Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  
Autor Wątek: Własna butla z CO2  (Przeczytany 11677 razy)
Krzysiek19
Bywalec

Siberian Husky

« Odpowiedz #15 : Styczeń 16, 2010, 23:21:59 »

Znalazłem taki temat

http://www.akwarium.net.pl/forum/sprzet-technika-akwarystyczna/legalizacja-butli-co2/

I ostatni post Seboos-a mnie zaciekawił

cyt:
Nie. Tam są inne ciśnienia.

A kilka postów wcześniej @radula pisze ze nie nie patrzy na legalizacje no i teraz mam dylemat co zrobić.Czy się w to bawić czy nie.
Nowej butli na pewno nie kupie, jedynie do tej nowy zawór(tylko ile kosztuje?).

cyt:
Rety , jak Wy kombinujecie aby zaoszczędzić ok. 120 zł

Dla mnie 120 zł to dużo nie wiem jak dla ciebie Wink

Ps: Czy butle się napełnia w straży?
« Ostatnia zmiana: Styczeń 16, 2010, 23:27:21 wysłane przez Krzysiek19 » Zapisane

45 l
  XxX-gupiki z młodymi
  5-kiryski pstre
35l
W planach muszlowce Smiley
---------------
Brutus
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #16 : Styczeń 16, 2010, 23:47:17 »

Bezpieczeństwo dla mnie nie ma za wysokiej ceny....jeśli w coś się bawię to robię to dobrze i bezpiecznie albo ..nie robię tego. Jak ktoś nie ma kasy to niech zostanie dla swojego dobra przy bimbrowni- to moja prywatna opinia, z którą można się zgodzić lub nie.
Nie wierzę, że szanujący się zakład założy zawór wiedząc do czego butla będzie służyła- przynajmniej oni powinni zachować zdrowy rozsądek....

"Ps: Czy butle się napełnia w straży?"
nie wiem czy w straży- ja jadę do zakładu konserwacji sprzętu ppoż.
czapka
Bywalec

« Odpowiedz #17 : Styczeń 16, 2010, 23:51:22 »

Nie wiem w czym jest problem.
Jeżeli butla się nadaje (w co wątpię) to ją nabiją. Jeżeli się nie nadaje to nie ma takiej siły żeby ją przystosować.
Koniec.pl
Krzysiek19
Bywalec

Siberian Husky

« Odpowiedz #18 : Styczeń 16, 2010, 23:54:00 »

Bezpieczeństwo dla mnie nie ma za wysokiej ceny....jeśli w coś się bawię to robię to dobrze i bezpiecznie albo ..nie robię tego. Jak ktoś nie ma kasy to niech zostanie dla swojego dobra przy bimbrowni- to moja prywatna opinia, z którą można się zgodzić lub nie.
Nie wierzę, że szanujący się zakład założy zawór wiedząc do czego butla będzie służyła- przynajmniej oni powinni zachować zdrowy rozsądek....

"Ps: Czy butle się napełnia w straży?"
nie wiem czy w straży- ja jadę do zakładu konserwacji sprzętu ppoż.

No wiadomo bezpieczeństwo jest na pierwszym miejscu.Ale chciałem ją wykorzystać, jakby mniej nabili to co by się mogło stać? Nie do pełna?
A gdzie można kupić butle do akwa(oprócz allegro)?

45 l
  XxX-gupiki z młodymi
  5-kiryski pstre
35l
---------------
czapka
Bywalec

« Odpowiedz #19 : Styczeń 16, 2010, 23:56:11 »

Tutaj nie chodzi o to czy do pełna czy do połowy. Każdy gaz ma określone ciśnienie, w którym się skrapla.
Brutus
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #20 : Styczeń 17, 2010, 00:04:50 »

Dokładnie, czy masz połowę gazu czy pełno czy 1/10 ciśnienie jest jednakowe dopóki gaz jest skroplony- wskazówka na manometrze spada dopiero gdy pozostaje już w fazie tylko gazowej. Poza Allegro mozesz kupić właśnie w takich zakładach konserwacji sprzętu ppoż.
Krzysiek19
Bywalec

Siberian Husky

« Odpowiedz #21 : Styczeń 17, 2010, 00:15:17 »

No to na razie zostanę przy bimbrowni(dopiero ją zrobię), a jak uzbieram kasę to kupie butle reduktor itd.

Przed chwilą czytałem (ta aukcja: http://www.allegro.pl/item888558149_butla_350_gr_proflora_nabita.html ) butla do 2 kg nie potrzebuje legalizacji.
Czy to jest tylko by zachęcić kupującego?
« Ostatnia zmiana: Styczeń 17, 2010, 00:27:57 wysłane przez Krzysiek19 » Zapisane

45 l
  XxX-gupiki z młodymi
  5-kiryski pstre
35l
---------------
Brutus
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #22 : Styczeń 17, 2010, 10:01:08 »

Sądzę, że sprzedający sygnalizuje, że butla jest na tyle nowa, że nie potrzebuje TERAZ legalizacji ( okres ważności legalizacji to 10 lat) . Fakt zakupu w Niemczech nie zmienia potrzeby legalizowania co te 10 lat. Z drugiej strony nie popadajmy w paranoję z tą legalizacją- jest to informacja bardziej istotna dla zakładu nabijającego taką butlę a dla używającego to zapewnienie, że może bezpiecznie przy niej spać  Smiley ale w razie jakiegoś wypadku z niezalegalizowaną butlą prokurator upomni się o ten fakt  Grin
Odnoście samej aukcji- zauważ, że butla ma tylko 350 gram gazu- częste nabicia gwarantowane- podejrzewam, że dlatego jest wystawiona na aukcji -pamiętaj, że ten zestaw jest niekompletny- brakuje w nim najdroższego elementu - reduktora.
Krzysiek19
Bywalec

Siberian Husky

« Odpowiedz #23 : Styczeń 17, 2010, 12:57:34 »

Sądzę, że sprzedający sygnalizuje, że butla jest na tyle nowa, że nie potrzebuje TERAZ legalizacji ( okres ważności legalizacji to 10 lat) . Fakt zakupu w Niemczech nie zmienia potrzeby legalizowania co te 10 lat. Z drugiej strony nie popadajmy w paranoję z tą legalizacją- jest to informacja bardziej istotna dla zakładu nabijającego taką butlę a dla używającego to zapewnienie, że może bezpiecznie przy niej spać  Smiley ale w razie jakiegoś wypadku z niezalegalizowaną butlą prokurator upomni się o ten fakt  Grin
Odnoście samej aukcji- zauważ, że butla ma tylko 350 gram gazu- częste nabicia gwarantowane- podejrzewam, że dlatego jest wystawiona na aukcji -pamiętaj, że ten zestaw jest niekompletny- brakuje w nim najdroższego elementu - reduktora.

Kupić nie chce tego zestawu ,tylko zaciekawiła mnie ta butla. Taka by mi wystarczyła tylko gdzie taką kupić(mogła by być 0,5kg)?

45 l
  XxX-gupiki z młodymi
  5-kiryski pstre
35l
---------------
Gol Anonim
Michał
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #24 : Styczeń 17, 2010, 13:15:51 »

A wiesz ile może kosztować legalizacja? I ile kosztuje zawór?
Jakieś dwa miesiące temu za nowy zawór i legalizacje zapłaciłem 60 zł (w tym 40 zł za zawór). Przeróbkę zrobiono mi w punkcie z gazami technicznymi we Wrześni, legalizacje w Poznaniu. Nie wiem czy podobne ceny obowiązują w innych miastach. Pacjentem była stara gaśnica śniegowa którą dostałem za darmo więc i tak mi się opłacało. Bez zaworu do CO2 nikt Ci nie napełni butli z bardzo prostej przyczyny - są tam różne gwinty i nie nakręcisz końcówki. Czy zawór do CO2 będzie pasował do butli turystycznej nie wiem, ale radzę udać się do punktu z gazami technicznymi i tam zapytać bo powinni wiedzieć. Jeżeli chodzi o legalizacje to zakład nabijający butle bez ważnej legalizacji, jeżeli już się  na to zdecyduje, to robi to na własne ryzyko. Legalizacja wystawiana jest na 10 lat, co daje koszty 2 zł na rok. Czy warto ryzykować dla zaoszczędzenia tej kwoty?
Krzysiek19
Bywalec

Siberian Husky

« Odpowiedz #25 : Styczeń 17, 2010, 13:27:19 »

Dzięki Gol Anonim . Będę próbował znaleźć taką mała(0,5 kg) , tylko gdzie ją dostać?

45 l
  XxX-gupiki z młodymi
  5-kiryski pstre
35l
---------------
Brutus
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #26 : Styczeń 17, 2010, 13:42:23 »

Krzysiek19- pytasz tylko o butlę, dla jasności -to nie jest jedyny element potrzebny do nawożenia CO2- mam nadzieję, że masz tego świadomość i wiesz jak wygląda cały układ?
Krzysiek19
Bywalec

Siberian Husky

« Odpowiedz #27 : Styczeń 17, 2010, 15:19:16 »

Krzysiek19- pytasz tylko o butlę, dla jasności -to nie jest jedyny element potrzebny do nawożenia CO2- mam nadzieję, że masz tego świadomość i wiesz jak wygląda cały układ?

Wiem, wiem. Ale o butle najbardziej i się rozchodzi, żeby była mała(0,5kg) , dobra , tania.Reduktor,zawór przeciwzwrotność(już mam)i jeszcze kilka części.
Ps: Czy jest potrzebny elektrozawór?

45 l
  XxX-gupiki z młodymi
  5-kiryski pstre
35l
---------------
Brutus
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #28 : Styczeń 17, 2010, 16:42:40 »

Elektrozawór jest przydatny ale nie niezbędny, na pewno wydłuży "życie" butli bo będzie podawał CO2 tylko wtedy kiedy będziesz chciał ( czyli równocześnie z oświetleniem akwarium) . Ale bez niego też da się żyć- sam mam w jednym akwarium dozowanie 24 h na dobę.
Krzysiek19
Bywalec

Siberian Husky

« Odpowiedz #29 : Styczeń 17, 2010, 18:38:51 »

Są takie małe butle 0,5kg?

Po podliczeniu kosztów wyjdzie mnie to z  butlą 0,5kg (nie wiem ile taka kosztuje), reduktorem ok 150 zł.
Teraz będę miał restart więc ze 100 zł pójdzie na oświetlenie i zrobienie pokrywy,rośliny i podłoże też z 50 zł więc. W najbliższym czasie będę mógł kupić tylko reduktor, ale powoli zgromadzę cały sprzęt.

45 l
  XxX-gupiki z młodymi
  5-kiryski pstre
35l
---------------
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  

Skocz do: