, zresztą ciekawe jak sama miałabym to zrobić Wink a poprosić raczej nie mam kogo Wink

Wstrzymam się ze zmianą filtra, zobaczę, czy będzie jakaś poprawa...
aresik
Stały użytkownik

« Odpowiedz #29 : Luty 08, 2010, 11:42:37 »

kysy nie napiasłem że pierwotniaki powstają z winiku przekarmienia ryb! Jak widziałeś kule z rybką trzeba było ją odrazu zbić, Moje filtry nigdy nie powyrywały mi roślinek , nie ma takiej możliwości.

Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  

Skocz do: