Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Obsady « 35l, jaka obsada jako "wsparcie" dla akwa z żółwiem :-)
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: 35l, jaka obsada jako "wsparcie" dla akwa z żółwiem :-)  (Przeczytany 2673 razy)
Libidiasz
Nowy
*

« : Luty 03, 2010, 22:25:45 »

Zasadniczo jestem bardzo doświadczonym (aż 1 miesiąc czytania forów. itp.) akwarystą, terrarystą. Zółwia do domu przytargał młody i tak już zostanie ;-)

Akwa I:
Mam problemik. W większym akwa 112l (wody ok. 60l) pływa sobie, żółw, bandyta zwany "Uki włóż" i jedyne co przy nim trwa nieporuszenie to spory, 10 kilowy, kawał piaskowca (chyba piaskowca) w charakterze wypłycenia i gałęzatka (właściwie to już dwie), bo nietypowo dla niego nie chce jej żreć :-). Uki jest napakowany i oderwanie przyssawki od grzałki czy wyspy pływającej to częsta przypadłość. Do tego w akwa jeszcze kotłuje się troszkę wgłębki luzem. Robiłem wcześniej próby z roślinkami ale wszystko bestia zeżarła albo poszatkowała jeśli było "zakotwiczone". Akwa ma kubełek, grzałkę zewnętrzną, dwie różne lampki do żółwika i całkiem ładnie wszystko się kręci. Razem z potworem pływa kilka danio (aktualnie 9) i z rzadka ich ubywa (max. 1 tygodniowo).

Bestia ma bardzo prosty gust:
- ślimaki
- słabsze rybki
- roślinki (kocha moczarkę, rzęsę, coś podobnego do moczarki ale o cieńszych liściach (taki koperek))
- na oko zeżre wszystko co tylko dogoni i roślinki (na razie wszystkie oprócz nadmienionej gałęzatki).

Teraz pytanie:
- czy nasuwa Wam się jakaś roślinka skoro panu Żółwiowi nie smakuje gałęzatka (powinna być raczej swobodnie pływająca)
- ew. jakaś metoda jak ogrodzić Ukiego od tego co rośnie, niech sobie skubnie ale nie zmasakruje
Nie chcę tu robić rewolucji - to jego dom, ja mu tylko mebluję, sprzątam i napełniam lodówkę.

Akwa II:
W praktyce gusta kulinarne bestii oraz zdrowy rozsądek kazały mi kupić drugie mniejsze akwa jako wsparcie gastronomiczne Ukiego. rzecz jasna chciałbym aby było też ładne :-) Ze względów lokalowych jest nietypowe (60x30x22, 35 litrów), grzałeczka wewnętrzna, filtr Fluval2Plus, dekiel z lampką 15W.
W charakterze ozdoby na dnie leży 5 kilo wapienia filipińskiego i mały kokos. Reszta (żwirek hawajski i ukwiał) jest ponoć zupełnie obojętna. Przez kamyczki pH jest na poziomie 7,5-7,8. W tej chwili jako obsada pływa 8 ampularii (2 duże ślimaczki i 6 małych) i 3 mieczyki (2 samice + 1 samiec).
Roślinki: 1 moczarka, 4 nizeidentyfikowane pływające po wierzchu (wyglądają jak przerosnieta koniczyna i ładnie się mnożą, Ukiemu bardzo smakują)

Chciałbym aby pełniło dwie funkcje:
- estetyczną
- wsparcie gastronomiczne dla żółwia, tak... wiem, że to profanacja :-)

Nie chce mi się też czyścić go dwa razy na tydzień ani ciągle sprawdzać parametrów wody.

Do aktualnie pływających tam ślimoli, rybek i roślinek nie jestem specjalnie przywiązany. W najgorszym dla nich przypadku  popływają trochę w większym akwa a potem... wylądują w filtrze kubełkowym ;-)

Ze względu na warunki lokalowe w małym akwa jest duża ilość zakamarów bo nie chce mi się bawić w kotniki. Sądzę, że część narybku żyworodnych przetrwa.

Teraz pytania:
- jakie roślinki i ile
- jakie rybki i ile

Chętnie też przyjmę na ciało rady bardziej doświadczonych (co sprawdzić, zmienić, dołożyć, wyrzucić).
« Ostatnia zmiana: Luty 03, 2010, 23:08:42 wysłane przez Libidiasz » Zapisane

! uki włóŻ
dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Luty 03, 2010, 22:30:39 »

- czy nasuwa Wam się jakaś roślinka skoro panu Żółwiowi nie smakuje gałęzatka (powinna być raczej swobodnie pływająca)
- ew. jakaś metoda jak ogrodzić Ukiego od tego co rośnie, niech sobie skubnie ale nie zmasakruje
Nie chcę tu robić rewolucji - to jego dom, ja mu tylko mebluję, sprzątam i napełniam lodówkę

Żółw do szczęścia roślin nie potrzebuje , zrób mu jakąś kryjówkę z korzenia i niech sobie żyje.
pieTra231
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Luty 03, 2010, 22:33:27 »

Może gupiki, szybko się rozmnażają łatwe w hodowli... Do tego może 8 neonków innesa i byłoby całkiem fajnie, roślinki to zależy co Ci się podoba...
Libidiasz
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Luty 03, 2010, 23:14:59 »

Do tego może 8 neonków innesa i byłoby całkiem fajnie

Ponoć te neonki lubia kwaśną wodę a ja niestety mam twardą (7,5-7,8).

! uki włóŻ
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Luty 04, 2010, 08:57:50 »

Licz na to, że akwarium szybko stanie się za małe dla żółwia. Nie napisałeś jakiego masz gada, ale domyślam się, że popularnego Trachemysa, zwłaszcza Troosti, lub Scripta, które teraz można dostać w sklepach. Graptemysy też.

Dla dorosłej sztuki żółwia, zwłaszcza jak się okaże samiczką, będziesz potrzebował baniak 200L. Na ryby nie patrz estetycznie, mają zapewnić żółwiowi pokarm. Kupuj najtańsze ryby typu gupiki, molinezje, dania, kardynałki, i tak będziesz co jakiś czas uzupełniał obsadę. Dorosły żółw potrafi wszystko wybić, tak jak mój Lord Cheesy Rośliny to samo, moczarki, rzęsa (działa przeczyszczająco - potwierdziłem to na swoich Cheesy ), i inne, tanie roślinki - latem możesz zbierać je w jeziorze, stawku itp.

No i mam nadzieję, że żółw ma wyspę, oraz porządne oświetlenie - grzewcze + uvb.

Zawód : akwarysta...
Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!
http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka
Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium
I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
Libidiasz
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Luty 04, 2010, 11:15:55 »

Karapaks ma ok. 15-16cm długości. Nie wiem ile ma lat. Pazury i ogon mówią, że to samiec. Chciałem kupić większe akwa ale warunki nie pozwalają mi na nic więcej niż 100x50. Zdecydowałem póki co o 80x35. Gadzina ma zwykłą świetlówkę i Repti Glo 10, do tego średnia pływająca wyspa Zoo-med i kawał skały do czochrania. W tej chwili nie ma lampki do wygrzewania. Póki co ma pokrywę ale myślę o zrobieniu nadbudówki i zostawieniu otwartym jakiejś jej części żeby nie było za wilgotno.

Wg mojej wiedzy do tej pory żółw był chowany luzem w mieszkaniu i karmiony mięsem. Potem się znudził i mój młody przytargał go od kolegi kolegi... Na głowie, żółwik a nie mój młody, nie miał kawałka skóry bo ponoć spadł z łóżka i przez pół roku nie odrosło. Teraz po wsadzeniu go do wody łepek dochodzi do normy.

A może z własnego doświadczenia napiszesz jaka roślinność wchodzi Lordowi, a jaka nie? Jaką gotową karmę stosujesz a jakiej unikasz? Cała moja wiedza to strona o czerwonolicym i forum terrarium, gdzie jednak łatwiej o wywołanie kłótni niż rzeczową dyskusję :-). Bardziej interesują mnie rady praktyka dbającego o zwierza niż mity, których nasłuchałem sie więcej niż się spodziewałem.
« Ostatnia zmiana: Luty 04, 2010, 11:19:33 wysłane przez Libidiasz » Zapisane

! uki włóŻ
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #6 : Luty 06, 2010, 11:56:19 »

Karapaks ma ok. 15-16cm długości. Nie wiem ile ma lat. Pazury i ogon mówią, że to samiec. Chciałem kupić większe akwa ale warunki nie pozwalają mi na nic więcej niż 100x50. Zdecydowałem póki co o 80x35. Gadzina ma zwykłą świetlówkę i Repti Glo 10, do tego średnia pływająca wyspa Zoo-med i kawał skały do czochrania. W tej chwili nie ma lampki do wygrzewania. Póki co ma pokrywę ale myślę o zrobieniu nadbudówki i zostawieniu otwartym jakiejś jej części żeby nie było za wilgotno.

Wg mojej wiedzy do tej pory żółw był chowany luzem w mieszkaniu i karmiony mięsem. Potem się znudził i mój młody przytargał go od kolegi kolegi... Na głowie, żółwik a nie mój młody, nie miał kawałka skóry bo ponoć spadł z łóżka i przez pół roku nie odrosło. Teraz po wsadzeniu go do wody łepek dochodzi do normy.

A może z własnego doświadczenia napiszesz jaka roślinność wchodzi Lordowi, a jaka nie? Jaką gotową karmę stosujesz a jakiej unikasz? Cała moja wiedza to strona o czerwonolicym i forum terrarium, gdzie jednak łatwiej o wywołanie kłótni niż rzeczową dyskusję :-). Bardziej interesują mnie rady praktyka dbającego o zwierza niż mity, których nasłuchałem sie więcej niż się spodziewałem.
Wyspe masz nieodpowiednią.
Zrób wyspe podwieszaną albo przyklejaną do ściany akwarium. Oświetlenie masz też za słabe. Potrzeba lampy uvb żeby gad sie wygrzewał.
Na taki karapaks akwarium jest za małe.
Pokrywy nie potrzebujesz.
Żółwie uwielbiają rzęse wodną.

Libidiasz
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Luty 06, 2010, 15:46:01 »

Wyspa pływająca jest przyklejona przyssawkami, pływanie to tylko zmiana wysokości zależnie od poziomu wody - taki patent sprzedawny w pudełku. Żówka repti glo 10 to właśnie UVB.
Wiem, że akwarium jest za małe ale musiałbym zburzyć ścianę albo skrócić łóżko żeby weszło większe Smiley

Pokrywa służy jako medium do oświelenia. Docelowo chcę podnieść ją o jakieś 30 cm jakąś nadbudową i od przodu nie zatykac nadbudowy. Niestety nie bardzo mam pomysł jak to zrobić w praktyce.

! uki włóŻ
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #8 : Luty 06, 2010, 20:55:28 »

Jestem przewrażliwiony. Jak słysze "wyspa z zoo med'u" to mnie dreszcze przechodzą.
Byłem kilka razy świadkim jak sprzedawcy wciskali klientom wyspy z zoo med'u własnie. Od, takie śmieszne z palmą na środku. Do tego małe akwarium i wszystko miało grać.
Jeśli świetlówka to uvb to powinno być dobrze. Czy gad często się wygrzewa?
Zmierz też temperature na wyspie (powinna być ok 30 C) i temperature wody (powinna być ok 26 C).
Dobrze by było zapytać na jakimś forum dla żółwi. To jednak nie forum na tego typu dyskusje i za chwile jakiś wrażliwy moderator zamknie temat Smiley
Pozdrawiam.

Libidiasz
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Luty 06, 2010, 21:05:24 »

Bo ja i nie o żółwia pytałem Smiley

Do 35l wpuściłem 3 gupiki, 3 mieczyki 3 ampularie i sporo chwastów. Rybki mają mnóstwo zakamarów więc niech się mnożą ;-)

! uki włóŻ
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #10 : Luty 07, 2010, 06:27:58 »

Bo ja i nie o żółwia pytałem Smiley

Do 35l wpuściłem 3 gupiki, 3 mieczyki 3 ampularie i sporo chwastów. Rybki mają mnóstwo zakamarów więc niech się mnożą ;-)
Masz za małe akwarium na mieczyki.
Te rybki rosną do 12cm i potrzebują troche miejsca do pływania.
Dokup gupików tak jak radził Ci ktoś wyżej, na dno np. 5 otosków i będzie gotowa obsada.
Jako, że gupiki mnożą się bez opamiętania nadwyżka uzupełni diete gada którym się zainteresowałem bo mam sentyment. Sam miałem kiedyś żółwia.
Pozdrawiam.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: