Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Biotopy « Ameryka « Prosze o fachowa odpowiedz znawcy. Pielegnica.p.
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Prosze o fachowa odpowiedz znawcy. Pielegnica.p.  (Przeczytany 10574 razy)
Jasko
Jasko
Nowy
*

Uczmy sie kochac

« : Styczeń 23, 2010, 13:58:00 »

wiec pisalem ten problem na innym forum i nic ,moze ktos mi odpowie Huh

Wiec chowam pielegnice pawiookie od dosc dawna ,obecnie mam 2szt tylko,myslalem do tej pory ze potrafie rozpoznac plec bez najmniejszych przeszkod a tu niestety rozczarowanie Undecided

otoz podnioslem tempertature wody o 5* gdyz mialem wyplawki i chcialem sie ich pozbyc trwalo to 3tyg, poczym obnizylem temperature ote 5* (okolo 26-25*),jedna ryba kilka razy wydalila odchody przezroczyste lekko zolte i bylo widac tam kilka ziarenek jakby ikra Huh
Ale temperatura niebyla niska itp, pasozyty tez raczej nie karmie je b.dobrze urozmaicam jak tylko moge,sa pieknie wybarwione plywaja widac ze sa zdrowe robie im nawet glodowki na 1dzien lub 1,5dnia co jakis czas nieprzekarmiam itp.
Akw musialem przedzielic wielkimi kamieniami jedna jak i druga kopie w zwirze modeluje dno i zadna nie sklada ikry! Czasami sie przepychaja ale dalej nic ,ph w normie, co ciekawe zadna znich niema tgz pokladelka maja ostro zakaczone nazady rozrodcze (czy jak tam to sie nazywa) i to wskazuje ze to sa samce, ale jak zrozumiec tamto wydalanie przez jedna znich Huh
I niewiem teraz jaka maja plec ,jak to zrozumiec,

Uczmy sie kochac
Jasko
Jasko
Nowy
*

Uczmy sie kochac

« Odpowiedz #1 : Styczeń 23, 2010, 20:01:36 »

I jak nikt mi niepomoze Undecided

kurcze mody tez zero Huh

Uczmy sie kochac
bartekw
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Styczeń 23, 2010, 20:06:54 »

codzi ci o odp w sprawie plci czy odchodow (pasozyty) ?

Jasko
Jasko
Nowy
*

Uczmy sie kochac

« Odpowiedz #3 : Styczeń 23, 2010, 20:11:58 »

bartekw jak mozesz to w sprawie plci i tych odchodow bo niewiem czyto jakis pasozyt czy ikra Huh

dzieki

Uczmy sie kochac
bartekw
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Styczeń 23, 2010, 20:30:31 »

z tego co napisales to wydaje mi sie ze moga to byc dwa samce lub dwie  samice , robia gniazdo do skladania jaj i przepychaja sie w walce o teren , jesli to samice to moga zlozyc jaja ale oczywiscie niezostana zaplodnone , w przypadku samcow oczywiscie jaj niezloza ale moga budowac gniazdo , jest jeszcze trzecia  opcaja jest to samiec i samica lecz sie niedobraly i jaj z tego niebedzie

co do odchodow to w przypaku wiekrzosci pielegnic  ; biale -przezroczyste , zelowate ciagnace sie  odchody , moga ale tez niemusza oznaczac pasozytow  takich jak (najczesciej wystepujace) nicienie ,mozna je zobaczys dopiero pod mikroskopem, ikra to napewno niebyla

Thedevil
Marzy mi się dzień...
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Styczeń 23, 2010, 20:31:10 »

Jeśli chodzi o płeć... Pielęgnice papuzie są bezpłodne więc nie ma znaczenia czy to samiec i samica... Odróżnienie samo jest sztuką dla sztuki z tego powodu Wink Jeśli już musisz się upewnić to...Samce mają na czole charakterystyczne garby czołowe, dłuższe i ostrzej zakończone płetwy. Samce są o wiele mniejsze od samic. Samce maks 10 cm, a samice 15 cm długości

... w którym samochód pozostawi nie większy ślad jak łódź płynąca po oceanie...

Moja Nowa Kosta IWAGUMI http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/moje-nowe-pierwsze-akwa-30l/
bartekw
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Styczeń 23, 2010, 20:32:58 »

on ma pielegnice PAWIOOKIE nie papuzie

Thedevil
Marzy mi się dzień...
Bywalec

« Odpowiedz #7 : Styczeń 23, 2010, 20:36:33 »

on ma pielegnice PAWIOOKIE nie papuzie
Oooo  Shocked  Shocked  Shocked shit, ale babol Wink przepraszam musiałem delikatnie zboczyć z toku myślenia Wink  Cool

... w którym samochód pozostawi nie większy ślad jak łódź płynąca po oceanie...

Moja Nowa Kosta IWAGUMI http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/moje-nowe-pierwsze-akwa-30l/
Jasko
Jasko
Nowy
*

Uczmy sie kochac

« Odpowiedz #8 : Styczeń 23, 2010, 20:58:01 »

Pielegnice pawiookie jak Mowi "bartekw"
bartekw -nowlasniej jaka plec? Wydaje sie jakby obydwie budowaly gniazda oddzielnie?
i mowisz ze to niebyla ikra?
Tojuz sam niewiem co robic ?
Dokupic kilka szt nowych i moze tam bedzie samica albo samiec? Zeby sie dobraly? Ino ze jedna ta wieksza jest b.wojownicza i bym sie jej musial pozbyc bo by je mogla wyzabijac, piekna prawie cala w luskach zlotych-zoltych-czerwonych nawet na pletwach . I co mam robic

Uczmy sie kochac
aresik
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Styczeń 24, 2010, 21:00:22 »

niech zyje rock& roll . a teraz do tematu pawiooka tak?? no to trudna sprawa. Płeć rozpoznasz jak bedzie zbliżać się tarło u samca jego brodawka płciowa jest cieńsza i szpiczasta a u samicy jest grubsza . To widać czy tarło się zbliża jakiej wielkości są te pilegnice? Sorry nie doczytałem do końca twojego postu . prostuje się to są dwa samce a po odchodach można wywnioskować że mają jakieś pasożyty . odchody są białe i galaretowate . kup jakies tabletki w sklepie rozpść w kubeczku i wlej do wody to rybom przejdzie a tablety nie dorgie.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 24, 2010, 21:03:34 wysłane przez aresik » Zapisane

do moderatora , proszę o usunięcie mnie z forum!
Jasko
Jasko
Nowy
*

Uczmy sie kochac

« Odpowiedz #10 : Styczeń 26, 2010, 10:45:32 »

Aresik- jedna ma Okolo 18cm a druga 23cm, noi maja te (brodawki) pokladelka obydwie ostro zakaczone i cienkie tak 1mm wystaja,
przepiekne sa daje im nawet krewetki do ktorych raz lub dwa na tydz szczykawka wlewam witaminy w plynie firmy sera.

wracajac do Temamtu mowisz ze to beda bakterie jakis pasozyt?
 Undecided
te odchody byly takie niewiem galaretkowate moze troszke ale bylo widac tam kropki biale i to mi dalo do myslenia ,myslalem ze to samica wydalila ikre jakims sposobem??

mowisz ze to dwa samce?!

i ewentualnie jakies kakretne tabletki bys polecal?

Uczmy sie kochac
aresik
Stały użytkownik

« Odpowiedz #11 : Styczeń 26, 2010, 15:00:17 »

to nie była ikra, ikre to składają na twardych , płaskich powierzchniach takich jak kamienie czy płytki szklane , oboje rodzice bardzo starannie czyszczą i przygotowuja wybrane przez nich miejsce. A zaobserwowałeś tarło? jak go nie było a jest bardzo widowiskowe to ?? nic z tego.  Oboje rodzice strzegą ikry  a u ciebie żadna rybcia nie broniła co zostawiła .  Wink oj nie pomogę ci w tych lekarstwach musisz poszukać. ale  myślę że znajdziesz bez problemu w każym sklepie to jest.  . Ale nie przejmuj sie rybki się z tym problemem łatwo uporają, Przynajmniej u mnie tak było. pozdrawiam. Moim zdaniem oskarki to najpiekniejsza pielegnica . Wiem bo chodowałem:)

do moderatora , proszę o usunięcie mnie z forum!
Jasko
Jasko
Nowy
*

Uczmy sie kochac

« Odpowiedz #12 : Styczeń 26, 2010, 19:40:06 »

Aresik- dzieki ,ja bralem tez opcje ze to 2samice i wydala jedna znich ikre do wody w taki sposob z braku samca.

dzieki za checi,
a ty jakie masz rybki?
pozdrawiam, a doczytalem chyba piranie tak?
Kiedys mialem je tez sa ladne ale mialem akwa zamale do nich ,mialem moze 10l i malo onich wiedzialem ,pamietam 63l i tam 4szt
biedne meczyly sie z 5cm rybek dorosly do 14cm ,piekne, potem zrobily sie nerwowe plochliwe i na ich szczescie je oddalem do zoologicznego, dzis mysle ze mam wiedze na ten temat , a wtedy to bylo tak Mamusiu kup mi te rybki i tyle zero wiadomosci o warunkach jakie potrzebuja, co 3mies obsada akwa sie zmieniala lub co 6mies, pewnie wiekszosc dzieciakow tak miala niestety dla rybek.

pozdr.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 26, 2010, 19:52:29 wysłane przez Jasko » Zapisane

Uczmy sie kochac
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: