Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  
Autor Wątek: Własna butla z CO2  (Przeczytany 11685 razy)
Damianos115
KULE PRECZ !
Bywalec

« : Grudzień 30, 2009, 16:07:42 »

Witam opiszę dzisiaj sposób który kiedyś znalazłem gdzieś w internecie a niedawno go sprawdzałem Wink nieco przerobiony :

Potrzebne nam będą :

1. Butla po Gazie (Turystyczna) Lub Butla 1.5kg typowa do CO2.

2. Ocet 150ml

3. Soda Oczyszczona 200g

4.Kwasek Cytrynowy 200g w proszku (taki do herbaty)

5. Jakiś reduktorek Wink , Dyfuzor , Wężyk (taki od pompki)

Więc zaczynamy :

Odkręcamy sobie zaworek z butli i wsypujemy :

Najpierw Kwasek

a później sodę

Teraz dolewamy ocet i szybko zakręcamy zawór ponieważ zachodzi reakcja i zaczyna wszystko kipieć i  powstawać co2.

Teraz czekamy około 20min i zakładamy reduktor na to wężyk do tego dyfuzor i odkrecamy.

cieszymy się CO2.  Butla taka wystarczyła mi na 1 miesiąc przy podawaniu 1bąbel / 2 sec Wink więc sporo

UWAGA !!!

Butla musi być czysta i pusta !!! Nie mogą znajdować się tam żadne resztki gazu !!!

Powodzenia i Pozdrawiam.  papa

Akwarium 54l
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/damianos115-54l-aktualizacja-21-05-2009-!!!/

15xNeon Innesa
1xBojownik
1xKirysek Panda ( Planowo 5)
0xOtosek ( Planowo 5)
0xRed Cherry ( Planowo 10-15)
Pozdrawiam Damian
przemow
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Grudzień 30, 2009, 16:23:31 »

Damianos115 wydaje mi się że zalerzy ci na nabiciu postów pomimo że masz ich sporą ilość. Temat o którym mówisz był opisany na innym forum ( możliwe że na tym też ale nie czytałem) wiec powinieneś podać kto o tym pisał jako pierwszy. Poza tym po co zakładać temat który był już kiedyś opisany a ty tylko plagiat prowadzisz a niektóre twoje rozpoczęte tematy są zupełnie niepotrzebne i bezsensowne.

Damianos115
KULE PRECZ !
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Grudzień 30, 2009, 16:29:42 »

poprostu gdzies kiedys czytalem (byc moze ze na forum) i niedawo mi sie o tym przypomnialo tato mi podpowiedzial co tam wrzucic i udalo sie wiec pisze a kto o tym napisal jako pierwszy naprawde nie wiem....

Akwarium 54l
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/damianos115-54l-aktualizacja-21-05-2009-!!!/

15xNeon Innesa
1xBojownik
1xKirysek Panda ( Planowo 5)
0xOtosek ( Planowo 5)
0xRed Cherry ( Planowo 10-15)
Pozdrawiam Damian
Qter
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Styczeń 15, 2010, 23:40:13 »

Hej,

Sposób ciekawy ale ekonomicznie IMHO nie uzasadniony... Ja ostatnio nabijałem moją 1,5 kg butle za 10 PLN a wystarczyła na jakieś 5-6 miesięcy.. no i nie trzeba się bawić w małego kucharza/chemika - podłączasz i po "zawodach"

PZDR

Qtre

Krzysiek19
Bywalec

Siberian Husky

« Odpowiedz #4 : Styczeń 16, 2010, 20:58:20 »

A macie jakieś sposoby by pozbyć się tego gazu w środku? Znalazłem butle turystyczną i była raz wykorzystana (bodajże 16-17 lat temu) i nigdy nie nie napełniana gazem.Czy by była możliwość napełnienia ją co2?

45 l
  XxX-gupiki z młodymi
  5-kiryski pstre
35l
W planach muszlowce Smiley
---------------
czapka
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Styczeń 16, 2010, 21:15:21 »

Odkręcasz zawór i po gazie.
Krzysiek19
Bywalec

Siberian Husky

« Odpowiedz #6 : Styczeń 16, 2010, 21:19:18 »

Odkręciłem (trochę tylko sykło),  powąchałem po paru minutach i było czuć jeszcze stary gaz.A jak jest z nabiciem takiej butli? Nabiją bez niczego?

45 l
  XxX-gupiki z młodymi
  5-kiryski pstre
35l
---------------
bartekw
Bywalec

« Odpowiedz #7 : Styczeń 16, 2010, 21:20:47 »

sam sie nad tym zastanawiam czy mozna butle po propan-butan czy jaki tam gaz byl ponownie napelnic laecz CO2  , napewno powinna przejsc badanie techniczne , po uplywie 16-17 lat napewno sa jakies zmiany w tej butli a o bezpieczenstwo chodzi przedewszystkim  , zanies ja do sprawdzenia i nabicia , nabija albo odmowia

Krzysiek19
Bywalec

Siberian Husky

« Odpowiedz #8 : Styczeń 16, 2010, 21:26:00 »

A gdzie można sprawdzić czy butla jest dobra?A nabija się w straży (tak słyszałem)?
No właśnie butla jest jak nowa. Pytałem się taty czy nie będzie potrzebna powiedział, że nie więc postanowiłem ją wykorzystać. Do akwa 45 chyba będzie lepsza niż bimbrownia (nie będzie skoków ph).

45 l
  XxX-gupiki z młodymi
  5-kiryski pstre
35l
---------------
czapka
Bywalec

« Odpowiedz #9 : Styczeń 16, 2010, 21:34:48 »

Sprawdź na butli jakie ma dopuszczalne ciśnienie.
Wątpię jednak żeby to się opłaciło bo musisz zrobić legalizację i prawdopodobnie wymienić zawór.
bartekw
Bywalec

« Odpowiedz #10 : Styczeń 16, 2010, 21:38:37 »

poszukaj u siebie w miescie  stacji z Gazami Technicznymi tam sie dowiesz  dokladnie co i jak i za  ile

Qter
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #11 : Styczeń 16, 2010, 21:51:06 »

Odkręciłem (trochę tylko sykło),  powąchałem po paru minutach i było czuć jeszcze stary gaz.A jak jest z nabiciem takiej butli? Nabiją bez niczego?

mi się wydaje że wystarczy napełnić kilka krotnie zwykłą wodą i powinno być ok. (woda rozpuści/wyprze resztkę gazu). Pamiętaj, że musisz zastosować do tego jeszcze reduktor i jakiś zaworek precyzyjny oraz dyfuzor i wężyk PU...

PZDR

Qter

Krzysiek19
Bywalec

Siberian Husky

« Odpowiedz #12 : Styczeń 16, 2010, 22:46:03 »

Sprawdź na butli jakie ma dopuszczalne ciśnienie.
Wątpię jednak żeby to się opłaciło bo musisz zrobić legalizację i prawdopodobnie wymienić zawór.

A wiesz ile może kosztować legalizacja? I ile kosztuje zawór?

poszukaj u siebie w miescie  stacji z Gazami Technicznymi tam sie dowiesz  dokladnie co i jak i za  ile

U mnie w mieście jest jedna stacja gazowni i tata się pytał gościa (kilka lat temu) czy może mu napełnić butle, a ten gościu na to że nie bo ma za mały zawór.

45 l
  XxX-gupiki z młodymi
  5-kiryski pstre
35l
---------------
czapka
Bywalec

« Odpowiedz #13 : Styczeń 16, 2010, 23:05:39 »

Niestety od kilku lat nie mieszkam w Polsce, więc aktualne ceny są mi obce.
Brutus
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #14 : Styczeń 16, 2010, 23:20:20 »

Rety , jak Wy kombinujecie aby zaoszczędzić ok. 120 zł  Wściekły zastanawiam się, czytając Wasze posty czy macie świadomość powagi sytuacji i zagrożenia jakie niesie przechowywanie butli ciśnieniowej w mieszkaniu- chyba nie macie, dlatego posłuchajcie starszego kolegi i stosujcie do CO2 butle przeznaczone do CO2 ! nie zastanowiło Was dlaczego butle do propanu i CO2 różnią się konstrukcją ? to nie przypadek tylko dostosowanie parametrów butli do właściwości gazu. Podziwiam odwagę w kombinowaniu ze starymi butlami aby zyskać 120 zł....pozdrawiam i życzę rozsądku
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  

Skocz do: