a czy w akwarium z średnią roślinnością z rybkami , mogę wyłączyć filtr przez dzień lub przez jakiś czas.Jeśli tak to kiedy i przez ile.
filtr musi działać cały czas, wyłączaj tylko przy podmianach wody, chyba że po wylaniu części wody dalej jest pod jej powierzchnią.
W dzień mam zawsze włączony filtr czasem wyłączam jak czymś nawoże , czasem jak karmie dafnią itd.
nie wyłączaj go, niech działa stale. Jak nawozisz, to też niechaj działa. Tylko dafnią karmisz? Poczytaj o prawidłowym karmieniu. Ja swoje karmię na zmianę:
1. ochotka
2. szklarka
3. mieszanka z 11 różnych pokarmów płatkowanych różnych firm. Neonki i krewetki świetnie na tym rosną. Muszlowce karmię na zmianę szklarką i mieszanką roślinną, a w soboty ochotką. Bystrzyki tak jak neonki. (wszystko jest w trzech akwariach, żeby nie było...)
W nocy włączam dodatkowo napowietrzacz - chodzi filtr+napowietrzacz.
Nie włączaj napowietrzacza, bo jak jest dużo tlenu, wzrasta pH, a jak wyłączasz i wzrasta poziom tlenku węgla, to pH maleje. To jest niebezpieczne, bo co sobie i rybom życie utrudniasz? Aż tak dużo masz ryb i aż tak mało roślin?
Napowietrzacz chodzi "zazwyczaj" całą noc i poźniejszy czas kiedy wracam ze szkoły średnio po 7,8 czasem 9 lekcjach.
Nie musi wcale działać, bo masz rośliny. Albo ryby+napowietrzacz, albo rośliny+ryby-napowietrzacz.
Mam na noc włączać w ogole napowietrzacz?
Ja bym go usunął.
Czy dobrze robie , ze wyłączam filtr jak karmie lub nawoże - kiedy mam go wyłączać w dzień czy w ogole?
Filtra wcale nie wyłączaj, to zmniejsza jego żywotność.
Czy w dzień napowietrzacz jest zbędny,tylko w nocy , czy zawsze?
Napowietrzacz imho jest całkiem zbędny.