Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: obsada do 220l  (Przeczytany 1192 razy)
andrzejkowac
Bywalec

« : Styczeń 27, 2010, 14:38:56 »

Witam potrzebują małą pomoc  w doborze obsady do akwa o wymiarach
110x40x50h .
Planuje mieć na 100% skalary żbrojniki i kiryski + to co mam aktualnie
1 Skalary wydaje mi się że tak dwie pary byłyby akurat .Jednak zanim się dobiorą w pary to z tego co wiem trzeba ich kupić więcej pytanie ile czy wystarczy 6 sztuk .Jak pod względem kolorystycznym lepiej będzie jednakowe czy mieszać .Z nim jeszcze nie miałem do czynienia więc wszystko się przyda
2 Zbrojniki niebieskie obecnie mam jedną samicę i jednego malego albinosa o nie znanej płci myślę nad dołożeniem jakiś 2 trzech sztuk .
3 Kiryski pstre lub spiżowe ile sztuk
Z aktualnej obsady mam jeszcze ok 7sztuk gupików które bym zostawił dla dostarczania skalarom zdrowego żywego papu
Do zastanowienia się pozostaje kwestia 4 żałobniczek  i ok 10 neonów czerwonych
Dziękuję za pomoc

Młode ampularie oddam
bebikk
Bywalec

nowa przygoda z krewetkarium

« Odpowiedz #1 : Styczeń 27, 2010, 16:48:09 »

1 skalary fajny pomysl ale nie posiadam wiedzy dot. dobrania ich w pary wiec przechodze do pkt2
2 zbrojniki niebieskie w 5 sztukach ciekawy, smialy pomysl i mysle ze bedzie dobrze, jesli Ci zalezy na rozmnazaniu ich to OK, jesli nie to kup same samce/samice albo kontroluj je bo podobno latwo i szybko sie rozmnazaja
3 wiecej kiryskow, masz do tego mozliwosci wiec proponuje z 6-8 szt. Jesli chcesz wieksze to pstre albo spizowe, najmniejsze to panda

jesli chodzi o neonki to beda pasowaly, nie zostana zjedzone przez skalary, zalobniczki mhmm... trudno mi powiedziec, nadaja sie ale czy do obsady beda pasowac? chyba tutaj kwestia gustu rostrzygnie lub opinia innej osoby ktora sie zna bardziej na ich temat

w kupie siła więc napakujmy do 25l jak najwięcej ryb!
dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Styczeń 27, 2010, 22:32:27 »

jeśli ktoś dałby mi wybór zrobić sobie obsadę z ryb, o których piszesz to: skoro 2 pary skalarów to bym wpuścił na początek z 8 - zawsze to większe pole manewru, dla mnie jedna odmiana barwna, zbrojniki dałbym dwa, kirysów 10, no i jedna duża ławica 20-30 nenek.

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: