Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Kryptokoryna  (Przeczytany 6537 razy)
Karol
Zainteresowany
**

« : Styczeń 13, 2005, 15:46:57 »

Moja kryptokoryna o czerwonych liściach zaczęła obumierać, choć warunki w akwarium nie uległy zmianie, co to moze być?!
Czytałem, że sie tak czasem zdarza u tego gatunku i potem sama odrasta.
Danuta
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Luty 03, 2005, 14:53:27 »

Wpisz sobie w wyszukiwarkę - choroba zwartka i dowiesz sie czegos ciekawego :wink:

Akwa 80l
20 rybek małych

Pozdrowienia z Olkusza
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #2 : Luty 03, 2005, 16:05:27 »

Jesteś pewien że nie uległy zmianie ? może jakaś roślina zabiera jej światło a może zwiększyła się dawka światłą ? (one tego nie lubia i gubią liście które znów odrastają) Jak długo już tam rośnie Huh

112,25
Karol
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Luty 06, 2005, 12:26:13 »

Raczej warunki świetlne nie uległy zmianie, musze przycinać od czasu do czasu trawe którqa bardzo szybko sie rozrasta, ale tak poza tym to nic takiego się nie dzieje, ostatnio przestała obumierać  Cheesy i raczej wszystko wróciło do normy. Jest w tym akwarium ponad 6 miesięcy(wcześniej miałem mniejsze akwarium i tam rosła prawie rok, w wiekszym akwa lepiej się rozrosła  Cheesy ) Dzieki za info.
Pozdrawiam
Kapsel
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Luty 24, 2005, 23:22:48 »

u mnie tez kryptokoryna pada ale to dla tego ze pozyje 6 miechów w porządku a potem zaczyna obumierać i chyba mysle ze magnezu jej brakuje i oświtlenia na rośliny i musze sobie takie sprawić żeby mi ja wybrawiła bo lubie tę roślinke...

Gloncie gloncie.... / 07.01.06 pierwsza próba rozmnożenia Zbrojnika złotego.../29.01.06 druga próba... 02.02.02 JEST IKRA ZłOCISTEGO GLONOJADA!! Pierwsze ich tarło parka od malkosci chodowana... ;]
kania
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Maj 05, 2005, 19:21:40 »

mam kryptokoryne 2 lata i tez zaczyna mi gnic ale to nic bo liscie byly juz stare i gnily  wczesniej mialem ja w malym akwa , ale przelozylem do wiekszego i mi sie rozrosla i przestala gnic. Wiec bylo za malo swiatla bo mialem zarosniete male
marcinm
Gość
« Odpowiedz #6 : Maj 05, 2005, 21:19:15 »

to ja z innej beczki o kryponce...
Rozmawiałem z gościem z akwarystycznego
że mam taką dłuuuugą kryptokorynę,
i stwierdził że ona może utrudnić życie innym roślinom
bo wydziela jakieś  związki "przeszkadzające" do gleby.
czy słyszeliście o czymś takim ?
Oggy
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Maj 07, 2005, 19:59:42 »

Zupełnie nic o tym nie słyszałem, ale prawdą jest to że zbyt długie liście na powierzchni wody utrudniają dostęp światła innym rośliną, a kryptokoryny szczególnie je zabierają ze względyu na długie liście lęzące na powierzchi wody. W moim akwa prawie całe akwa jest kryptorynami zarośnięte i liście zakrywają niemal że całą powierzchnie wodyale inne gatunki roślin jak żabienice rosną normalnie bez zadnego zarzutu, a powiedziałym ze nawet lepiej Wink pozdrawiam

------BLINK 182------
 Dwoma Sowami AMERICAN PIE To Jest To !!!
muniek159
Nowy
*

akwarium 25l

« Odpowiedz #8 : Luty 20, 2011, 15:26:14 »

elo Czy da ie rozsadzić kryptokoryna?
Jesli tak czy moze trafic prosto do podłoża czy na kore
sebano79
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Luty 21, 2011, 16:03:33 »

Oczywiście, że możesz rozsadzić. Choć zwartki jak wynika z nazwy lubią rosnąć w zwarciu. Przy wyrywaniu postaraj się nie uszkodzić zanadto korzeniu - nie lubią tego i muszą to przechorować. Nie podcinaj też korzeni o ile naprawdę nioe musisz. Sadź w żyznym podłożu. Jeżeli masz sam żwir lub piasek to możesz posadzić w niskim ale szerokim pojemniku z warstwą żyznej gleby przykrytej oczywiście tak min. 3cm żwirem.

450l
muniek159
Nowy
*

akwarium 25l

« Odpowiedz #10 : Marzec 31, 2011, 18:13:51 »

POMOCY!~!~!
Siemka ja Jeszcze o tą kryptokoryne>>>XD<<<
Dziś zauwarzyłem że moja kryptokoryna na korze mamłode małe listki...   
Ale mam tez pytanie czy jak wyrwę ten mały listek z korzeniami i wszadzę go do gleby czy powstanie nowa roslinka???
I na lisciach innej kryptokorynu zauwazyłem tez małe listki...
Wyrwałem ten listek i na nim były korzenie wrośnięte lisc a od nich eychodziły małe roslinki...
Jak to mozliwe???HEH rI czy jak go wyrwe z tego listka to czy tez wyrośnie w glebie...Huh...
Thx za odp...
sssssssorki za ort
sebano79
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #11 : Marzec 31, 2011, 18:32:50 »

A nie pomyliłeś przypadkiem kryptocoryny z microsorium?

450l
muniek159
Nowy
*

akwarium 25l

« Odpowiedz #12 : Kwiecień 01, 2011, 13:36:39 »

Niewiem
muniek159
Nowy
*

akwarium 25l

« Odpowiedz #13 : Kwiecień 04, 2011, 06:59:31 »

Niewiem a jak ta roslinka Shocked wygląda??? Huh
Sirius
Zainteresowany
**

Akwarystyka i Bonsai

« Odpowiedz #14 : Kwiecień 04, 2011, 08:39:00 »

Niewiem a jak ta roslinka Shocked wygląda??? Huh
Wpisz sobie w Google microsorum i zobacz zdjęcia. Takie trudne?
Przy okazji - młodych sadzonek microsorum (tych listków z korzeniami) nie sadzi się w podłożu tylko przywiązuje do kamienia lub korzenia.

Akwarystyka jest jak bonsai - wymaga czasu i cierpliwości
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: