Laston
Akwa 54l
Nowy

|
 |
« : Styczeń 08, 2010, 17:22:59 » |
|
Tu chciałbym poruszyć temat, które ryby są żyworodne, a które składają ikre?.
Mam akwa 54l, odstało 2 tygodnie na razie mam 2 molki i 1 gupika. Gupiki są żyworodneale molki? Chce jeszcze kiryski (pstre) i welonke.
Z góry, dzięki...
|
|
|
|
|
|
Akwa 54l 2 molki (para) 2 kiryski pstre, 2 spiżowe i 1 panda 6 neonków innesa 2 czerwone i 2 czarne (zamierzam jeszcze dokupić, żeby sie rozmnażały ;p) I w *** ślimaków!!!!!!!!!!! (zamierzam kupić "helene" żeby je wytępić.)  Oświetlenie 15W nie umiem znaleźć 25W chyba nie ma na moja pokryw
|
|
|
|
elizka
Gość
|
 |
« Odpowiedz #1 : Styczeń 08, 2010, 17:24:04 » |
|
gupiki i molinezje są żyworodne 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dolly
Stały użytkownik

Szczecin-Ystad
|
 |
« Odpowiedz #2 : Styczeń 08, 2010, 17:45:51 » |
|
Gupiki są żyworodne i są to ryby stadne! Więc dokup ze dwie.Moliki nie mam pojęcia.Kiryski pstre są jajorodne i są za duże do twojego akwa bo trzeba ich mni.5szt.Może kirysek malutki (pigmejek) x5 Welonki już zupełnie odpadają bo muszą mieć sporo więcej wody niż 54l (są jajorodne).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Krzysiek19
Bywalec

Siberian Husky
|
 |
« Odpowiedz #3 : Styczeń 08, 2010, 18:20:50 » |
|
Gupiki rybą stadną pierwsze słyszę?Molki są żyworodne i nie nadają sie do tego zbiornika ( min 100l).JA bym ci proponował ławice neonków ok 15 sztuk i pięć kirysków pstrych.
|
|
|
|
|
|
45 l XxX-gupiki z młodymi 5-kiryski pstre 35l W planach muszlowce  --------------- 
|
|
|
user45
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #4 : Styczeń 08, 2010, 19:21:36 » |
|
Welonka odpada. Za małe akwa 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #5 : Styczeń 08, 2010, 22:24:57 » |
|
Popularne ryby zwanymi 'żyworódkami', nimi są nie do końca. Są tak naprawdę jajożyworodne, oznacza to, że w momencie 'wykluwania' młodych z osłonek jajowych, następuje 'poród', przez co sprawia wrażenie, że rodzą się jak ssaki. Ale to tak naprawdę, wypadają młode, które się już wykluły. B. rzadko, w wyniku różnych wad u samicy, ryba może wydalać z siebie ikrę, lub niedorozwinięte młode w osłonkach jajowych.
Do jajożyworódek należą ryby z rodzaju Poecillia (molinezje, gupiki), oraz Xiphophorus (Platki, mieczyki). Oczywiście, to nie wszystko - świat "żyworódek" jest ogromny, jeszcze należą do nich mniej popularne drobniczki, wieloplamki itp. Natomiast do prawdziwych żyworódek należy między innymi ameka wspaniała, półdziobki, xenotoki. Młode rozwijają się wewnątrz organizmu samicy w sposób podobny jak u ssaków, pobierają nawet składniki potrzebne do rozwoju poprzez pępowinę i siedzą w łożysku!
|
|
|
|
|
|
Zawód : akwarysta... Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi... NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
|
|
|
dolly
Stały użytkownik

Szczecin-Ystad
|
 |
« Odpowiedz #6 : Styczeń 09, 2010, 07:56:03 » |
|
Gupiki rybą stadną pierwsze słyszę? Więc zapraszam na forum gupikowe.Gupiki trzymane w pojedynkę marnieją,czasem bladną ich barwy,chowają się i są mało ruchliwe.Te rybki pasjonują mnie od ponad 20-stu lat więc troszkę wiem o ich hodowli i genetyce : )
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Krzysiek19
Bywalec

Siberian Husky
|
 |
« Odpowiedz #7 : Styczeń 09, 2010, 10:54:36 » |
|
Gupiki rybą stadną pierwsze słyszę? Więc zapraszam na forum gupikowe.Gupiki trzymane w pojedynkę marnieją,czasem bladną ich barwy,chowają się i są mało ruchliwe.Te rybki pasjonują mnie od ponad 20-stu lat więc troszkę wiem o ich hodowli i genetyce : ) No nie mówię, że trzeba trzymać jedną sztukę, ale ok 3.
|
|
|
|
|
|
45 l XxX-gupiki z młodymi 5-kiryski pstre 35l W planach muszlowce  --------------- 
|
|
|
aresik
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #8 : Styczeń 09, 2010, 14:36:20 » |
|
moim zdaniem przynajmniej 7 szt. wtedy dobrze się czują najlepiej w akwarium jednogatunkowym można zaobserwować ich harce.
|
|
|
|
|
|
do moderatora , proszę o usunięcie mnie z forum!
|
|
|
Laston
Akwa 54l
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #9 : Styczeń 09, 2010, 17:15:26 » |
|
Ale jak bede miał ich 7 albo 5 to w miesiąc będe miał ich 50 
|
|
|
|
|
|
Akwa 54l 2 molki (para) 2 kiryski pstre, 2 spiżowe i 1 panda 6 neonków innesa 2 czerwone i 2 czarne (zamierzam jeszcze dokupić, żeby sie rozmnażały ;p) I w *** ślimaków!!!!!!!!!!! (zamierzam kupić "helene" żeby je wytępić.)  Oświetlenie 15W nie umiem znaleźć 25W chyba nie ma na moja pokryw
|
|
|
|
elizka
Gość
|
 |
« Odpowiedz #10 : Styczeń 09, 2010, 17:20:04 » |
|
witam! chciałam się zapytać które rybki są żyworodne? mam już gupiki i molinezje akwa 65l mam 2 skalary które oddam 3 molinezje 3 gupiki +xx młodych 1 gurami 1 labbelo 1 bocja wspaniała 2 zbrojniki 1 brzanka różowa
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Krzysiek19
Bywalec

Siberian Husky
|
 |
« Odpowiedz #11 : Styczeń 09, 2010, 17:36:31 » |
|
Akwarium za małe na tyle ryb! Do oddania: gurami, labbelo, bocja wspaniała, zbrojniki, brzanka różowa i molinezje. Ryby żyworodne to np.mieczyk,zmienniak plamisty,zmienniak wielobarwny,garbatka,jednoplamka,Limka czarnobrzucha, więcej nie pamiętam. Ps: Myślę, że nie chcesz jeszcze kupować ryb do zbiorniczka?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bebikk
Bywalec

nowa przygoda z krewetkarium
|
 |
« Odpowiedz #12 : Styczeń 10, 2010, 10:42:13 » |
|
krzysiek19 dobrze zasugerowal namysl (i to dosc konkretny) nad obsada...
|
|
|
|
|
|
w kupie siła więc napakujmy do 25l jak najwięcej ryb!
|
|
|
|
dwight 18
|
 |
« Odpowiedz #13 : Styczeń 10, 2010, 12:09:29 » |
|
Gupiki rybą stadną pierwsze słyszę A ty znowu przedstawiasz swoje mądrości? tak gupik to ryba stadna i chyba jednak słabo słyszysz skoro o tym nie wiesz.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Female_Raziel
|
 |
« Odpowiedz #14 : Styczeń 10, 2010, 13:21:35 » |
|
Moze nie tyle stadny (trzymający sie w grupach) co lubiacy towazystwo wlasnego gatunku.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|