Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Obsada 112 l.  (Przeczytany 5007 razy)
markos88
Nowy
*

« : Grudzień 21, 2009, 11:16:43 »

Witam:)

Mam takie pytanie mam akwarium 112l. i  w nim

10 - Razbora klinowa
5 - Kirysek pstry
1x2 - Gurami dwuplamiste
2 - Glonojad

Chciałbym do tej obsady dorzucić jeszcze jakies dwie rybki, można cos jeszcze dorzucic jak tak to jakie? Od razu mówie ze nie chce mieczyków, molinezji itp.  Z góry dzięki za odpowiedź

112 litrów

10x Razbora Klinowa
1x2 Gurami Dwuplamiste
6x Kirys Pstry
1x Zbrojnik
andrzejkowac
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Grudzień 21, 2009, 11:49:03 »

Ja bym sobie dał spokój

Młode ampularie oddam
Razor123
Mesej
Nowy
*

Na imię mam Michał. Służe pomocą.

« Odpowiedz #2 : Grudzień 21, 2009, 14:05:40 »

Witam.
Miałem ten sam problem co ty. Nie chciałem żadnych molinezji ,gupików itp. Obecnie mam 2 gibicepsy, 6 ramirezów, Labeo bicolor oraz bocje wspaniałą. Mam akwa 240l.
Do twojej 112stki polecałbym jeśli koniecznie chcesz coś dodać to z łągodniejszych ryb 2 parki Ramierzów. Ważne by były to dobrane pary, ponieważ ryby te dobierają się w pary raz na całe życie. Mysle ze to ci wystarczy. Jeśli jednak sie uprzesz możesz wpuścić Labeo. Z tą rybą jest tak. Dorasta do około 12 cm i jej charakter jest taki sobie. Jeśli trafisz na łagodnego osobnika nie zrobi nic. jeśli na skurczybyka to jak dorośnie wyznaczy sobie teren i będzie go zaciekle broniła.
Zapomniałem dodać że młode labeo nie wyglądają za ciekawie. Ale ryba ta po około 4 miesiącach ubarwi się pięknie. Będzie cała czarna z intensywnie czerwonym ogonkiem. Cud miód i maliny xD
« Ostatnia zmiana: Grudzień 21, 2009, 14:11:29 wysłane przez Razor123 » Zapisane

Doświadczony akwarysta również czasem potrzebuje pomocy. Smiley
To wszystko w tym programie, kończymy nadawanie.
markos88
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Grudzień 21, 2009, 14:33:22 »

do andrzejkowac - Ty bys dał spokój, a ja bym jeszce chciał coś mieć
do Razor123 - No wiem własnie, że te Labeo takie są, myślałem nad tą rybką, ale jednak z nich zrezygnuje, nie chce wojny w baniaku:) własnie te Ramirezy sa fajne:) zastanowie się nad nimi:), jak ktos bedzie miał jeszcze jakies propozycje to proszę pisać;)

112 litrów

10x Razbora Klinowa
1x2 Gurami Dwuplamiste
6x Kirys Pstry
1x Zbrojnik
Razor123
Mesej
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Grudzień 21, 2009, 15:23:52 »

Ramirezy to świetne i wierne rybki. Po jakiś 2 miesiącach samce wykształcą piękne płetwy grzbietowe, a samiczki pięknie się ubarwią, Co do dna możesz dla urozmaicenia wpuścic pięknego Panaque l'191. Jest to rybka dośc droga-60-90 pln, lecz warta swej ceny. Rosnie do około 20 cm, lecz nie zrażaj się bardzo żadko taka rośnie. w ciągu 3 lat urośnie moze o 5 cm Smiley
Nie zapomnij jednak, że musi mieć duża ilość drewna w baniaku oraz bardzo brudzi Smiley

Acha, jeszcze jedna pokojowo nastawiona pielęgniczka to Pięlęgniczka Kakadu. Też bardzo ładna. Smiley pozdro
« Ostatnia zmiana: Grudzień 21, 2009, 15:27:15 wysłane przez Grajewiak » Zapisane

markos88
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Grudzień 21, 2009, 15:33:42 »

Ok dzięki Razor:) Tylko czytałem ze Kakadu trzeba trzymać np. 1x3 więc to juz moze bedzie za duzo do mojego baniaka, chyba kupie Ramirezki:), ale jeszcze razczej nie teraz niech się troche ocipeli, bo róznie teraz moze byc w tych sklepach, a szczególnie w takie mrozy.

112 litrów

10x Razbora Klinowa
1x2 Gurami Dwuplamiste
6x Kirys Pstry
1x Zbrojnik
Razor123
Mesej
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Grudzień 21, 2009, 15:37:37 »

Tak, to jest prawda. Mój kuzyn prowadzi zoologiczny, lecz jego wiedza o rybach jest mniejsza od mojej, dlatego sam potrzebuje pomocy co dobrac do 200l w którym jest tylko Panaque-19cm, gibiceps 29cm, oraz labeo i 6 ramirezków.Może ty mi coś doradzisz? Planuje wpuścic Ducha amazońskiego Smiley Dla ciebie polecam panaque. Sam mam podobnego do tego, ktory jest na moim awatarze. Pozdrawiam

markos88
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Grudzień 21, 2009, 15:47:23 »

Duch Amazoński wymaga akwarium dużego (minimum 250 litrów) oraz gęsto porośniętego roślinnością. a nie myślałeś może nad jakąś ławicą? Ja mam właśnie razbory bardzo fajne rybki:) trzymają sie razem pływają sobie po środku i nikomu nie zawadzają;)

a jeszcze co do tego Panaque to ja juz mam dwa glonojady jeden ma jakies 16-17cm, drugi mniejszy 6-7, więc ten Panaque u mnie juz odpada, no pewnie za pare lat jak bede miał większe akwa, to wtedy pomysle o nim.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 24, 2009, 01:39:35 wysłane przez Grajewiak » Zapisane

112 litrów

10x Razbora Klinowa
1x2 Gurami Dwuplamiste
6x Kirys Pstry
1x Zbrojnik
Razor123
Mesej
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Grudzień 21, 2009, 15:56:20 »

Jak chcesz. Panaque jest spokojny. napewno by sobie nie wadziły.Smiley a Przy tym bardzo łądny:) pozdro

Aa. Kup sobie Kiryśnika czarnoplamego. Duża, bardzo ładna sumowata ryba. Nie zaatakuje nawet neonki, a przy tym dodaje wiele uroku oraz czyści twoje akwa.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 24, 2009, 01:40:02 wysłane przez Grajewiak » Zapisane

My Sensi
Bywalec

Jah Rastafari Haile Selassie

« Odpowiedz #9 : Grudzień 21, 2009, 16:05:08 »

Witam.
Miałem ten sam problem co ty. Nie chciałem żadnych molinezji ,gupików itp. Obecnie mam 2 gibicepsy, 6 ramirezów, Labeo bicolor oraz bocje wspaniałą. Mam akwa 240l.
Do twojej 112stki polecałbym jeśli koniecznie chcesz coś dodać to z łągodniejszych ryb 2 parki Ramierzów. Ważne by były to dobrane pary, ponieważ ryby te dobierają się w pary raz na całe życie. Mysle ze to ci wystarczy. Jeśli jednak sie uprzesz możesz wpuścić Labeo. Z tą rybą jest tak. Dorasta do około 12 cm i jej charakter jest taki sobie. Jeśli trafisz na łagodnego osobnika nie zrobi nic. jeśli na skurczybyka to jak dorośnie wyznaczy sobie teren i będzie go zaciekle broniła.
Zapomniałem dodać że młode labeo nie wyglądają za ciekawie. Ale ryba ta po około 4 miesiącach ubarwi się pięknie. Będzie cała czarna z intensywnie czerwonym ogonkiem. Cud miód i maliny xD
jesteś SADYSTĄ lepiej sie nie wypowiadaj jak się nie znasz
laebo do 112 pffff dobre sobie 2 parki ramirezek żeby się pozabijały, kiryśnik i duch na dokładkę człowieku na to potrzeba 1000l

do andrzejkowac - Ty bys dał spokój, a ja bym jeszce chciał coś mieć

a ja bym chciał ferrari
« Ostatnia zmiana: Grudzień 21, 2009, 16:19:09 wysłane przez My Sensi » Zapisane

markos88
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Grudzień 21, 2009, 16:13:30 »

Ja jak dokupie to jedną parke ramirezek.

112 litrów

10x Razbora Klinowa
1x2 Gurami Dwuplamiste
6x Kirys Pstry
1x Zbrojnik
Razor123
Mesej
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Grudzień 21, 2009, 16:37:10 »

Po 2 naucz się czytać ze zrozumieniem. Mam ducha, gibicepsa, 6 ramirezów i panaqua l 195. Nie umiesz czytać? Nie wchodz na fora.Narazie.
Ps. niemam kiryśnika a dla ducha optymalnym zbiornikiem(nie przeczytałem tego na wikipedi, bo połowa twojej wiedzy jest z tamtąd) jest dł zbirnika około 90cm. Nie wiesz? Nie wypowiadaj się.
Pozdrawiam

SZPAKU1981
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #12 : Grudzień 21, 2009, 18:10:15 »

wydaje mi się że żadne labeo żadne duchy żadne kiryśniki nie pasują do 112 to jest zbyt mały litraż na takie ryby.....nie że tam ktoś jest od razu sadystą ale te ryby potrzebują przestrzeni labeo np jest agresywny,nie polecajcie chłopakowi takich ryb,niech sobie kiryski kupi otoski czy tam piskorki,zależy czy chce mieć biotop czy nie....ja bym dał razbory+ramirezy(parkę)+kiryski+otoski i uważam że jest gitara:)jeśli nie razbory to jakieś inne kąsacze:)krótko i na temat
markos88
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Grudzień 21, 2009, 18:19:00 »

wydaje mi się że żadne labeo żadne duchy żadne kiryśniki nie pasują do 112 to jest zbyt mały litraż na takie ryby.....nie że tam ktoś jest od razu sadystą ale te ryby potrzebują przestrzeni labeo np jest agresywny,nie polecajcie chłopakowi takich ryb,niech sobie kiryski kupi otoski czy tam piskorki,zależy czy chce mieć biotop czy nie....ja bym dał razbory+ramirezy(parkę)+kiryski+otoski i uważam że jest gitara:)jeśli nie razbory to jakieś inne kąsacze:)krótko i na temat

Ja mam już obsade, przeczytaj od poczatku o co mi chodzi
10 - Razbora klinowa
5 - Kirysek pstry
1x2 - Gurami dwuplamiste
2 - Glonojad

i do tego chce jeszce dwie jakies rybki i mysle ze to bedzie parka ramirezek, a jak masz jakis inny pomysł to mozesz napsiac

112 litrów

10x Razbora Klinowa
1x2 Gurami Dwuplamiste
6x Kirys Pstry
1x Zbrojnik
dilayla
Stały użytkownik

« Odpowiedz #14 : Grudzień 21, 2009, 18:28:56 »

markos88 Ramirezy naprawdę cudowne rybki bardzo polecam Smiley Poczekaj na odwilż i biegnij do sklepu.Grin

Jostein Gaard
Czy to nie smutne, że większość ludzi musi zachorować, by zdać sobie sprawę z cudowności życia?
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: