Esmi
Bywalec

Cave hominem
|
 |
« : Styczeń 22, 2010, 21:34:09 » |
|
1. Ile litrów ma akwarium? - 72l 2. Od kiedy funkcjonuje zbiornik? - ponad 1,5 roku 3. Czy zbiornik ma pokrywę? - tak z pleksy 4. Czy masz grzałkę/jaką? - 75w Jager 5. Jaka jest temperatura? - 26* 6. Jaką masz obsadę zbiornika? (czy z bojownikiem są inne rybki/jakie?) - 14 razborek, 6 amanek, 2 zbrojniki niebieskie 1 ampularia, 1 helenka 7. Jaki masz filtr? - Mini Kani 120 i Aqua Szut Super Mini 280 jako napowietrzacz 8. Jakie jest podłoże, rośliny inne dekoracje? - żwirek kwarcowy + kulki torfowe + pałeczki Filtus, roślin sporo, korzeń 9. Jakie są parametry wody? - NO3 - ok. 5 do 7mg/l, ph - ok. 7,4; PO4 - ok. 0,4; GH - ok. 14; KH - ok. 10 10. Jak wyglądają podmiany? (ile litrów podmieniasz, jak często robisz podmiany, kiedy była ostatnia podmiana?) - 15 - 20 co 4 - 5 dni ostatnia podmiana w środę 11. Dokładny opis objawów. - od wczoraj mój bojownik zachowuje się tak jakby mu sparaliżowało tylną część ciała. Jeśli już pływa to bardzo niemrawo i jakoś tak dziwnie lekko powyginany, ogon ciągnie mu do dołu. Najczęściej jednak siedzi w jakim kącie pod powierzchnią wody. Na razie chętnie zjada to co mu podaje. Wygląda tak jakby poruszał się tylko dzięki płetwom piersiowym, reszta (do tej pory dość giętkiego ciała) jest prawie nieruchoma, jeśli nie liczyć jakby mimowolnych ruchów - jakby go wyginało na bok (nie umiem tego dokładnie określić). 12. Jakich zmian dokonałeś ostatnio w akwarium? Kiedy? Opisz je dokładnie (nowe rybki, nowe roślinki, nowy nawóz, restart zbiornika, przeniesienie części obsady, itp.) - 2 tygodnie temu zaczęłam podawać nowy nawóz EasyCarbo i Planta Aktiv Mikro w ilości EC - 0,5 do 0,75 ml na dzień, Mikro - 1 naciśnięcie na dzień (podałam tylko 3 razy) 13. Czy rybka/rybki były wcześniej leczone? Kiedy, na co i jakich lekarstw używano? - żaden żyjątek nie był na nic leczony bo wszystkie były zdrowe do tej pory. W niedzielę znalazłam martwą 1 amankę, była dość jaskrawo pomarańczowo - biała a kropeczki na niej były jaskrawo czerwone. Wśród innych krewetek nie zauważyłam nic niepokojącego. 14. Jakie preparaty i jak często dodajesz do wody/w podłoże/na wkłady filtra? (nawozy, uzdatniacze, itp.) - dodaję Sera Fishtamin 2 x w tygodniu, a oprócz w/w nawozów dodaję potas Planta Aktiv - 1 naciśnięcie na dzień, wcześniej było KSO4 ok. 3,5 ml na dzień. Ostatni raz podawałam nawozy w sobotę i środę przy ostatniej podmianie. Od niedzieli do wtorku nic nie lałam bo się przestraszyłam jak zobaczyłam martwą krewetkę i wczoraj i dziś też nic ze względu na bojusia. Nie mam pewności czy to te nawozy nie zaszkodziły. Mam jeszcze bimbrownie. Tydzień temu trochę przesadziłam z zacierem i ph spadło mi do poziomu 6,8; ale najgorzej zniosły to zbrojniki reszta obsady zachowywała się normalnie. 15. Czym, jak często i w jakich ilościach karmisz rybkę? - raz - dwa razy dziennie w zależności od tego czy się rano obudzą. Pokarm rozmaity - suchy - kilka rodzajów w tym roślinny, mrożonki - 3 rodzaje, żywy - wodzień. 16. Od jak dawna masz rybkę? Jak wyglądała aklimatyzacja? - ok. 1 roku 17. Czy masz zdjęcie chorej rybki? Jeśli tak, to wklej je. 18. Czy coś niepokojącego działo się ostatnio w Twoich zbiornikach? (choroby, padnięcie ryb, pleśń, mętnienie wody, awaria sprzętu, uszczelnianie akwa silikonem, inne problemy) - Jak opisałam już wyżej padła 1 amanka. Problemem jest tworzący się korzuch bakteryjny na powierzchni wody, ale problem ten mam prawie od początku istnienia akwa.
Czy ktoś już spotkał się z czymś podobnym? Zaczynam podejrzewać EasyCarbo, czy to możliwe że to ten nawóz powoduje takie sensacje? Ale czytałam na forum krewetkowym, że ludzie podają go nawet do zbiornika z RC. A może mieszanina podanych wyżej nawozów tworzy jakiś szkodliwy związek, ale reszta obsady jest OK, więc to może tylko zbieg okoliczności? Co powinnam zrobić? Czy ktoś może mi pomóc?
|