Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2] 3 4
  Drukuj  
Autor Wątek: Tetra Tec EX 700  (Przeczytany 23817 razy)
Morlinek
Bywalec

« Odpowiedz #15 : Luty 04, 2010, 07:59:49 »

Koli zgadzam się z tobą w 100000% że tetra to jeden wielki syf.
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #16 : Luty 04, 2010, 10:05:18 »

Ja tam nie narzekam, mam 2 tetry w domu (ex600 i ex700) i są ok poza ofc zaworami, które się non stop łamią.

Andrzej, ja już dawno biobali nie mam u siebie. Zamieniłam na keramzyt, gąbki, ceramikę i watę. Rozmawiałam kiedyś z jednym akwarystą morskim, który stwierdził, ze biobale sprawdzają się dobrze jedynie w filtrach zraszanych. Niestety nie mam możliwości tego sprawdzić więc do filtra wsadziłam po prostu coś co wiedziałam, że dla mojego akwarium jest dobre.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
andrzejkowac
Bywalec

« Odpowiedz #17 : Luty 04, 2010, 12:20:22 »

No też czytałem takie opinie i się zastanawiam kto ma rację Jak są takie kiepskie to poco je Tetra wkłada do filtra

Młode ampularie oddam
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #18 : Luty 04, 2010, 13:11:49 »

Pieron wie.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #19 : Luty 05, 2010, 02:19:25 »

Dzięki Koli będę go musiał rozebrac i sprawdzic  Undecided Następnym razem już tetry nie kupię Cry Cry

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
gajo123
Gajowy
Stały użytkownik

« Odpowiedz #20 : Luty 05, 2010, 21:05:31 »

No też czytałem takie opinie i się zastanawiam kto ma rację Jak są takie kiepskie to poco je Tetra wkłada do filtra

Biobale jako złoże filtracyjne mają rzeczywiście sens tylko w zraszanych filtrach.

Ale producenci kubełków dają je też czasami jako pierwszą warstwę dla
rozprowadzenia i zawirowania strumienia wody dla kolejnych warstw.
Ich specyficzna budowa daje im takie właściwości.

Biobale mają więc sens w kubełkach jako pierwsza, niezbyt gruba warstwa,
choć same w sobie w warunkach zatopienia mają słabą moc filtracyjną.

Akwarium i hydroponika
andrzejkowac
Bywalec

« Odpowiedz #21 : Luty 06, 2010, 09:02:45 »

tetra zaleca je jako drugą warstwę po ceramice ,ceramika zapewne też stworzy jakieś zawirowanie itp. ale żeby tylko na taki pierdół marnować jeden koszyk ?

Młode ampularie oddam
tomes
Stały użytkownik

« Odpowiedz #22 : Luty 06, 2010, 10:31:57 »

Wiem że było już z 500 razy, ale myślę że mocno nie zaśmiecę.

Mam tetre ex 700, i od dołu mam ceramike,gąbka, filtus zeos 0,5L,gąbka,biobale,gąbka i na górze z braku waty bardzo drobna gąbka.

Podobno ta oryginalna ceramika tetry tez do kitu, więc jaką ewentualnie kupić.
Filtus zeos dałem zamiast węgla, ale on podobno też ma ograniczoną żywotność.

Cytat: Emi link=topic=29881.msg267822#msg267822 date=126527431? 8
Zamieniłam na keramzyt, gąbki, ceramikę i watę.

W jakiej kolejności od dołu zastosować te wkłady, uwzględniając mój zeos który ma 1 miesiąc.

« Ostatnia zmiana: Luty 06, 2010, 10:43:53 wysłane przez tomes » Zapisane

mic44
Nowy
*

« Odpowiedz #23 : Luty 06, 2010, 12:22:57 »

Oryginalna ceramika tetry nie służy do filtracji biologicznej- nie jest lekka i porowata ,jest umiejscowiona na samym dole i służy filtracji mechanicznej .Do filtracji biologicznej porowata bio-ceramika firmowa lub no name.
Tal
Bywalec

"Sięgaj, gdzie wzrok nie sięga."

« Odpowiedz #24 : Luty 06, 2010, 14:25:26 »

Witam!!
wczoraj właśnie dyskutowałem ze znajomym sprzedawcą na temat filtrów pewnie zaraz mi odpisze ktoś ze zachwalał to co miał na sklepie ale otóż nie sprawa wygląda tak:

TETRA dużo reklamacji przeważnie ciekną "niepewny" filterek zaznaczam , że nie każdy nie chcę urażać fanów tej firmy

JBL ogólnie super czasami zdarzają się awarie wirnika czasami zanieczyszczenia się przedostają z filtrowaną wodą te drugie idzie domową metoda poprawić oczywiście nie kazdy typ tak ma ale trzeba wziąśc to po uwagę.

FLUVAL kiedyś wiódł prym obecnie przeciętny z tym ze Fluval wprowadził teraz nową serię jak się sprawuję tego na razie nie powiedział

ATMAN eheimpodobny  Smiley podobno dobry filtr dużo zalet wad prawie wcale czyżby czeski Eheim? Wściekły

EHEIM wiele już było o nim pisać nie trzeba osobiście posiadam model Eheim Ecco Pro 300 (energooszczędny 8 Watt) bo takiego szukałem cichutko i czysto

ktoś się może nie zgodzić z tym co napisałem chciałem tylko rzucić więcej światła na ten wątek pozdrawiam wszystkich Good !

lukaszn
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #25 : Luty 07, 2010, 10:32:49 »

Ja natomiast proponuję fluvala....
posiadam 304  w 200l i spisuje sie dobrze a nawet za dobrze bo kładzie mi roślinki jak pracuje na pół gazu.. i musze sobie zrobić deszczownicę.. bo flival nie ma tego w standardzie..

„Nigdy nie polemizuj z idiotą – najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pokona doświadczeniem.”

http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/(324)-brzankarium-lukaszn/
My Sensi
Bywalec

Jah Rastafari Haile Selassie

« Odpowiedz #26 : Luty 07, 2010, 12:48:03 »

ATMAN eheimpodobny  Smiley podobno dobry filtr dużo zalet wad prawie wcale czyżby czeski Eheim? Wściekły
nie bluźnij!!!

badrass
Bywalec

Mówi sie trudno i płynie sie dalej...

« Odpowiedz #27 : Luty 07, 2010, 13:28:09 »

Kupiłem parę dni temu za grosze cieknącą tetrę ex700 i mam na nią taki patent...że nie cieknie Wink. Później napiszę co i jak, bo teraz do "teściówki"  na obiad trzeba jechać  Wściekły

Było.... wiele baniaków ale najbardziej tęsknię do tego pierwszego, gdzie nie miałem żadnych doswiadczeń, a każdy nowy listek zielska cieszył, aż serducho kołatało.
Koli
Nowy
*

« Odpowiedz #28 : Luty 08, 2010, 08:10:26 »

A u mnie miarka się przebrała. Po dwóch miesiącach użerania się i trzykrotnej w tym czasie (!) reklamacji mam zamiar zwrócić produkt i zażądać zwrotu gotówki. Przez ten filtr osiwieję. Krótka historia: chcąc zakończyć problemy z ciągłymi awariami Hagena Crystal Flo 40 zakupiłem najlepszy i najbardziej ponoć bezawaryjny filtr, jaki mieli na sklepie: Tetra 700. Efekty:
1) Po zamontowaniu - filtr lał po bokach, po trzech dniach przyjechali do mnie - o dziwo - i wymienili od ręki.
2) Po tygodniu filtr stanął - reklamacja, czekanie dwa tygodnie - miała być wymiana głowicy, wymienili jedynie wirnik. Efekt: filtr chodzi, ale podczas chodzenia pierdzi jak radziecki traktor.
3) Reklamacja (w tym czasie tragedia w akwarium, azotany skaczą, barki tlenu - możecie się domyśleć ile miałem roboty z ręczną obsługą). Efekt: po tygodniu pytam o filtr i okazuje się, że przedstawiciel zapomniał go zabrać ze sklepu. Okazało się też, że na miejscu w Katowicach jest hurtownia Euro Zoo i mogę tam sam się udać. Nikt mi tego wcześniej nie powiedział (!) Więc wio do sklepu po filtr, wio do hurtowni i ... okazało się na miejscu, że nie złożyli mi takiej gumowej zawleczki na trzpień i stąd to pierdzenie. Kolejne godziny w plecy, godziny, za które mi nikt nie zapłaci.
4) W poprzedni poniedziałek wziąłem z tego powodu urlop, pucowałem cały filtr łącznie z wężami, założyłem - chodzi, i to bez pierdzenia. Minęły 3 dni - czujecie: 3 dni (!!!) i filtr stracił połowę swej wydajności. Po kolejnych trzech spadł do około 30 %. Otwarłem kubełek, wyrzuciłem watę zgodnie z sugestią - filtr bez chodzi bez zmian. I żeby to był bardzo zabrudzony wewnątrz: ale gdzie tam! Kilka farfocjli i tyle. I tu już miarka się przebrała. Żebym co 4 dni musiał czyścić filtr za 415 zł, nominowany do 100 - 250 litrowego akwarium, przy czym ja mam akwarium 96 l. co daje około 80 l. wody netto! Masakra! Nigdy więcej tego szajsu chińskiego nie kupię i wszystkim go odradzam. Ciekawe tylko ile teraz będę musiał stracić zdrowia, zanim odzyskam pieniądze, ale nie popuszczę im tego!

Pozdrawiam.
Tal
Bywalec

"Sięgaj, gdzie wzrok nie sięga."

« Odpowiedz #29 : Luty 08, 2010, 09:26:09 »

i to może doprowadzić do szewskiej złości kiedy się dmucha i chucha a sprzęt dalej szwankuję moją drogą uważam, że prace przy filtrze powinny być ograniczone do minimum i konstrukcja filtra powinna to zapewnić czyli bezawaryjną eksploatacje ja raz na pół roku wyczyszczę tylko prefiltr ew wężyki i to tyle a mój zaoszczędzony czas mogę przeznaczyć na obserwacji wodnego świata  Wink myślę ostatnio nad karmikiem automatycznym tylko nie wiem czy to dobry wybór i jak się sprawdzi pzdr Good !

Strony: 1 [2] 3 4
  Drukuj  

Skocz do: