Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Obsady « Obsada akwarium 55l gupiki i ...
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  
Autor Wątek: Obsada akwarium 55l gupiki i ...  (Przeczytany 7569 razy)
Bartek1599
Zainteresowany
**

« : Styczeń 10, 2010, 14:33:00 »

Witam,
Mam akwarium 55l a w nim obsadę :
6x gupiki (3x samiec i 3x samica)
2x molinezja (obie samice jedna pomarańczowa druga czarna)
2x piskorek
2x kirysek
1x kiriśnik
1x zbrojnik
1x cudaczek

I chciałbym się dowiedzieć ile i czego mogę dokupić do takiej obsady NICZEGO NIE WYRZUCAJĄC !!! aby nie było przerybienia ale żeby było ładnie i kolorowo.
Wiem na pewno że mogę dokupić neonków tylko jakich i ile, czy mogę dokupić płatków albo danio i jeśli tak to ile ? Czekam na wasze propozycje.
My Sensi
Bywalec

Jah Rastafari Haile Selassie

« Odpowiedz #1 : Styczeń 10, 2010, 14:44:14 »

już jest przerybienie i powinieneś pozbyć się kilku rybek a nie dokupywać
molinezje, kiryśnik!, zbrojnik! do oddania

darcio
Bywalec

Jeden z moich kirysków :)

« Odpowiedz #2 : Styczeń 10, 2010, 14:45:08 »

Wyprzedze innych i powiem ci ze mozesz dokupic kiryski bo to ryby stadne a reszta to po 1 sztuce pewno zamało :/
Radek21Olsztyn
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Styczeń 10, 2010, 14:45:30 »

Zbrojnik , kiryśnik , molinezje i cudaczek out. Dokup z  4 sztuki kirysków pstrych bądz panda. Do tego z 15 neonków bądz 15 danio. Żeby coś dokupić musisz się tych ryb pozbyć . Nie ma innego wyjścia .
djdzej1000
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Styczeń 10, 2010, 15:51:10 »

Witam,
Mam akwarium 55l a w nim obsadę :
6x gupiki (3x samiec i 3x samica)
2x molinezja (obie samice jedna pomarańczowa druga czarna)
2x piskorek
2x kirysek
1x kiriśnik
1x zbrojnik
1x cudaczek

I chciałbym się dowiedzieć ile i czego mogę dokupić do takiej obsady NICZEGO NIE WYRZUCAJĄC !!! aby nie było przerybienia ale żeby było ładnie i kolorowo.
Wiem na pewno że mogę dokupić neonków tylko jakich i ile, czy mogę dokupić płatków albo danio i jeśli tak to ile ? Czekam na wasze propozycje.

WIĘC TAK : gupiki powinieneś kupić w stosunku:  1 samiec 2 samice
kiryśnik molinezje zbrojnik niebieski - DO ODDANIA  Wink
cudaczek naz. łacińska: Psedogastromyzon myersi - czy aby pasuje do Twego akwarium???
padnie ci ta ryba na 99% bo nie zapewnisz jej odpowiednich warunkóW

proponuje ci dokupienie kirysków tylko napissz jaką masz ich odmianę, następnie zakup neonki ok10szt ot i po sprawie  Wink
« Ostatnia zmiana: Styczeń 10, 2010, 15:53:36 wysłane przez djdzej1000 » Zapisane
Bartek1599
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Styczeń 10, 2010, 15:54:41 »

już jest przerybienie i powinieneś pozbyć się kilku rybek a nie dokupywać
molinezje, kiryśnik!, zbrojnik! do oddania

Na pewno niema przerybienia pytałem sprzedawcy w sklepie (stąd wiem że mogą jeszcze być neonki, danio tylko nie pytałem ile, ale jak macie jakieś inne propozycje to piszcie) .

Czy ty wiesz co to są za ryby piskorek, kiriśnik, zbrojnik, cudaczek ? Zbrojnik i cudaczek to "przyssawki" (przyczepiają się do szyby, ozdób itp.) ponadto zjadają resztki porzywienia. Piskorek i kiriśnik to ryby nocne i tak jak kiryski działają jak "odkurzacze" (zjadają całe jedzenie jakie co opadnie na dno) tylko że nocą. Dlatego właśnie zostały kupione, żeby zjadać pozostałe jedzenie, żeby nie gniło.

Wszystko to są małe ryby a czytałem że takiej wielkości ryby powodują przerybienie dopiero gdy na 1l przypada więcej niż jedna ryba. więc jak na razie mam jeszcze ok. 40l zapasu, ale oczywiście nie mam zamiaru doprowadzać aż do takiej skrajności  Wink

Jednak jeżeli mówicie że Zbrojnik , kiryśnik , molinezja i cudaczek nie pasują do obsady to je oddam.
Bartek1599
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Styczeń 10, 2010, 16:06:57 »

cudaczek naz. łacińska: Psedogastromyzon myersi - czy aby pasuje do Twego akwarium???

proponuje ci dokupienie kirysków tylko napissz jaką masz ich odmianę, następnie zakup neonki ok10szt ot i po sprawie  Wink

Mam Kiryska spiżowego i kiryska albinosa

A jakie powinien mieć warunki
Krzysiek19
Bywalec

Siberian Husky

« Odpowiedz #7 : Styczeń 10, 2010, 17:19:22 »

Tutaj masz

http://www.akwa.aip.pl/gastromyzon.html

Przecież kiryski to ryba stadna przynajmniej 5 sztuk.

45 l
  XxX-gupiki z młodymi
  5-kiryski pstre
35l
W planach muszlowce Smiley
---------------
Bartek1599
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Styczeń 10, 2010, 19:03:43 »

Tutaj masz

http://www.akwa.aip.pl/gastromyzon.html

Przecież kiryski to ryba stadna przynajmniej 5 sztuk.

1.Doskonale radzą sobie we dwóch
2.Wiem że to ryba stadna i mam zamiar jeszcze dokupić tylko zastanawiam się ile, po to zresztą ten post.
3.Dzięki za informacje o cudaczku
Martinez75
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Styczeń 11, 2010, 23:03:28 »

Na pewno niema przerybienia pytałem sprzedawcy w sklepie (stąd wiem że mogą jeszcze być neonki, danio tylko nie pytałem ile, ale jak macie jakieś inne propozycje to piszcie) .

Wszystko to są małe ryby a czytałem że takiej wielkości ryby powodują przerybienie dopiero gdy na 1l przypada więcej niż jedna ryba. więc jak na razie mam jeszcze ok. 40l zapasu

Jeżeli przelicznik 1 ryba na 1 litr wody dla Ciebie jest wyznacznikiem, to porównaj sobie 3 cm Microrasborę Galaxy i 30 cm pielęgnicę pawiooką i zastanów się co wypisujesz. Zrób jak Ci radzili we wcześniejszych postach, oddaj molinezje, kiryśnika, zbrojnika ( akwa min. 120 l ), kiryski które masz też są za duże do Twojego akwa, rosną nawet do 6 cm a poza tym to ryba stadna ( może np. stadko kirysków panda albo malutkich ).
« Ostatnia zmiana: Styczeń 11, 2010, 23:39:46 wysłane przez Martinez75 » Zapisane
Bartek1599
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Styczeń 11, 2010, 23:37:59 »

Jeżeli przelicznik 1 ryba na 1 litr wody dla Ciebie jest wyznacznikiem, to porównaj sobie 3 cm Microrasborę Galaxy i 30 cm pielęgnicę pawiooką i zastanów się co wypisujesz. Zrób jak Ci radzili we wcześniejszych postach, oddaj molinezje, kiryśnika, zbrojnika ( akwa min. 120 l ), kiryski które masz też są za duże do Twojego akwa, rosną nawet do 6 cm a poza tym to ryba stadna ( może np. stadko kirysków panda albo sterbai ).

Ten przeliczniki tyczy się ryb mniej więcej wielkości gupika, i przecież pisałem "Wszystko to są małe ryby a czytałem że takiej wielkości ryby powodują przerybienie dopiero gdy na 1l przypada więcej niż jedna ryba."
Ropek
Bywalec

« Odpowiedz #11 : Styczeń 11, 2010, 23:49:20 »

te rybki co masz są wieksze od gupika Tongue

Bartek1599
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #12 : Styczeń 12, 2010, 00:21:34 »

I tu się mylisz, żadne rybki oprócz Piskorków (które są dłuższe) i Kiriśnika nie są większe od dojrzałej samicy gupika (przynajmniej u mnie) Tongue.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 12, 2010, 00:26:02 wysłane przez Bartek1599 » Zapisane
Radek21Olsztyn
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Styczeń 12, 2010, 07:14:27 »

Ale mogą urosnąć większe ale jeżeli dalej będą w tej szklance to na pewno skarłowacieją . Najbardziej szkoda Kiryśnika ,dla niego akwa co najmniej 120 długie i 50 szerokie ...
djdzej1000
Bywalec

« Odpowiedz #14 : Styczeń 12, 2010, 09:41:34 »

Bartek1599 trzymając dwie odmiany kiryska w ilości 1 do 1 tj zamknoł Cię w celi nie z polakiem tylko z chińczykiem  Grin

Moja dobra rada jest taka: Nie słuchaj co mówi sprzedawca bo on jest od tego by sprzedać tu dobrze ci poradzi tam oszuka ot co normalka. Tylko mały procent sprzedawców to akwaryści pamiętaj o tym, mam tu link dla Ciebie wejdź i poczytaj:

http://www.akwarium.net.pl/forum/akwarystyczne-pogaduszki/jak-sprzedawcy-robia-w-konia/
« Ostatnia zmiana: Styczeń 12, 2010, 09:45:12 wysłane przez djdzej1000 » Zapisane
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  

Skocz do: