Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Obsady « 60l same korzenie jakie NIESTADNE ryby?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: 60l same korzenie jakie NIESTADNE ryby?  (Przeczytany 2095 razy)
wbchgkv
Pan akwarysta
Bywalec

Elektryka akwariowa mnie dobija ...

« : Luty 04, 2010, 19:17:30 »

Heja, w akwarium 60l rozwinęła się nieznana choroba i padają ryby, mimo że parametry wszystkie są OK, zostało 5 gupików, 1 RC i parę simulansów, jakiś wewnętrzny pasożyt, bo objawy ma jak puchlina, ale nie są rybki spuchnięte...rano pływają radośnie, po południu pyskiem do wylotu filtra, a wieczorem trupy.

Ale do rzeczy: mam akwarium 60x30x33h profilowane bez grzałki (t*C~25-26) a w środku parę gnijących gałęzatek, które zaraz wyrzucę i mnóstwo grubych korzeni. Jakie ryby pasują do wody kranowej (pH-7,3, średnio twarda) i korzeni? Dodam, że nie mam czasu ani ochoty na inwestowanie w filtr osmotyczny. Czy mogą być kolcobrzuchy karłowate lub jakieś proporczykowce, albo może pseudomugile furcatus?
Może jakieś inne? Chciałem kilka (max 5-6) ryb, ale większych...
 Cool

Uzależniony od stawiania trzech czarnych kropek...
NAZYWAM SIĘ >wbchgkv<. PROSZĘ POPRAWNIE WYMAWIAĆ I ZAPISYWAĆ IMIĘ MOJE!
wbchgkv
Pan akwarysta
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Luty 07, 2010, 13:55:04 »

ponawiam pytanie.... Good !

wbchgkv
Pan akwarysta
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Luty 08, 2010, 08:30:57 »

inne wątki w tym dziale cieszą się popularnością, dlaczego mój nie?
Jeśli proponujesz cokolwiek, napisz...

ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Luty 08, 2010, 08:58:26 »

Jak nie opanujesz choroby to nie masz co nawet myśleć o nowych rybach... te ryby które się ostały już nie wykazują żadnych zmian chorobowych?

wbchgkv
Pan akwarysta
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Luty 08, 2010, 09:06:17 »

oczywiście zostawię wszystko (filtr, grzałka, korzenie) po uprzednim odkażeniu...żwir kupię nowy, korzenie porządnie wygotuję, mam 4 gupiki, 1 RC i kilka simulansów.
pH 7,3
GH 14
KH 8
NO3 20
NO2 0
t*C~25
Łuski nastroszone, placki, ale nie kropki na ciele, płetwy "niekompletne"...co dziwne, to narybek nie choruje, ale stare ryby ganiają go w przerwach, kiedy pływają pod prąd strumienia. Napowietrzanie cały czas jest przez silny ruch deszczowni. Ryby mają nitwowane odchody jak przy sepsie...
Te, które zostały marnie wyglądają...szukałem w internecie, objawy nie pasują do żadnej opisanej choroby, w akwarystycznym częsty klient (doktor ichtiologii[chyba tak się pisze] mówi, że to jakiś wewnętrzny pasożyt.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: