Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  
Autor Wątek: skoti 400l  (Przeczytany 6464 razy)
tek76
Juwel 240l
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #15 : Grudzień 29, 2009, 21:53:47 »

ja mam akwa o wymiarach 120 50 40 i to jest 240l  no to twoje napewno niema 400l !!!!! Grin
djdzej1000
Bywalec

« Odpowiedz #16 : Grudzień 29, 2009, 22:20:32 »

TEK76 A TY MASZ PROFIL CZY PROSTE?
wbchgkv
Pan akwarysta
Bywalec

Elektryka akwariowa mnie dobija ...

« Odpowiedz #17 : Grudzień 29, 2009, 22:29:17 »

Wychodzi 393 i coś...więc co panowie? Niemożliwe?

Uzależniony od stawiania trzech czarnych kropek...
NAZYWAM SIĘ >wbchgkv<. PROSZĘ POPRAWNIE WYMAWIAĆ I ZAPISYWAĆ IMIĘ MOJE!
Leśny
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #18 : Grudzień 29, 2009, 22:32:11 »

Mniejsza o wymiary i litraż,bo to akwarium i tak źle wygląda: źle urządzone i obsada do bani... Sad

tek76
Juwel 240l
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #19 : Grudzień 29, 2009, 22:55:22 »

sorki nieliczylem profilu Embarrassed ja mam proste,i zwracam honor Roll Eyes
skoti
Stały użytkownik

« Odpowiedz #20 : Grudzień 30, 2009, 09:47:15 »

Wiem , ze obsada do bani i wystoj akwarium ale to mi nie pomoze tego naprawic podajcie jakies konkretne zmiany. Co zrobic aby akwarium wygladalo na swoje 400l? Roslin za duzo miec nie moge bo swiatla jest malo i nie wytrzymaja za dlugo, a dolozenie swietlowek nie wchodzi w rachube swiatlo idzie w gore .
tomto1
Stały użytkownik

Sing Hallelujah !

« Odpowiedz #21 : Grudzień 30, 2009, 12:09:18 »

Może zakup kilka-kilkanaście korzeni, siatki na tył i załóż mcharium z xxx Red Cherry ?
skoti
Stały użytkownik

« Odpowiedz #22 : Grudzień 30, 2009, 19:53:27 »

Może zakup kilka-kilkanaście korzeni, siatki na tył i załóż mcharium z xxx Red Cherry ?

Wolalbym uniknac wywalania calej obsady i zielska. Moze cos z tego da sie "wyskrobac"Huh
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #23 : Czerwiec 08, 2010, 23:00:27 »

Szanowni użytkownicy - jeśli ktoś ma problemy z liczeniem to bardzo proszę o nie zabieranie głosu w sprawie objętości zbiornika. Akwarium ma ok 400L i na tym skończmy rozmowę na ten temat.
Jeśli autor wątku wyraża wolę, mogę wykasować dyskusję na temat litrażu.

Co do obsady to tragedii nie ma choć trąca ona amatorszczyzną Wink Generalnie zasada jest taka, ze decydujemy się na co najwyżej kilka gatunków i utrzymujemy je w większej grupie a nie od sasa do lasa po jednej sztuce. Także trzeba się na coś zdecydować.
Co do aranżu to wygląda to trochę tak, jakby urosło samo Smiley Kryptokoryny wyglądają bardzo fajnie, ale brak tu jakiegoś konkretnego elementu dekoracyjnego który skupiłby uwagę - może korzeń, może gałęzie, może kamień, może kępa niższych roślin? To już pozostawiam tobie, bo w tej chwili akwarium pomimo ładnych kryptokoryn jest nudne, a i same roślinki w tak nudnym otoczeniu tracą na wyglądzie.
W przyszłości pomyśl nad wymianą podłoża na drobniejsze. Taki gruby żwir pasuje do krajobrazu potoku, natomiast kryptokoryny to raczej rozlewiska - także wizualnie się to trochę gryzie.

życzę sukcesów.

skoti
Stały użytkownik

« Odpowiedz #24 : Czerwiec 09, 2010, 16:42:07 »

No wkoncu jakaś konkretna odpowiedz. dziekuje! wydaje mi sie ze mam troche(sporo) za duzo tych kryptokoryn juz wiadro usuąlem, co do zlamania monotonnosci to tez myslalem nad wieksza ilosci drobniejszych kozonkow albo jak sterta kamieni w lewym rogu jak ktos ma leprze pomysly to prosze o opinie

kiryski glupiki i molinezje juz oddalem jeszcze jakies sugestie co do obsady?
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 09, 2010, 16:45:38 wysłane przez skoti » Zapisane
koper112
Stały użytkownik

אַקוואַריסטיק איז מיין פערדל

« Odpowiedz #25 : Czerwiec 09, 2010, 18:14:33 »

jak na 400 litrów to tego nie widać , tak twierdzisz okej, wydaje mi się że jakoś ponuro,co do kryptokoryn to już wiesz,ogólnie tak sobie ,będzie lepiej Cheesy

powodzenia
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 09, 2010, 18:17:14 wysłane przez koper112 » Zapisane

Hubikopter
Super aktywny

Moje skromne 620l 200x40x77

« Odpowiedz #26 : Czerwiec 09, 2010, 19:28:55 »

Witam. Pomijając to, że obsada do bani, a urządzenie zbiornika takie zwykłe, "sklepowe" to niedowierzając w litraż akwarium poszukałem starego opakowania po ichtiovicie, które widać z boku, zmierzyłem jego średnicę i wyszło mi pięć centymetrów, więc zacząłem "mierzyć" akwarium ichtiovitem, ichtiovit zmieścił się 14 razy, z czego +2 ichtiovity ze względu na to, że nie są one dokładnie koło siebie, co daje nam długość 16 ichtiovitów, czyli 16*5cm=80cm długości, wysokość tego akwarium wyniosła 7 ichtiovitów, czyli 35 cm, nie trudno nam domyśleć się, że skoro szerokość nie jest proporcjonalna to będzie ona wymiarowo wynosiła około 30cm, co daje nam akwarium:

80*35*30=84 litry

A na potwierdzenie:
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 09, 2010, 19:33:05 wysłane przez Hubikopter » Zapisane
badrass
Bywalec

Mówi sie trudno i płynie sie dalej...

« Odpowiedz #27 : Czerwiec 09, 2010, 19:38:40 »

No poza tym szafka  - typowa "osiemdziesiątka" wystarczy spojrzeć na jej uchwyty mają po 30 cm??? chyba nie...kolega sie po prostu pomylił w obliczeniach.

Było.... wiele baniaków ale najbardziej tęsknię do tego pierwszego, gdzie nie miałem żadnych doswiadczeń, a każdy nowy listek zielska cieszył, aż serducho kołatało.
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #28 : Czerwiec 10, 2010, 00:01:17 »

(...) niedowierzając w litraż akwarium poszukałem starego opakowania po ichtiovicie, które widać z boku, zmierzyłem jego średnicę i wyszło mi pięć centymetrów, (...)
ale jeśli to opakowanie 1200ml to jego średnica przekracza 10cm, a wtedy całe twoje obliczenia biorą w łeb Wink

serwisek35
Stały użytkownik

I`m the last one

« Odpowiedz #29 : Czerwiec 10, 2010, 03:09:37 »

wystarczy popatrzeć na filtr tuż obok akwarium, to fluwal 305 jak podał autor wątku, dość sporych rozmiarów kubełek(wysokość filtra łącznie z zaworami: około 42 cm). Prz 80 litrach byłby wyższy niż samo akwa, a jak widać na fotce to baniak jest o wiele większy od tego kubełka Smiley

Akwarystyka to hobby, Rodzina to obowiązki
GG 10680128
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  

Skocz do: